Pages

Moleskine - Book Journal

2017. január 7., szombat






Szóval az úgy volt, hogy mindig is szerettem volna egy könyves jegyzetfüzetet, ám úgy igazából sosem jött össze. Talán a legsikeresebb ilyen irányú próbálkozásom még általános iskola első osztályának végén volt, amikor azt a házi feladatot kaptuk a nyárra, hogy írjunk tele egy vonalas füzetet a nyári olvasmányainkkal. Minden olvasmánynak két oldalt kellett szentelni: az első oldalon egy jelenetet kellett lerajzolni a történetből, a másikra pedig ilyesmik kellett hogy felkerüljenek, mint a könyv címe, mikor olvastam és pár mondatban összefoglalni, hogy miről szólt. Néha borzalmasan utáltam ezt a nyári házi feladatot, de megtöltöttem a füzetet és mondanom sem kell, hogy azon a nyáron tanultam meg gyorsan, folyékonyan és igazán értőn olvasni. 
De olvasmányokról szóló füzetet azóta se sikerült így vezetnem, pedig mindig is szerettem volna. Van az úgy, hogy egyszerűen nincs kedvem bekapcsolni a gépet és felpötyögni a dolgaimat vagy up-to-date-elni a listáimat, és így egy csomó minden ki- és elmarad. Meg olykor van az úgy is, hogy olvasás közben jön egy gondolat, amit próbálok megjegyezni, de mire odajutok, az istenért nem emlékszem rá... S hogy miért nem csináltam magamnak ilyen füzetet? Az az igazság, hogy mindig már azelőtt túlgondoltam a dolgokat, mielőtt elkezdhettem volna: előre megcsinálni a betűrendet (igenám, de miszerint? szerző? cím?), hogy írjam a listáimat? stb. Túl nagy rendszert akartam vinni bele, de a kialakításához lusta voltam, és így mindig abbamaradt a dolog. Megrémisztettek a fehér lapok végtelen lehetőségei. 

Szóval ilyen előzményekkel most már ti is beláthatjátok, miért is volt nekem égetően szükségem egy ilyen füzetre. A tökéletes választást a Moleskine Book Journalja hozta meg számomra. Azon felül, hogy a borítója szerintem meseszép könyvcímek vannak belegravírozva, minden általam megfogalmazott elvárást maradéktalanul teljesít. Az olvasmányokat cím szerint lehet betűrendbe tenni: egy-egy olvasmányra körülbelül egy oldal jut, ahol van hely idézeteknek, jegyzeteknek és egy rövidke kis véleménynek is. Persze, a terjedelem nem nagyon engedi a bővebb véleménykifejtést, de ahhoz hogy az ember felskiccelje a fontosabb gondolatokat, bőven elég. Hátránya, hogy hossza miatt nem lehet ezt a végtelenségig használni, én úgy számolom, hogy a saját olvasási tempómmal mérve kb. másfél-két évig tudom bele vezetni az elolvasott könyveimet. Nagyobb léptékkel élő könyvmolyok nyilván hamarabb kivégezhetik az oldalakat. De én úgy vagyok vele, hogy kezdetnek megteszi.




Az olvasmányok vezetése mellett még hagytak helyet benne egyéb listáknak is, amiket te magad választhatsz ki - adtak hozzá egy rakás matricát is, amiket fel lehet ragasztani a kis fülecskékre. Vezetheted benne a kölcsönadott illetve - kapott könyveidet, az e-könyvtáradat, várólistádat, kívánságlistádat, megjelenéseket, könyvklubozásokat, ajánlásokat, hasznos webcímeket stb. - szóval még nagyon sok mindent, amit csak szeretnél. Igazából ez is nagyon tetszik benne, hogy vannak olyan kategóriák, amiket én választhatok meg szabadon, és így tényleg azoknak jut hely, amiket én szeretnék. 
Ám ha még ez sem elég, vagy még ezekbe a kategóriákba sem férsz bele, az utolsó 15 oldal totálisan üres lap, amiket aztán tényleg akaratod szerint alakíthatsz. Én például ide vezettem fel a várólista csökkentésemet, a könyvtári zsákmányaimat és egy másik könyves kihívás szempontjait, amit nem annyira terveztem komolyan venni. 


Szerintem a listamániás, ámde lusta könyvmolyoknak tökéletes választás - legalábbis nekem eddig nagyon bejött. De majd év végén tudósítok, mennyire vezettem becsületesen :)

10 megjegyzés:

Nikkincs írta...

Azta, nagyon tetszik! Persze, mi is csinálhatnánk magunknak hasonlót, de ez a készen kapott verzió pont kielégíti minden igényünket :) Kívánom, hogy sok örömöd legyen benne és minél jobb könyvek kerüljenek bele! :) Az én listamániás énem tapsikol örömében amúgy az utolsó képnek, valami hasonlót kreáltam a saját határidőnaplómba :)

Lobo írta...

Nekem is van ilyenem és szintén kb másfél év alatt betelt, meg volt olyan betű, amiből sokat is olvastam, volt amiből nem, úgyhogy az indexet átírtam persze, de így is hamar vége lett. Viszont olyan szépen beillik a többi Moleskine-m közé és a maradék matricákat belőle elhasználhatom a naptáramba :)

Valaki pont kérdezte nálam, hogy hol lehet venni itthon, mert külföldről nem akar rendelni, te hogy jutottál hozzá (én anno Bookdeporól vettem)?

További jó Könyvnaplózást :)

PuPilla írta...

Jól néz ki, tetszik! :) A matricák milyenek?
Nekem csak sima vonalas noteszkém volt, 4 évig tudtam használni, de nem ilyen rendszerben csináltam, mint ahogy ez van, hanem csak iylen futó könyves gondolatokat, blogposztötleteket, pillanatnyi benyomásokat, megnézendő szavakat, kifejezéseket írtam fel benne. Vagy az épp aktuális listáimat, hogy mit olvasok most, mit olvasnék éppen szívesen. A vcs-ket, az azévi olvasmányaimat és a beszerzéseimet vezetem a sima határidőnaplóim hátuljában mindig. Plusz van egy "kockás füzetes" olvasmányjegyzékem, amit kb. 8 éves korom óta írok. :)))

Heloise írta...

@Nikkincs: Ó, tényleg? De jó! :) A listamániásoknak nagyon egy rugóra jár akkor az agyuk :)
Köszönöm szépen :) Igen, kielégíti, plusz olyan szép meg rendezett - én sose tudnék ilyet csinálni szerintem :(

@Lobo: tényleg, mintha nálad (?) olvastam volna először erről még pár éve... Vagy rosszul emlékszem? Nem is írtál róla? Most már én totál átérzem a Moleskine-mániát, szerintem sima jegyzetfüzetet is ebből fogok venni :)
Én az Alexandrában vettem - a határidőnaplók és a jegyzetfüzetek közé volt bekeverve pár ilyen a Passions -sorozatból.

@PuPilla: Mindenféle van belőle - csillagozáshoz használatosak, ilyen kis feliratok is, hogy hate it! love it! new stb. - bár bevallom, eddig még nem használtam a matricákat, olyan kevésnek tűnik, be kell osztanom :D
Igen, a kockás füzetkére emlékszem, hogy neked van olyanod! - Azt amúgy úgy irigylem, szerintem az a listák listája, hogy már annyi éve megszakítatlanul vezeted :) És még nem telt amúgy be?
Hah! Tényleg!!! Lista a beszerzésekről! Hogy ez hogy nem jutott eszembe! Köszi Pilla, ezt fel is írom :D

PuPilla írta...

Jól hangzik! Azért ne tartogasd annyira, még a végén megmarad az összes, mire betelik. ;)
Nem telt még be, mert átálltam helytakarékosra vele, és tényleg csak soronként írok most már olvasmányokat (régen rubrikákat csináltam 3-4 sorosakat, meg meg volt vonalazva, stb.), még elég lesz egy darabig. Tervezek egy posztot amúgy ezekről az offline listákról. :) Csak én nem tudok ilyen művészi képeket csinálni róluk! :D Az írásomat pedig annyira nem akarom mutogatni premier plánban. :)
Nahát, hiányzott a beszerzéses lista?! :D Ilyenkor persze még nincs beszerzés, nem feltétlenül jut eszedbe. :)

horsegirl írta...

Hű, de jó ez a napló! *-* Én is elfogadnék egy ilyet :) Amúgy nekem is ugyanezek a problémáim a könyves naplóval, sosem jutottam el odáig, pedig még gondolkodtam is, hogy kinevezek neki egy füzetet. A blogra sem írtam már jó ideje, pedig sokszor eszembe jut, aztán nem jutok el odáig (ami időm van, azt inkább olvasásra fordítom), meg azon is gondolkodom, van-e értelme írni erről, ha nem tudok bizonyos mennyiséget írni, érdekelne-e bárkit is egyáltalán, vagy egy agyonhype-olt könyvről negatív véleményt írjak-e, de ilyenkor mindig eszembe jut, hogy nem tetszhet mindenkinek minden, plusz már lehet tudni valamennyire a blogos bejegyzésekből is, milyen az ízlésem, szóval az a bizonyos könyv nem-tetszésére jobban várható volt, mint a tetszése. :D
Majd megnézem, hátha itt is van az Alexandrában, az online boltba nem találtam és Bookdepo-n sem. :(

Nita írta...

Ez a Bookjournal most nagyon megtetszett ezek alapján, de magamat ismerve elég hamar abbahagynám a vezetését. :P
Remélem te kitartó leszel, meg majd mondjuk mutathatnál belőle képeket, amikor betelt már. :)

Lobo írta...

@horsegirl A Moleskine saját onlineboltjában van Book Journal és első rendelésnél kapsz 10% kedvezményt, sőt 1-2 havonta szokott ingyenes szállítás is lenni és Svájcból küldik, megbízhatóak én legalábbis utóbbi 2 évben onnan rendeltem naptárokat. Sajnos én is néztem, hogy a Bookdepo már nem árulja a teljes Moleskine készletet.

horsegirl írta...

@Lobo Köszi, megnézem ott. :)

Heloise írta...

@PuPilla: Ó, remélem azért egyszer megmutatod azt a füzetet - én olyan kíváncsi lennék rá :)

@horsegirl: szerintem a blogot jobb, ha egy személyes, ámde nyitott felületnek tekintjük, és akkor talán kevésbé nehezednek ránk ezek a kérdések, amiket megfogalmaztál :) Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy nem izgatom magam, ha csak havonta vagy kéthavonta kerül fel poszt, mert az élet mégis csak zajlik körülöttünk - úgyhogy szerintem te se tedd :)
Amúgy érdekes, én még múlt héten (?) néztem a Bookdepon, és még láttam - de most rákerestem, és már tényleg nincs :(
A Book Journallel meg hajrá, szerintem vágj bele! :)

@Nita: Igen, majd év végén tervezem, hogy bemutatom, meddig haladtam vele :) Én még pozitív vagyok, eddig lelkiismeretesen vezettem :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS