Pages

Plágium és pofátlanság

2013. március 11., hétfő

Nem tudom hol is kezdjem... a plágium mindig kényes dolog, és itt-ott mindig felröppen a híre, hogy éppen kitől loptak. Sokszor abszolút jogos a vád és engem is mindig mélyen felháborított ez az egész, de volt már egyszer olyan eset is, hogy inkább csak a plágium-kiáltás igényét láttam, mert tejóisten! neki-is-tetszett-a-könyv-és-ő-is-azt-mondta-rá-hogy-fantasztikus- szó-szerint!--és-neki-is-XY-volt-a-kedvenc-szereplője, meg mert két ember nem gondolkodhat hasonlóan a könyvről... Na, mindegy nem akarok én ebbe most belemenni, elég legyen annyi, hogy ha én az enyémhez hasonló szöveggel találkozom, akkor háromszor is elgondolkodom, hogy most az illető tényleg átemelte-e vagy csak ennyire egy rugóra jár az agyunk. Naiv meg buta dolog biztos, de például én is jártam már úgy, hogy megírtam egy posztot, aztán napokkal vagy hónapokkal később valamiért elém került másnak az enyémnél korábbi posztja ugyanarról a könyvről, és mint kiderült, hasonló dolgokat emeltünk ki... és eskü, nem is olvastam azt a bejegyzést korábban! Persze, ebből rögtön leszűrhető, hogy mennyire nem eredeti a gondolkodásom... na, szóval én ezért közelítek mások felé is így.

Ám az olyan dolgok mellett mégsem bírok elmenni, ha teljesen, szóról szóra kimásolják a posztomat, ugyanazokkal a képekkel és idézetekkel (hehe, és még a korábbi bejegyzésemre való hivatkozásomat is benne hagyják) - szóval, na azért ott már nekem sincs kétségem. Úgy volt, hogy a statomra tegnap ránéztem, és észrevettem, hogy valaki egy egész posztot kimásolt a blogomról - volt már ilyen máskor is, de gondoltam, most utánajárok a dolognak, így beleütöttem a gugliba, és hát mit ad Isten, rögtön benne is volt az első pár találatban. Persze, megkérdezés nem volt - pedig az e-mailcímem fel van tüntetve a blogomon - , forrásmegjelölés nuku, és még ennek tetejében a posztok alatt az adott könyv e-verziója is letölthető. Először szépen, csendben akartam elintézni a dolgot, nem akartam én ennek bejegyzést kerekíteni vagy ilyesmi. Gondoltam odakommentelek az illetőnek, és megkérem, hogy haladéktalanul távolítsa el a posztjaimat (ja, mert hát nem is egyről volt szó, hanem ... hát elég sokról), és kulturáltan kifejezést adtam felháborodásomnak mind a plágium, mind az e-könyves linkek tekintetében. Türelemmel vártam a válaszra... ami az lett, hogy titkosította a blogját. Egy óra múlva megint ránéztem, akkor már ismét nyitott volt a blog, ám a kommentem eltűnt - ellenben a posztjaim változatlanul is ott maradtak. Gondoltam, várok... az új fejlemény az lett, hogy ismét csak titkosította a blogját. Majd ma délután ismét csak nyilvánossá tette, a kommentemre semmiféle válaszrekació nem érkezett, az eltulajdonított bejegyzéseim pedig ugyanúgy ott vannak továbbra is. Persze, veszett már több is Mohácsnál, meg tudom, hogy nem doktori értekezésekről van szó, csak az én kis buta irkafirkáimról, de én ezekkel igenis dolgoztam, sokszor nem is keveset...

És tudjátok az van, hogyha szó nélkül (vagy esetleg egy bocsánatkérés mellett, de ez gondolom már tényleg túlzó ábránd lenne) eltüntette volna azokat a hülye posztjaimat onnan, akkor helyreállt volna a lelki békém... de így most jelenleg az van, hogy előtört belőlem a mártír, és úgy érzem, kiraboltak és lehet, hogy továbbra is rabolni fognak, és mi a fenéért írjak én ide bármit is, hogy aztán a véleményem valami kis csilivili tinifanficblogon e-könyv letöltésére buzdítson. Jó, persze nyilván nem fogok bezárni vagy ilyesmi, csak most iszonyatosan csalódott és dühös vagyok... és ráadásul tehetetlen is.




17 megjegyzés:

Tara Nima írta...

mekkora sügér. még azt is benne hagyta, mikor olvastad ki a könyvet.:DD

én általában nem szoktam kiakadni, ha másolgatnak, franc se figyeli, meg ha neki jó, nekem mindegy, de ez, amit az a valaki csinál, ez már a pofátlanság netovábbja.
eleve, ha az e-ket akarja megosztani, minek ahhoz vélemény, ha meg, akkor meg legyen már saját.
bár valszeg nem tud írni (legalább tudja magáról), mert ragozni se tud helyesen.
(nem pdf-be, hanem ben, ez alap.)

Heloise írta...

Eh hát sügér a javából :-D, meg még azokat linkekjeimet is bennehagyta, amikben az adott könyvnek az előző részéiből írott bejegyzéseimre hivatkozom :-D

Hát, igen én is pont ezeken akadtam ki legfőképpen. Közben néztem, Amadea boszorkánykönyves posztja is befigyel nála, meg Zizz bejegyzései.

Hát, igen meg a posztok végén próbált valami kis saját véleménykéket írogatni, de kb. ilyesmik jöttek ki: "OLVASÁTOK EL!" meg "Ez lesz az örök kedvenc könyvem örökké" és társaik :-D

Grey Katherine írta...

Nagyon-nagyon felháborítónak tartom a dolgot és veled érzek (Velem is csináltak ilyet, emlékszel, igaz, csak két bejegyzéssel.) Gusztustalan dolog, hogy valaki még azt is mástól lopja, hogy "nekem tetszett". Szánalmas, ahogyan a tőled elvett, abszolút szubjektív sorok elé gyerekesen odabiggyeszti "az én véleményem". Ha-ha.
Egy biztos, aki még a PDF-bent is rosszul ragozza/írja, úgyis képtelen lenne olyan szép, igényes munkára, amilyenek a posztjaid, már a megformáltságukkal, képválogatásukkal, idézeteikkel is.
Nagyon szeretek nálad olvasni! Fel a fejjel: senki sem veheti el azt az örömet, amit a posztjaid olvasása okoz nagyon sokunknak! Kérlek, nyelj egyet és fütyülj a tolvajokra!

Andrea írta...

Ez még durvább, mint a két évvel ezelőtti könyvárus!
Megnéztem a blogot, és csak simán kimásolgatja a másik bejegyzéseit, mert valószínűleg Chrome-ot használ ott fordul elő, hogy a szöveg színes hátteret kap. Ez nem tűnt fel neki, sőt az sem, hogy van olyan poszt, ami lyukas, mert a képeket nem tudta átemelni. Még lopni sem tud rendesen.
Megértem, hogy felháborodtál, de hogy bepakolja alá a különböző linkeket, előbb-utóbb a kiadók felfedezik és akkor bezár a bazár.

Klaudia írta...

Már eltűnt a blog. Most azt mondom szerencsére, bár beleolvastam volna, kitől másolgat még.

Heloise írta...

@Katherine: Igen, emlékszem arra az esetre, mikor Tőled is eltulajdonítottak írásokat, és ráadásul nem is magánemberek - ami még szomorúbb és dühítőbb volt. Nagyon szépen köszönöm a kedves soraidat, hamarosan helyrebillen a lelki békém :-)

@Andiamo: Jaj, tudom... ő volt a Lexyke vagy kicsoda, ugye? Na, ott abban én szerencsére nem voltam érintett - igazából nekem ez volt az első ilyesfajta élményem.
Hát igen, némi fáradtságot azért vehetett volna, ha már a lopás mellett döntött. :-)

@Klaudia: Ó, tényleg bezárt? :-O hát, én amennyi ottani bejegyzést átnéztem, még felfedeztem benne Zizz meg Amadea posztjait, meg még voltak benne egy negyedik blogról lopott posztok, de az nem volt nekem ismerős.

Ilweran írta...

Tényleg eltávolította, de a google "tárolt változat" funkciójával meg lehet nézni... Bár ne tettem volna, iszonyúan felhúztam magam rajta :(
Nem értem, mi a fene értelme van az egésznek, kinek/miért jó ez? Undorító...
Megértem a felháborodásod, én is így reagálnék (sőt...), de fel a fejjel! Mi tudjuk, hogy a Te cikkeid egyszeriek és megismételhetetlenek :)

gabrysia írta...

Durva. Nem is tudtam, hogy ilyen létezik. Mármint, hogy blogposztokat egy az egyben nyúlnak emberek. Én nem szoktam a saját hivatkozásaimra keresni, ezért talán fel se tűnne, de... biztos nagyon zavarna. Mindegy, szerintem ne törődj vele. Attól még az olvasóid megvannak és az eredeti bejegyzéseid semmit nem veszítenek értékükből.

Ui. én, amikor bejegyzést készülök írni valamiről, nem merek közvetlenül előtte kritikákat olvasni mástól, mert nem akarom, hogy befolyásolja a tudatalattim a saját bejegyzésem megírásában.

szeee írta...

Istenem, hogy lehet valaki ennyire szánalmas?
Ennek van egyébként valami értelme?

Mayerné Répási Adrienn írta...

Minek csinál egyáltalán blogot, ha még saját véleménye sincs, csak a jobb műveket lenyúlja mástól!?

Gretty írta...

Több is veszett Mohácsnál nyilván, de hogy az ilyen mentalitásúak nem, az igazán kétségbe ejtő.
Én most próbáltam megnézni, eltávolított állapotot jelez számomra, de szerencséje is, mert az, amit tőlem kapott volna, nem teszi zsebre, az biztos.
Még az hagyján, hogy most eleve érzékenyen érint az illegális e-könyves téma, de hogy van bőr a pofáján azt is lopni, meg még hozzá az ajánlókat is lopni. És gondolom, ezzel a kis tinifanfic oldalával menőzött az öribarik előtt.
Látjátok, erre mondom én, hogy igenis kell némi népnevelés, hogy irányba legyen állítva a szentem, mert ha mások munkájából blogolni, meg töltögetni van esze, akkor igenis itt az ideje, hogy megtanulja, nem úgy mennek ám a dolgok, hogy mindent készen a szájába kap.
Hú, de felb... osszantott most ez!

Heloise írta...

@Ilweran: Hú, ne tudd meg hogy remegtem az idegességtől, mikor tegnap este ráakadtam... remélem, most már megtanulta (vagy felfogta), hogy a könyvesblog nem erről szól.
Jaj, nagyon aranyos vagy, köszönöm!

@gabrysia: Ó, voltak már korábban is ilyesmire példák más bloggereknél, sajnos. Én se nagyon szoktam nyomozgtani, néha mikor úgy esik, ránézek a stat által kijelzett másolásokra, aztán itt ki is merül a dolog - csak tegnap aztán valami kíváncsiságból mégis beütöttem a gugliba.
Igen, bejegyzések megírása előtt én se szoktam mások véleményét olvasni, mert akaratlanul is bennem maradhat valami gondolat.
Köszönöm Neked is!

@szeee: Igen, ennek az értelmére én se nagyon tudtam rájönni különben. Ott volt a fanfic oldala, azt írogathatta volna, nem is értem, hogy miért kellett ilyen álkönyvesblogot csinálnia... meg hogy gondolhatta, hogy ilyen mértékű lopásokkal vígan elélhet sokáig az éterben.

@judy: látod, ez egy nagyon jó kérdés :-) én se láttam sok értelmét a dolognak.

@Gretty: Nagyon remélem, hogy tényleg azért távolította el a blogot, mert kicsit magába szállt, és elgondolkodott a dolgok felől, s nem pedig azt tervezi, hogy új névvel, új helyen folytassa tovább ezt a dolgot.
Igen, igazad van, hogy valami hasonló funkciót tölthetett be nála az a blog - ahogy néztem, eléggé kis fiatalkának tűnt az írásaiból.

Christina alias Pöfivonat írta...

Oooo jézusom! Az ilyet nem tudom megérteni, minek csinál akkor blogot?

Amadea írta...

Most nekem is azt írja ki, hogy eltávolította a blogot, és a tárolt változat se hoz ki semmit, de nagyon mérges vagyok, főleg miattad. Komolyan, megérdemelnék az ilyenek, hogy a copy/paste-tel kapjon egy vírust a gépük.

Andi írta...

Bakker........ no komment.
Szerintem, én rá sem jönnék, mert nem is figyelek ennyi könyves blogot.........

Heloise írta...

@Amadea: Jaj, de drága vagy :-**
ez a copy/paste -os vírus nem rossz ötlet :-D :-D

@andalgócia: Áh, én se figyelek olyan sokat (nagyjából azokat, akik kint vannak a linklistámban - plusz még egy-két blogot), de velük/veletek kapcsolatban még csak meg sem fordul a fejemben ilyesmi. Akiket rendszeresen követek, tudom hogy eredeti bloggerek saját gondolatokkal :-)
Igazából csak a véletlennek "köszönhetem", hogy ráakadtam erre a lopkodósra - éppen határidős dolgom akadt, és - lustaságomból adódóan - ilyenkor jut mindig eszembe elolvasni a spamjeimet, összepárosítani a páratlan zoknijaimat... vagy éppen ránézni a statisztikámra :-D

Annszofi írta...

Nem értem én az ilyeneket.... Nem, vagyok egy mindennap posztoló típus, van, hogy nem jön az ihlet vagy nincs kedvem írni és egyebek, de soha eszembe nem jutott ilyen, hogy így oldjam meg. Ha nincs önálló gondolat nem kell blogot csinálni és pont. Az meg, hogy kitörölte amit írtál és folytatta tovább igazán elszomorító. Reméljük, hogy másolási ambícióit is törölte a bloggal együtt örökre. És én is csak azt tudom mondani, hogy szeretem olvasni amit írsz, és örömmel tölt el, hogy vannak ilyen igényesen író emberek. :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS