Pages

A hónap írója - L. M. Montgomery

2011. február 11., péntek

A kanadai Prince Edward-sziget sokak által irigyelt hely, ahová az ember szívesen eljutna legalább egyszer élete során, s biztosan vannak még rajtam kívül nem is kevesen, akiknek minden vágyuk, hogy ott éljék le az életüket. Ezeknek a vágyaknak, álmoknak a létezése leginkább egy kanadai írónő, L. M. Montgomery írásainak köszönhető, aki legtöbb történetének helyszínéül ezt a csodálatos szigetet választotta.

Lucy Maud Montgomery (1874. november 30 - 1942. április 24.) már gyermekkorától kezdve tudta, hogy az írás nagyon fontos az életében - kilencéves volt mikor megírta első versét, ám az újságnál, ahova beküldte, nem talált kedvező fogadtatásra. A versekkel még volt egy-két ilyen sikertelen kísérlete, aztán megfogadta, hogy soha többet nem próbálkozik a megjelentetéseikkel. Szerencsére, a történeteivel később nem járt így: mind kedvező fogadtatásban részesültek, és élete során több mint húsz könyve jelent meg nyomtatásban, és halála után még jó pár novelláskötete is napvilágot látott. Magyarul ezekből sajnos nem mind elérhető. Jelenleg a Könyvmolyképző Kiadó adja ki újra ezeket (köztük a híres Anne Shirley könyveket és az Emily-sorozatot).

"Hol szorgalmasan írunk, hol meg távolba révedő tekintettel igyekszünk utolérni egy szökevény szót vagy kifejezést, amely a lehető legjobban ki tudná fejezni a kifejezhetetlent." L. M. Montgomery (forrás: citatum.hu)


L. M. Montgomery -t valóban szavakkal alig leírható, csodálatos környezet vette körül életében, hiszen nagy részét a Prince Edward - szigeten töltötte - ahol Anne Shirley szavaival élve "oly' tág tere nyílik a képzeletnek". S Montgomery teret is engedett neki - alakok, történetek kezdtek születni a fejében, amiket aztán papírra vetett, hogy aztán az emberek még ötven-hatvan évvel később is szeretettel olvashassák. Sajnos, én (még) nem mondhatom el magamról, hogy valamennyi könyvét olvastam volna, de arról a kevésről amihez eddig szerencsém volt, azt hiszem elmondhatom, hogy minden egyes sorából süt a mérhetetlen természetszeretet, s ezt tényleg kivételes módon képes kifejezni: miközben olvassuk, beleborzongunk egy virágzó cseresznyefa, a tenger vagy épp egy mezei vadvirág látványába, és ez az érzés a hétköznapjainkra is ráragad. Montgomery regényeinek köszönhetően már nem csupán keressük a természeti szépségeket, hanem képesek vagyunk megtalálni is - és a vicces, hogy sokszor nem is kell messzire mennünk, elég kinézni az ablakunkon.

"Úgy élni, hogy széppé tegyük vele a nevünket, még ha eredetileg nem is volt az... Hogy úgy maradjon meg az emberek emlékezetében, mint valami kellemes és szép dolog szinonimája, melynek eredeti jelentését már el is felejtették." L. M. Montgomery (forrás: citatum.hu)


Nos, Montgomery-nek ez is sikerült. Bár, 1942-ben eltávozott az élők sorából, neve nem merült feledésbe, ráadásul szorosan összekötődött a Prince Edward-szigettel, Avonlea-val és a bájos történetekkel, szívmelengető olvasmányokkal. Írásait jelenleg a University of Guelph őrzi, és a University of Prince Edward - on pedig megalakult az L. M. Montgomery Institute, amely a mai napig az ő munkásságával foglalkozik. 1975-ben jelent meg az első életrajza, The Wheel of Things: A Biography of L. M. Montgomery címmel, Mollie Gillen tollából, aki több mint 40 levelet fedezett fel az írónőtől (egy skóciai levelezőtársának, bizonyos George Boyd MacMillan - nek írta ezeket), s ezeket is beépítette a munkájába.
A világon mindenhonnan turisták ezrei lepik el a Prince Edward-szigetet, hogy saját szemükkel láthassák a Zöldmanzárdos házat, Anne Shirley otthonát. Montgomery Kanada egyik legismertebb írójává vált, s 1943-ban megválasztották Kanada egyik jelentős történelmi személyének. Cavendishi háza még ma is áll, s egyik kedvenc úticélja rajongóinak.

Érdekességek - mazsolázgatásra:


1. A Maud nevet édesanyja választotta neki, míg a Lucy nevet anyai nagyanyja után kapta. Bár két keresztneve volt, mindenki csak Maudnak szólította.

2. Anne Shirley-t és környezetét saját magáról, fiatal éveiről és a körülötte levő emberekről mintázta. Anne-hez hasonlóan ő is egy vidéki farmon nőtt fel idősebb nevelők között.

3. Akárcsak Anne Shirley-nek, neki is volt egy képzeletbeli barátnője gyermekkorában.

4. Ewan MacDonald - t választotta a rengeteg udvarlója közül, akibe bár nem volt szerelmes, nagyon tisztelte. De házasságra csak nagyanyja halála után került sor (tehát, az eljegyzés több évig tartott). Férje évekkel később, nyugdíjazását követően súlyosan depressziós lett, s ez az írónőre is ráragadt.

5. Kevin Sullivan filmjei is nagyban hozzájárultak Montgomery nevének népszerűsítéséhez. A Váratlan utazás Emmy-díjat is kapott.

6. A Váratlan utazás sorozat egyébként L. M. Montgomery: A mesélő lány és Az Arany út című történeteinek felhasználásával készült. A regényekhez képest elég sok rokoni szálat, kapcsolatot megváltoztattak, s néhány történet az Anne Shirley kötetekből is belekerült.

7. A turizmus a Prince Edward-sziget fő bevételi forrása, és szinte teljes mértékben Montgomery -re és Anne-re épül. A Szigetet felkereső turisták, akik a világ összes tájáról érkeznek, főleg Anne és Avonlea miatt látogatják. Ennek megfelelően a Prince Edward -szigeten nyáron Anne-fesztiválokat szoktak rendezni. 2008-ban volt az Anne-centenárium, s ekkor egy hatalmas rendezvénysorozatot szerveztek, ami az év minden hónapjára tartogatott valami meglepetést.

8. L. M. Montgomery soha nem volt megelégedve műveivel, úgy gondolta egy olyan igazán jó könyvet sem írt. Mikor megjelent az Anne otthonra talál című regénye, meglepve tapasztalta, hogy nem csupán kislányoktól, hanem asszonyoktól is kapott rajongói leveleket. Nem értette, hogy mit lehet ennyire szeretni egy ifjúsági regényen.

Részletes életrajzot a Wikipédián tekintsd meg (ha tudsz angolul, akkor azt ajánlom inkább, mert részletesebb)

És ahonnan a tényeket merítettem:
Anne of Avonlea
Wikipédia (L. M. Montgomery és Váratlan utazás szócikke)
Váratlan utazás magyar rajongói oldala

7 megjegyzés:

Norin írta...

Annyira örülök, hogy írtál Montgomeryről, nagyon jó volt olvasni és még többet megtudni a kedvenc írómról, mert még csak egy könyvet olvastam tőle (+ Annet könnyítve és rövidítve angolul, de ezt nem számolom:), de biztos vagyok benne, hogy ő az, aki bármit ír, én elolvasom és megszeretem:)
És bárcsak egyszer eljutnék a Prince Edward szigetre *ábrándos tekintettel néz és jövőhéten kifosztja a könyvtár Montgomery készletét*

Heloise írta...

Én meg annak örülök, hogy örülsz, és hogy sikerült újdonságokkal szolgálnom :-)

Igen, én is teljes mértékben így vagyok vele - biztos vagyok benne, hogy bármilyen könyvét olvasom majd, szeretni fogom :-) A kék kastélyt - amiről írtál - azt is annyira szeretném már elolvasni *.*

Majd utazunk együtt :-) - vagy ha egyszer ott fogok élni, akkor meghívlak hozzánk ;-) *szintén ábrándos tekintettel mered maga elé*

Mayerné Répási Adrienn írta...

Imádom az írónő műveit.Én szerencsés vagyok,sok könyvét olvastam már.
Csatlakozhatok hozzátok az utazáshoz?:)
Köszi,hogy őt választottad a hónap írójának.

Heloise írta...

Ó, de jó, még egy rajongó! :-)
Persze, gyere, van hely még bőven ;-)

doreszmoresz írta...

Az utazáshoz én is csatlakoznék - felkerült a "bakancslistámra", hogy egyszer eljutok erre a csodálatos helyre :)
Ezek a regények, legyen szó akár a Váratlan utazásról, de főleg az Anne-ről, segítenek hinni abban, hogy vannak őszinte emberi kapcsolatok, és olyan szinten varázsolnak el, ahogy nagyon kevés történet. Azok a lányok, akik életükben legalább egyszer nem szerettek volna Anne helyében lenni, nem tudják, mit hagytak ki :)

Heloise írta...

Ó, de örülök, h te is szereted Montgomery könyveit :-) minden szavaddal teljesen egyetértek!
Majd csoportosan birtokba vesszük a Prince Edward-szigetet :-)

Névtelen írta...

Váratlan utazás és Anne filmsorozatot nagyon szeretem, szeretném majd a könyveket is elolvasni.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS