Pages

Rengetegsoksok és még annál is több kérdés

2012. augusztus 2., csütörtök


... mert hogy négy ember is volt olyan kedves, hogy rám gondolt a jelenleg futótűzként terjedő kérdés-feleletes díjnál, amit nagyon köszönök még egyszer. Szóval, én most teljesen renitens leszek, és nem a szabályok szerint fogok játszani. Mert hogy szabályok is vannak. Íme:

1. Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról. na ez az, amit nem fogok, mert kaptam elég kérdést, hogy ezt kiváltsam :-)
2. Válaszolnia kell a jelölő minden kérdésére. oké
3. 11 új kérdést kell feltennie a saját jelöltjeinek. Sose voltam jó kérdező
4. Akik 11-en vannak és akiknek a nevét belinkelte. szerintem már mindenki megkapta. De ha valaki nem, akkor nyugodtan kiáltson, és akkor kigondolok 11 kérdést Ápdét: közben mégis kigondoltam 11 kérdést, meg tovább is adtam. Ott van a soksok rizsa legvégén.
5. Nincsen visszajelölés.

Akkor jöjjenek először Maggie kérdései, mert tőle kaptam meg először.
1. Mikor fordult meg először a fejedben, hogy elhivatottabban kéne írnod, mint az órákon való kötelezettség? (Bónuszkérdés: ez mennyire volt érthető?:D)
Mióta írni tudok. Mindig is imádtam a betűket, a szavakat - kisiskolás koromban órákat el tudtam otthon tölteni azzal, hogy tökéletesítsem a kézírásom, és olyan igazi felnőttes legyen (:-D ). Meg már elsős koromban volt egy úgynevezett Kincses Füzetem, amibe a nyáron elolvasott könyvekről írtam ezt-azt. Az vajon hova tűnhetett?*költői kérdés* Szóval, a dolog végül is adva volt, már csak a megfelelő platformot kellett megtalálnom hozzá.

2. Mit csinálsz szívesen szabadidődben az evidens bloggerkedésen kívül?
Olvasok :-D Na, jó gondolom nem erre irányult a kérdés... Vezetem a háztartást (mert az sose hagy szabadidőt az ember lányának), emellett megszállott sorozatnéző vagyok, ápolom a kiscicáim lelki világát (meg a páromét is), és újabban fotózok, illetve fotózni tanulok. (ez így talán pontosabb)

3. Mi az a dolog, amit szíved szerint nem csinálnál soha, de kell, mert az elvetemült élet rákényszerít?
Őőő, nem tudom. Mindig más. Most például a mosogatás...

4. Ha megválaszthatnád, kinek a bőrébe bújnál bele egy napra? (Fiktív, élő és holt is lehet, ez utóbbi még élettel teli formájában… kivéve, ha nem úgy szeretnéd.:D)
Anne Shirley egyértelműen. Csodás lehet Avonlea-ban élni... de ezt nem szeretném, ha csak egy napra szólna.

5. Könyvek: kinek adsz a leginkább a véleményére, ha arról van szó, mit olvass?
A saját magaméra. :-D Viccen kívül: sok mindenkinek adok a véleményére, sok mások által ajánlott könyvet olvastam már, de a legjobban mindig az szokott elsülni, mikor minden különösebb külső behatás nélkül egyszer csak mágnesként vonz magához egy könyv. Az mindig szerelem első olvasásra.

6. Kivel szoktad levágni a legélvezetesebb vitákat a közös olvasmányaitok kapcsán?
Az egyik húgommal, @Abigail -lel. (aki nem rég' indított egy fantasztikus könyves blogot - és igen, ez itt a reklám helye) Persze, nem olyan vérmes meg komoly viták, igazából gyakran nagy röhögésekkel végződnek. Folyton elkomolytalankodjuk a dolgot... és pont ez benne az élvezetes. :-)

7. Ki az a három fiktív karakter (akár filmes is lehet), akivel ki lehet kergetni a világból?
Bármelyik Nicholas Cage -karakter. Ne kérdezzétek miért, de egyszerűen herótot kapok tőle. Egy Nicholas Cage-es filmet se tudtam végignézni. Pedig tudom, hogy jó színész meg minden, de érthetetlen módon egyszerűen irritál.
Több most nem jut eszembe.

8. Milyen olvasmányélmény indított el a könyvfaló-lét rögös útján?
Ez bonyolult kérdés, mert a családomban evidens dolog, hogy az embernek az olvasás a hobbija. Nem hiszem, hogy lett volna egy olyan vízválasztó könyv az életemben, amitől kezdve én azt mondtam, hogy márpedig olvasni fogok. Ez az egész ott volt velem a kezdetektől...

9. Szoktál olvasás közben enni/inni? Ha igen, mit, és landolt már könyvön egy darabkája? :D
Inni néha szoktam, enni nem nagyon, mert szeretek az evésre is meg az olvasásra is teljes lényemmel koncentrálni, és a kettő nem nagyon megy együtt. Szóval, vagy eszek vagy olvasok.

10. Bloggerkedés: mi motivál leginkább?
A listamániám :-D Mármint komolyan.

11. Melyik olvasói visszajelzés volt a legemlékezetesebb (pozitív vagy negatív is lehet)?
Eddig csak pozitívak voltak, szerencsére. Nálam minden visszajelzés emlékezetes, és teljesen fel tud dobni, ha valakinek tetszik az eddigi munkám, vagy az én hatásomra olvassa el valamelyik könyvet. Bevallom, az utóbbinál mindig nagyon izgulok. Azért az ilyesmi nagy felelősség, szerintem.

@Nima kérdései következnek (szintén időrendben haladva)

1.Szoktál a felhőkbe alakokat képzelni? Mit látsz a leggyakrabban?
Igen, folyton. Legtöbbször különféle állatokat, néha emberi arcokat.

2.Ha könyvtárból veszel ki könyvet, azt igyekszel gyorsan elolvasni, vagy üldögélsz rajta és hosszabbítasz?
Én az az üldögélős típus vagyok, aki folyton összeharácsol egy csomó könyvet magának, aztán rájön, hogy "ehhez most még sincs kedvem, de azért csak el kéne olvasni, ha már egyszer kivettem", és akkor jönnek a hosszabbítgatások vagy az utolsó pillanatban elolvasások. Ahj, és tudom, hogy ez tök gáz dolog - de igyekszem ezért úgy válogatni mindig a könyveimet, hogy ne friss megjelenések legyenek. Szerencsére, ahova járok, az csak egy kis fiókkönyvtár, s ahogy legtöbbször elnézem, elég behatárolható korosztállyal, akik nem dobják rám a Molotov-koktélokat, ha másodjára is meghosszabbítom Katherine Webb: Örökség c. könyvét. Mondjuk. De azért az Agatha Christie -knél vagy a Danielle Steele- knél ezt már nem merném megtenni.

3.Ha választhatsz, hogy egyetlen íróval eltölthetsz egy hónapot egy lakatlan szigeten, kit vinnél magaddal? (írót, nem könyvet)
Most Janet Evanovich-ot. Vicces, szórakoztató hölgynek tűnik, biztos jól ellennénk.

4.Ha könyvet írnál, miről szólna?
Pff, passz... talán a beilleszkedésről, önmagunk kereséséről, a családi összetartásról - ilyesmiről, de mindezeket csak nagyon burkoltan kimondva, nem egyenesen az olvasó képébe, didaktikusan belemagyarázva. Persze, mindezt regény formájában, olyan kisvárosi, mágikus-realizmusos atmoszférával megspékelve.

5.Olvasol evés közben?
Nem. Mint fentebb írtam, mindkettőre erősen koncentrálnom kell :-)

6.Milyen környezet a legideálisabb neked az olvasás teljes kiélvezéséhez?
A lényeg, hogy csend legyen. Úgy tudok csak igazán belemerülni a könyvbe. Úgy utálom, ha a különféle hanghatások visszarántanak a valóságba...
Ha lenne kertünk, bizonyára az lenne a legideálisabb hely. Így marad a nappali és a fotelem.

7.Meg tudsz győzni másokat arról, hogy olyan könyvet olvassanak el, amit először nem akartak?
Nem vagyok az a meggyőző típus, és hittérítő sem. Ilyen irányultságú szándékaim nincsenek, szóval már csak ezért se menne a dolog. (tegyük fel, hogy csak emiatt :-) )

8.Tudsz főzni?
Igen, azt mondják remekül. (mármint ezt mások mondják, nem én) Különben szeretek is főzni (meg sütni is), egyedül a bevásárlással akadnak gondok nálam, mert az azt jelenti, hogy le kell mennem a boltba - és azt meg utálom.

9.Milyen emlék fűz a legkedvesebb könyvedhez?
Hú, nem tudom, mert legkedvesebb könyvem nincs így egyes számban. Amiket a családtagoktól, barátoktól kapok, azok mindig megkülönböztetett helyet foglalnak el, és mindig az adott illetőre emlékeztetnek.

10.300 évvel ezelőtt még nem volt ennyi könyv. Mivel ütötted volna el az idődet?
A zongorázás kilőve, mert zenei antitalentum vagyok. Így inkább sétáltam volna. Sokat.

11.Ha időutazhatnál, melyik korba térnél vissza?
Egyértelmű, hogy a viktoriánus korba.

Itt pedig Dóri kérdései következnek.
1. Jelenleg melyik az a könyv, amit mindenkivel elolvastatnál?
Olyan könyv nincs, mert nem létezik olyan, ami mindenkinek tetszene, és nem szeretnék bárkinek is rossz pillanatokat okozni. Mindenkinek nem adnék konkrét könyvet a kezébe. Inkább csak olyan valaki/valakiknek, akiknek tudom, hogy tetszene. Már ha ennyire adni akarnék... :-)

2. Milyen filmet vársz most a legjobban?
Az új filmekből már abszolút kiábrándultam, nem várom a friss megjelenéseket. Inkább csak a régi, jól bevált filmeket szoktam nézni, legkedvencebb korszakom az 50'-es, 60'-as évek hollywoodi és francia filmjei.
Jó, nem tagadom, olykor egy-egy mai filmre is kíváncsi leszek - szóval néha kibújok a barlangomból. Legutóbb pl. az Éhezők viadalát néztem meg, mostanában pedig tervben van az Éjfélkor Párizsban.

3. Ki a kedvenc énekesed/bandád?
Ej, nem tudom. A zene nálam nagyon hangulatfüggő, és ott is szeretem a változatosságot. Pl. képtelen vagyok egy együttes egész albumát egyhuzamban végighallgatni, mert.... nos, mert nem. Szeretem, ha folyton váltakoznak a stílusok, így az MP4 lejátszómon a legkülönfélébb énekesek, együttesek zenéi vannak, amik gyakran teljesen távol állnak egymástól. Párom már meg se lepődik, ha kocsiban, utazás közben a 30 Seconds To Mars The Kill című száma után megszólal Cher -nek a Shoop-Shoop Song - ja... Tudja, hogy én válogattam. :-)

4. Mi volt a legjobb élményed a blogoddal kapcsolatban?
Minden visszajelzés a legjobb élmény :-) Most komolyan. Nem nagyon tudok meg nem is akarok kiemelni egyet sem.

5. Szoktál olvasni buszon/vonaton?
Ritkán. Utazás közben szeretem az elsuhanó tájat nézni.

6. Melyik íróval találkoznál (élő vagy holt)?
Jane Austen, L. M. Montgomery, Virginia Woolf, J. K. Rowling... de nem tudnám, hogy mit kezdjek velük. :-) Nehezen kezdeményezek beszélgetéseket.

7. Hangoskönyvek - igen vagy nem? Szereted, ha nem miért nem?
Nem vagyunk barátok, mármint a hangoskönyv és én. Képtelen vagyok huzamosabb ideig odafigyelni az élőszóra, nehezen követem a történetet, mert folyton elkalandozok, és zavar, hogy egy-egy gondolatnál, szónál nem tudok elmélázni, mint ahogy olvasás közben szoktam.

8. Mit tanulsz jelenleg (ha egyetemista vagy) - ill. milyen szakmád van?
Irodalommal és könyvekkel kapcsolatos "szakmám" van. Nagy a kereslete manapság....

9. Elmennél külföldre dolgozni?
Simán. De mivel nem egyedül élek, ez nem csak rajtam múlik.

10. Mik a kedvenc tv-sorozataid?
Rengeteg van :-) Jóbarátok, Gilmore Girls, Once Upon A Time, Sherlock, White Collars, Hart of Dixie, A férfi fán terem, Black Books, Váratlan utazás, Csengetett, mylord? Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Szelek szárnyán, Rizzoli&Isles stb. ...

11. Tudsz/szeretsz sütni-főzni?
Tudok, és szeretek :-)


És végül, de nem utolsósorban Katherine kérdései:
1. Ha teheted, kérlek, áruld el, miért az a blogod neve, ami?
Igazából, mikor megcsináltam a blogom az volt az első gondolatom, hogy valami jó és nem mindennapi címet akarok - ami nem mindenkinek jutna eszébe egy könyvesblog készítése közben, és amire nem fogok ráunni soha. Épp' a Szellemekkel suttogó ment a tévében (igen, a fantáziám határtalan), amit egy tök jó címnek tartottam, így aztán átalakítva kölcsönvettem. Természetesen, ma már más címet adnék neki...

2. Mi az első két dolog (esetleg szó), ami eszedbe jut az olvasással kapcsolatban?
Fotel és cicák. Utóbbiaknak mindig ilyenkor jut eszükbe, hogy ma még nem simogattam őket eleget...

3. Mi volt a legfurcsább hely vagy szituáció, ahol olvastál már?
Átlagos ember vagyok, átlagos szituációkban olvasok. :-)

4. Általában hány könyvet olvasol egyszerre?
Van olyan, hogy kettő-hármat, négyet-ötöt. De olykor sikeresen elredukálom egyre. Ez mindig sikerélmény, mert azt jelenti, hogy a könyv teljesen beszippantott.

5. Mi a véleményed arról, ha valaki félbehagyja egy könyv olvasását?
Hogy jól teszi :-) Ha valami nem tetszik, nem kell erőltetni, hiszen túl sok a könyv, az idő meg túl kevés.

6. Rendszerezed-e valahogy a könyveidet (polcrend, katalógus stb.)?
Inkább azt mondom, törekszem rá. :-) Nagyjából, téma és műfaj szerint vannak felrakosgatva a könyveim a polcaimra. (meg egyéb helyekre)

7. Mi a véleményed az e-könyv-olvasóról, neked van-e?
Szerintem hasznos dolog, és környezetbarát is. Nagyon szeretem. :-)

8. Mi hat rád jobban: egy könyv borítója, vagy egy könyv fülszövege?
Inkább a borító, mint a fülszöveg - mert utóbbit csak nagyon ritkán szoktam elolvasni. De valójában inkább a címek szoktak megfogni

9. Gyűjtesz-e valamit a könyveken kívül, ha igen, mit?
Párom szerint bögréket meg poharakat, de valójában azokat nem gyűjtöm, egyszerűen csak kellenek. Hát milyen a háztartás fehérboros-, vörösboros- meg brandy-s pohár nélkül?

10. Melyik a kedvenc magyar városod és miért?
Nagyon szeretem Szigligetet, mert olyan festői szépségű. Mikor megyünk a Balatonra, mindig benézünk oda egy kis sétára. Bár azt hiszem, az csak község. De imádom Orosházát is - kívülállók számára (meg sokszor az ott lakóknak is) poros, unalmas kisváros, de ott nőttem fel. És a mai napig rettentően hiányzik az a kisvárosi jelleg.

11. Szereted-e a magas sarkú cipőt (máson vagy magadon)?
Régebben gyűlöltem, de ma már szeretem. Bár még most se nagyon jellemző rám, mert folyton rohannom kell a villamos vagy a troli után, és ehhez inkább a sportcipő vagy a szandál a legalkalmasabb.


Huh, oké - bevallom, kifulladtam.

ÁPDÉT!
Először is: végre betettem a díj képét is a posztba, mert az kimaradt. Közben Luca jelezte, hogy ő kimaradt a jóból, és aztán kicsit alaposabban is körülnéztem, s találtam még egy-két embert rajta kívül is, akik szintén nem kaptak kérdéseket.
Szóval, íme az én 11 kérdésem, amit sok szeretettel küldök Lucának, Zizz-nek, kai-nak és Carlotának. Ha van kedvetek, akkor játszatok Ti is :-)

1. A könyvek szempontjából a "minél hosszabb, annál jobb" vagy pedig a "minél rövidebb, annál jobb" elvét vallod?
2. Találkoztál-e már olyan karakterrel, akit utáltál vagy kevésbé szerettél, de ennek ellenére mégis szívesen követted végig a történetét? (könyvben, filmben akár)
3. Mitől lesz számodra egy könyv jó? Mármint úgy általánosságban. (stílus, hangulat, karakterek stb. )
4. Átlagosan mennyi ideig írod a bejegyzéseidet?
5. Előfordult már olyan, hogy a filmadaptáció jobban tetszett, mint maga a könyv? Ha igen, melyiknél?
6. A feldolgozásoknál (legyen az színdarab, film stb.) mennyire ragaszkodsz a könyvhűséghez?
7. Vannak visszatérő álmaid? Ha igen, akkor mi az? (ha nem túl indiszkrét kérdés)
8. Hiszel a horoszkópban? Mennyire jellemzőek rád a csillagjegyed tulajdonságai?
9. Van -e olyan rossz szokásod, amitől nagyon szívesen megszabadulnál?
10. Mi volt az eddigi legszebb hely, ahová eljutottál?
11. Babonás vagy?

7 megjegyzés:

Grey Katherine írta...

Ó, annyira örülök, hogy ezt a rendhagyó játékot választottad! Így MINDEN kérdésre választ kaptam! Nagyon érdekes volt Rólad olvasni! Abból a szempontból nem ért meglepetés, hogy csupa érdekes választ vártam - azt is kaptam. De ez a mélyinterjú olyan otthonos és különleges lett, mint a blogod új arca is. Köszönöm, hogy elolvashattam!

Bridge írta...

Csak egy kérdés: hogy létezik, hogy a Once Upon a Time megelőzi Sherlockot? Hogy? Melyik univerzumban? :o) (Igazából mondanám, hogy előzheti meg bármi Sherlockot, de visszafogom magam.)

Ani írta...

Húúúú... mennyi válasz :) Tök jó volt olvasni :) Én is Anne lennék :)

Heloise írta...

@Katherine: De aranyos vagy! Nagyon szépen köszönöm a kérdéseket is meg ezt a kommentet is :-)

@Bridge: Oops, én kérek elnézést :-D de hogy megnyugtassalak, ez a sorrend nem olyan sorrend - csak ahogy eszembe jutottak. Bár igazad van, hogy kerülhetett a Sherlock mégis ennyire hátra... megyek is a sarokba :-D

@Annamari: és lenne akkor puffosujjú ruhánk is, meg Zöldmanzárdos házunk is... ó, az csudaklassz lenne! :-))

Luca írta...

én kimaradtam :D gondolom azért, mert még egy hónapja se írom a blogomat. Éppen ezért megköszönném, ha kitalálnál 11 kérdést, de ha túl nagy fáradtság, nem ragaszkodok hozzá.

Heloise írta...

Kedves Luca,
Persze, szívesen megcsinálom. :-) Egy pillanat és fent lesz a poszt update -jében ;-)
(de előre szólok, borzalmas kérdező vagyok :-D )

Luca írta...

Köszönöm, nagyon kedves tőled :D így elsőre érdekesnek tűnnek a kérdések, mindjárt megnézem jobban :D

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS