Pages

"Ha bízunk, repülünk"

2010. szeptember 12., vasárnap


Elisabetta Gnone: Fairy Oak - A sötétség bűvölete

kiolvastam: 2010. szeptember 10.

A Fairy Oak sorozat második részében ismét egy tündérekkel, boszorkányokkal és beszélő fákkal teli világban kalandoztam, ami még mindig ámulatba ejtett. A rajzok, amik a könyvet díszítik, még mindig mesések, a történet továbbra is érdekes és bájos, s egyre több tündér tűnik fel a színen, akiknek továbbra is kimondhatatlan neveik vannak.

"Hihetetlen történetüket mesélem el most nektek. Amit nem éltem meg személyesen, azt elmesélték nekem. Most pedig itt van minden, azaz, majdnem minden. Olvassátok csak, olvassátok..."

Ám ebben a varázslatos világban a fenyegetettség és a gonosztól való félelem már nagyobb hangsúlyt kap, mint az első részben: Fairy Oak lakói nem hagyhatják el a falut, s gyermekeiket még az utcára se engedhetik ki játszani, mert a Rettenetes 21 - tudjátok, ő az a gonosz erő, aki a sötétség mágusait magával ragadja és a maga oldalára állítja őket - bármikor támadhat. Persze, Pervinka és Vanília nem szófogadásukról híresek, s szegény Feli, az icipici tündér, mit tehet, mit nem: vagy a követi a lányokat vagy a befőttesüvegben végzi. A két lány, természetesen, a történet elején fütyül a tilalmakra, ami nagy bajba sodorja őket: a Rettenetes 21 majdnem elragadja magával a két csintalan kislányt és Felit is. Szerencsére, azonban sikeresen megmenekülnek, ám az igazi veszély majd csak ezután jön...

Tomelilla, a lányok nagynénje és egyben az egyik leghatalmasabb boszorkány egyszemélyben, továbbra is varázslásra oktatja az ikreket, ám mostmár a tananyagba szervesen beépül az is, hogy hogyan használják az erejüket az ellenség megtévesztésére, illetve annak felismerésére. Például egy, a hálóját nem folyton toldozó-foltozó pók már gyanúra adhat okot...

Ami még nagyon tetszett, és örültem neki, hogy az írónő olyan szálat is vitt a történetbe, ami nem más, mint a falu és annak lakóinak múltja. Tomelilla egy régi könyvet ad Pervinka kezébe, melynek lapjairól feltárul Fairy Oak alapításának története, a Fény és a Sötétség mágusainak egymás elleni harca, majd kibékülése, a Rettenes 21 első gonosztettei, az első dajkatündér története, s a Nembűvölők megjelenése Zöldlapályvölgyben. Az Olvasók Pervinkával és Vaníliával együtt izgulhatnak a régmúlt idők történetein, s újabb titkok jelennek meg ezáltal a könyv lapjain, amik megfejtésre várnak.



Szóval, elárulhatom Nektek, hogy nagyon sok mindenért lehet izgulni ebben a részben: hiszen a Rettenetes 21 már nem csak fenyeget, hanem támad is; meg kell ismernünk, hogy milyen titok rejtőzik a múltban, ami esetleg segítségére lehet a lányoknak; meg kell tudnunk, hogy miért is olyan különleges ez az ikerpár, és miért jelenthet fenyegetést az ellenségnek; s végig kell izgulnunk, hogy vajon ezt a sok súlyos és nehéz dolgot elbírja-e Vanília és Pervinka testvéri köteléke...


"Mire hazaértünk, a csillagok már olvadoztak a reggeli kékségben. A nap felkelőben volt, és fogalma sem volt tragédiánkról."



Ezt a bájos és elbűvölő mesét továbbra is nem lehet nem élvezni, legyen az ember kisiskolás vagy kétgyermekes anyuka. Meg egyébként is: ki ne szeretne magának egy dajkatündért?

A második rész sok nyitott kérdést hagyott hátra, úgyhogy nem is olyan sokára neki fogok esni a következő résznek, ami A fény hatalma címmel jelent meg.

Pervinka és Vanília kalandjai nagyon tetszettek, az írónő itt már jobban kidolgozta ezt a világot, ahol a történet játszódik: megtöltötte a múlt meséivel, jobban árnyalta a gonosz és jó szembenállását, bár Fairy Oak már nem volt az a békés, nyugodt hely, ahogy az első rész elején megismertük. Az értékelésemben 7 pontot ért el!

Az előző rész címe az Ikrek titka, melyről korábban már beszámoltam Nektek. Ha esetleg érdekel, ITT elolvashatod.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Eredeti cím: L'Incanto del Buio
Fordította: Lénárd Csilla
Eredeti ár: 2999 Ft
Oldalszám: 340 oldal
ISBN: 9 789632 450919

Fülszöveg:

Fairy Oak Zöldlapályvölgy ősi, elvarázsolt falva, amely Tölgyről kapta a nevét, az óriás bűvös fáról, mely köré épült. Fairy Oakban a Fény és a Sötétség Mágusai szoros szövetségre léptek és harmonikusan élnek együtt a Nembűvölőkkel, olyannyira, hogy szinte lehetetlen őket megkülönböztetni egymástól. De úgy tűnik, most a békeidőnek vége szakad, mert az ősi ellenség visszatért, hogy bosszút álljon. A Sötétség Ura a homályban akarja uralni a világot, és hogy ez sikerüljön, meg kell semmisítenie a mágikus hatalom másik felét, a fényt. A védelem a Mágusok feladata, akik már a régmúltban is sikeresen elűzték őt, de az Ellenség beférkőzik közéjük és az ősi szövetség meginogni látszik. A remény Vanília és Pervinka, a fiatal ikerlányok kezében van, akik a szövetség élő szimbólumai. Így folytatódik ezernyi kaland közepette Feli, a fénytündér története, akire az a rettenetesen nehéz feladat hárul, hogy megvédelmezze Fairy Oak ikerboszorkáit.

Nincsenek megjegyzések:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS