Pages

A lélek rejtett bugyrai

2010. augusztus 10., kedd


Caleb Carr: A halál angyala


kiolvastam: 2010. augusztus 10.

Számozott utcák, lovaskocsik tömkelege, rengeteg bevándorló, akik az újvilág ígéretei és az újrakezdés reménye miatt jöttek erre a földre, hátrahagyva hazájukat -hát, ez lenne New York a századforduló környékén, ahol a történet játszódik.

Mint a hatalmas városoknál általában, így itt is, azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon sok és nagyon különböző arcai vannak New York-nak: egyfelől ott van az a rész, ami miatt ezrével érkeznek ide a bevándorlók, hogy ők is haraphassanak egyet az amerikai álom finom és krémes süteményéből, s másfelől ott van az a világ is, ahová végül csalódottan kerülnek: pénz nélkül és nincstelenül. Itt a nyomor uralkodik és a prostitúció, s a rendőrség nem igazán felügyel errefele a közbiztonságra, így szabadon garázdálkodhatnak a tolvajok és a gyilkosok is.

Ám egyszer csak különösen kegyetlen gyilkosságokra lesznek itt figyelmesek: tizenéves prostituált fiúk megcsonkított tetemeit fedezik fel a város különböző helyein. Ezek Dr. Laszló Kreizler, a szakmai körökben kétes hírnévre szert tett, ámde nagyszerű pszichiáter, figyelmét is felkeltik, s végül nyomozásba kezd segítőivel együtt.

A rendőrségnek nincs gyanúsítottja, s még csak elképzelni se tudják, hogy vajon ki vihette véghez ezeket a borzalmakat. Kreizler a pszichológia bevonásával igyekszik képet alkotni a lehetséges elkövetőről, ami ebben az időszakban nem csak hogy újdonságnak, de szakmai körökben egyenesen humbugnak számított, akárcsak az ujjlenyomat vétel.

Ám Kreizlernek és segítőinek nemcsak a gyilkos kiderítésével kell megküzdeniük, hanem olyan hatalmakkal is, akik nem feltétlen preferálják a sorozatgyilkos kilétének megoldását. Őrült hajsza kezdődik New York utcáin keresztül, nehogy a hatalmas fogdmegek megakadályozzák munkájukat, s felderíthessenek minden lehetséges nyomot, miközben még az idővel is versenyt kell futniuk, hogy a következő szörnyű gyilkosságot megakadályozhassák.

Igazán érdekes volt olvasni ezt a könyvet, jó volt bepillantani a modern kriminológia megszületésébe, s együtt találgatni Kreizler -rel vajon milyen ember is lehet ez a gyilkos. Nagyon sok, ma már alapvető, de akkoriban még újdonságnak vagy hiteltelennek vallott technikát alkalmaztak a nyomozás során, alaposan megmagyarázva ezek lényegét és eredetét is. Az ilyen részek a kedvenceim közé tartoztak.

Tetszett az is, hogy ilyen nagy hangsúlyt fektetett a pszichológiára, ami általában a legtöbb kriminél ki szokott maradni: ott csak így-úgy következtetnek azok a zseniális nyomozók, s emiatt számomra nem eléggé hitelesek. Nem úgy, mint Carr regénye! Ezt én tényleg el tudnám képzelni akár a való világban is: a következtetések, a találgatások, a mellékvágányok mind-mind hozzátartoznak a nyomozáshoz, s olykor persze a kudarcok is. Egyszerűen tényleg azt tudom rá mondani, hogy ez egy mesterien felépített krimi, ami ugyanúgy járatja az olvasó agyát is a megoldáson.

Carr regényében szinte minden a nyomozás körül forog. Mármint nem feltétlen a gyilkossággal kapcsolatos nyomozáson, hanem a szereplők jellemének, múltjának, egymással való érzelmi kapcsolatainak felderítését is beleértve. Szóval, ez a könyv tényleg egy vérbeli krimi, minden mondatával egyetemben.

Tetszett a korhű környezet - legalábbis, amennyire én meg tudom ítélni, az író nagyon odafigyelt a részletekre. És hát, hogy Boas - neves etnológus- is felbukkant a regényben egy kisebb jelenet erejéig, hát az csúcs volt!

Ez a vaskosra megírt krimi igazán jó olvasmánynak bizonyult, és nem éreztem túlírtnak, nagyon jól adagolta a feszültséget is. Hogy gyengébb idegzetű olvasóknak ajánlanám-e? Ez kicsit nehéz kérdés, mert elméletileg én is ebbe a csoportba tartozom, ám olvasás közben mégse volt semmi bajom. Bár, azt nem tagadom van egy-két véres részlet... sőt!

Szerintem nagyon jó krimi volt, bár nem a legjobb hangulatomban talált meg, így a pontozása kicsit megissza ennek a levét. Az értékelésemben 8 pontot ért el!


A könyvért köszönettel tartozom az Agave Kiadónak!
És hálás köszönet illeti a közreműködésért a Freeblogot és Lobot is!

Kiadja: Agave Kiadó
Eredeti cím: Caleb Carr: The Alienist
Fordította: Falvay Dóra
Eredeti ár: 2980 Ft
Oldalszám: 519 oldal
ISBN: 978 963 711 870 8

8 megjegyzés:

Ildy írta...

Teljes tévedésben voltam eddig a könyvet illetően, nem tudtam, hogy a New York-i századfordulón játszódik. Ez lesz a következő vásárlásom. Jó a poszt! Köszi

Heloise írta...

Szerintem megéri :-) És remélem, hogy tetszeni fog! Majd kíváncsian várom, h mit írsz róla :-)

Síontan írta...

Miért érzem úgy, hogy ez megint egy olyan könyv, ami a várólistámra fog kerülni?... :D

Heloise írta...

valami titokzatos erők suttogják ezt? :-) (viccet félretéve: szerintem Neked tuti bejönne)

Amadea írta...

Szegény könyv, engem sem a megfelelő hangulatban talált meg, pedig annyira jó regény:)

Heloise írta...

Igen, egyébként ha épp krimire szomjaztam volna, akkor tuti kilenc-tíz pontot kapott volna. Úgy látszik nagyon peche van velünk szegény könyvnek ;-)

(pedig pont akkor kezdtem olvasni, mikor odakint mennydörgött és villámlott az ég, és annyira hangulatos volt az egész! De csak alig ötven oldalig tartott ki, utána már sütött a nap és nem volt az igazi :-S )

Joeymano írta...

Most már biztos vagyok benne, hogy én ezt a könyvet el akarom olvasni. Nagyon felcsigáztál a posztoddal. Főleg századfordulós New York, meg detektíves, meg jujj. :)

Heloise írta...

Joeymano, az bizony! Bár sajna bálok meg ilyesmik nem igazán vannak benne, de azért az érzés megvan. Örülök, ha lendítettem az elhatározásodon :-)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS