Pages

A hónap írója - Stephen Fry

2011. május 18., szerda

"Stephen Fry a XX. században született és a XXI. században fog eltávozni. Nyolc könyve megírása közben négyszáztizenkétezer csésze kávét kortyolt, másfél millió cigarettát füstölt és tizenkilenc nadrágot nyűtt el. Csillagjegye nincs. " - ezek voltak az első sorok, amiket elolvastam Stephen Fry első magyarul megjelent könyvében, A vízilóban - azt is írhatnám, így kezdődött ismeretségünk. Nem mondhatnám, hogy a könyv fanatikus rajongást generált bennem, mindenesetre azt elérte, hogy jobban felfigyeljek rá. Majd a múlt hónapban a Csináljunk történelmet! című regényével végül totálisan meggyőzött.

Az életben minden dolgot ki kell próbálni, kivéve a vérfertőzést és a néptáncot. Ahogy egy kicsit alaposabban utánajártam az életrajzának, rájöttem, hogy Stephen Fry (szül.: London, 1957. augusztus 24.) egy hihetetlen sokoldalú ember, már-már decagonnak is elmehetne, hiszen író, újságíró, színész, rendező (filmekben és színdarabokban egyaránt), tévés, rádiós, futballklub-igazgató, blogger és még sorolhatnánk, hogy mi minden, talán csak az űrhajós hiányzik a felsorolásból.

Gyermekkora tipikusan angolosan telt: vidéki kúria, kertésszel meg minden egyébbel, amit az ember csak odaképzel egy felső-középosztálybeli angol család otthonába; bentlakásos iskola a gyerekeknek. Talán csak annyiban hiányzott a nagyon-angolosság gyermekkorának hétköznapjaiból, hogy édesanyja nem egy tipikus brit asszony volt. Bár ő már Angliában született, de családja a mai Szlovákia területéről (akkor még Magyarország) származott. Fry elmondása szerint édesanyja hihetetlenül vidám asszony volt, és ő állt hozzá a legközelebb. Édesapja az a tipikusan őrült tudós ember volt, aki naphosszat csak a kísérletezgetéssel foglalkozott, és a család istállóját laboratóriummá alakította át. Elgondolva ezt, bevallom őszintén, nagyot mosolyogtam magamban, egészen addig, amíg meg nem tudtam, mivel jár a tudós ember a családban...

Televíziós karrierje 1982-ben vette kezdetét a The Cellar Tapes -szel, amiben Emma Thompson-nal és Hugh Laurie -vel dolgozott együtt. 1986-ban indult hódítóútjára az A Bit of Fry and Laurie című sketch sorozat, ami négy évadot élt meg, és nagy sikert aratott. Eközben Lord Melchett -ként szerepet kapott az általam is nagyon kedvelt sorozatban, A Fekete viperában, amiben többek között Rowan Atkinson, nálunk leginkább Mr. Beanként elhíresült színésszel játszott együtt. 1990-1993-ig a Majd a komornyik című sorozatban szerepelt, ismét Hugh Laurie-val karöltve. A sorozat P.G Wodehouse Jeeves-sorozatát dolgozza fel, s én aki mindig nagy fanyalgója vagyok a feldolgozásoknak, azt kell mondjam, hogy nagyon jól sikerült ez a sorozat! Hugh Laurie-nál jobb Bertie Wooster -t el sem tudnék képzelni, akárcsak Jeeves szerepében Stephen Fry is telitalálat.

Akárcsak a sorozatai esetében, filmszerepei is megérnének egy hosszabb bejegyzést, ám én most gonosz leszek, és csupán az Oscar Wilde szerelmei című filmjéről szeretnék beszélni. Pontosabban nem is arról beszélni, inkább Wilde -dal való kapcsolatáról, aki Fry személyét illetően megkerülhetetlen alak. Talán nem túlzás azt mondani, hogy jelenleg Fry a legnagyobb élő Wilde-rajongó. Az iránta való rajongása 11-12 évesen kezdődött, amikor ráébresztette arra, hogy a nyelv nem csupán prózainak ható kommunikációs funkcióval bír, hanem gyönyörködtetni is lehet vele - s ez a felfedezés hihetetlen erővel hatott rá, ahogy ezt olvasóként a könyveiben is megtapasztalhatjuk. Fry nyelvezete játékos és lenyűgöző egyszerre - s azt, hogy magyar olvasóként is megtapasztalhatjuk ezt, Fry könyveinek magyar fordítójának, Pék Zoltánnak az érdeme.
Wilde szerepének eljátszása nem csoda, hogy nagy örömmel töltötte el, és persze egyben félelemmel is, hogy vajon mennyire fog megfelelni a szerepre - az évek során egyre jobban elhatalmasodott rajta a rajongás, első kiadású könyveit gyűjtötte, sőt külsőleg is egyre jobban kezdett rá hasonlítani, amit többen meg is jegyeztek számára.
Fry -ról és Wilde -ról bővebben ITT olvashatsz.

Fry -nál először tizenöt éves korában diagnosztizálták a mániás depressziót, amivel nem könnyű együtt élni. Ez egy úgynevezett érzelmi hullámvasúttal járó betegség: egyik pillanatban a depresszió lehangolt periódusát tapasztalja meg a beteg, ahol önmagáról egy hihetetlen negatív képet alkot: érdektelennek, kitaszítottnak, alacsonyabb rendűnek tartja magát, súlyos alvászavarok lépnek fel ilyenkor és a figyelemzavar is elég gyakori. Majd ezt követően mindenféle ok nélkül különösen emelkedett hangulatba kerül: a kirobbanó jókedvtől a szélsőséges elragadtatottságig terjedő felhangoltság jellemző. A mániás depresszió problémájáról rengeteget beszél, sőt egy tévéműsort is készített ezzel kapcsolatban, és a hasonló cipőben járó betegeknek is szívesen segít, ha tud. Fry miként nyilatkozott erről a betegségéről, arról ITT olvashatsz.

Igazából Stephen Fry-ról még annyi, de annyi mindent lehetne mesélni, hiszen munkássága valóban széleskörű, és ráadásul nem is tegnap kezdte. A bejegyzés végén majd felsorolok pár linket - a teljesség igénye nélkül - , ahol kicsit jobban utána lehet szaglászni személyének. Könyveiről még annyit meg szeretnék jegyezni, hogy érdekes kérdéseket boncolgatnak, akár tabudöngetőknek is lehetne nevezni őket. Olykor az emberek prűdsége egy jó nagy pofont kaphat tőlük, szóval tessék vigyázni vagy lelkileg felkészülni, ha nem olyan fából faragtak - én szóltam. Bár a Csináljunk történelmet! nem tartozik ebbe a kategóriába, legalábbis szerintem.
Viszont ahogy a nyelvvel bánik: nos, az egészen elképesztő, és szemet/fület gyönyörködtető, igazán leleményes megoldásai vannak. Szóval, wow! Ja, és olvassatok Fry-t!

Regényei:
Stephen Fry in America (2009)
The Ode Less Travelled (2005)
Rescuing the Spectacled Bear (2002)
The Stars’ Tennis Balls (2000)
Moab Is My Washpot (1997)
Making History (1996)
The Hippopotamus (1994)
Paperweight (1992)
The Liar (1991)

Ezek közül magyarul a Kult Könyvek kiadásában elérhető:
A víziló
A hazudozó

Csináljunk történelmet!
- ez tényleg ütős regény!

Hasznos linkek (ahonnan az információkat szedtem, de még többet is tartogatnak):
http://www.stephenfry.com/ - The New Adventures of Mr. Stephen Fry
http://stephenfry.hu/category/interju/ - Fry interjúk magyarul
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Fry - Fry wiki
http://twitter.com/#!/stephenfry - Fry a Twitteren

2 megjegyzés:

Elliot írta...

Köszi ezt a kis bemutatót. A víziló szerintem zseniális, gyakorlatilag végig röhögtem, A hazudozó nem tetszett (annyira), A csináljunk történelmet pedig már erősen kívánságlistás. Szeretem ezt az ipsét, jó fej:)

Heloise írta...

Elliot, ó a Csináljunk történelmet! feltétlen olvasd el, ha teheted, az még A vízilónál is klasszisokkal jobb - de tényleg :-)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS