Pages

Kell-e nekünk a kategorizálás?

2009. november 18., szerda

Tegnap összegyűlt egy nagyobb baráti társaság az éjszakában. Nevetgéltek, elmélkedtek, s egyszer csak felvetődött egy olyan kérdés, hogy mitől nevezünk egy könyvet szépirodalomnak? Létezik-e ma szépirodalom? Egyáltalán szükséges-e ez a kategorizálás? Miért nem mondja mindenki azt, hogy jó könyv vagy rossz könyv? És vajon csak a ponyva és a szépirodalom kategória létezik, vagy kell lennie egy köztes útnak?

Na, hát erre az én (teljesen szubjektív) válaszom az, hogy szépirodalom csak bizonyos idő távlatából létezik, mert az én fogalomtáramban a szépirodalom szó a maradandó értékek hordozója. Olyan, ami kétszáz sőt több száz év múltán is képes valamit mondani az olvasójának, képes őt megfogni. Tehát, szerintem mai szépirodalomról nem beszélhetünk (mert ugye ki tudja most megmondani, hogy száz év múlva mely' könyvek maradnak benn a köztudatban). És a szépirodalomnak még az is fontos sajátsága (szerintem), hogy nem elég egyszer elolvasni (nem azért mert érthetetlen :) ) , mert minden egyes olvasáskor más-más mondanivalóval szolgál az olvasója számára.
Hogy szükséges-e egyfajta kategorizálás? Szerintem szükséges (persze nem a mostani irodalomra gondolok), bár a szépirodalom-ponyva szembenállást kicsit erősnek tartom... inkább helyesebb lenne talán valami olyanfajta elnevezéssel illetni, hogy benne van-e az irodalmi kánonban vagy nincs. Ez szerintem máris elfogadhatóbb lenne.

Nektek mi a véleményetek a fenti kérdésekről?

12 megjegyzés:

Daniella írta...

Szerintem a kategorizálás elkerülhetetlen, mondhatni pszichés kényszer. És épp ezért ezek a skatulyák csak fenntartással kezelendők. A problémát szerintem inkább a kategóriákhoz kapcsolódó értékítéletek jelentik, amik mindig borzolják a kedélyeket. Miért baj az, ha én élveztem Rowlingot, Meyert és ugyanakkor nagy kedvvel olvasok Tolsztojt és Gogolt? Mert aki Twilight-ot olvas, annak felszínesnek kellene lennie? Nem feltétlenül. Más olvasati módokról van szó: valamit kikapcsolódásból olvasunk, valamit bölcselkedésből, tanulásból, művelődésből, sznobizbusból stb. Ettől még mind szépirodalom lesz.
Az irodalmi kánonnal pedig mindig az a bajom, hogy ki dönti el, mi az értékes? Nem a többség, ez biztos :). Vagy elég pl. a Nobel-díjasokra gondolni, ki olvas ma Sillanpaa-t vagy Quasimodo-t? A könyv csak olvasva létezik, de így a kanonizált értékes művek szépen fennakadnak a szűrőn.
Szóval fenntartom: létezik ma szépirodalom és azt is lehet sejteni, a kortársak közül, kik vonulnak be a halhatatlanok közé.
Szerintem ez egy érdekes téma, de a legjobb, ha mindenki a vágyait követi és magasról tesz a kategóriákra.

pável írta...

egy jó címke szívlapát a markunkban, ha kásahegyekkel vívunk párbajt.

elég költői voltam a költői kérdéshez? :)

Heloise írta...

Dana, igen valóban az egyes kategóriákhoz kapcsolódó értékítéletek azok, amik a legjobban zavaróak... mert egy könyv nem biztos, hogy rossz attól, hogy ponyvaként van elkönyvelve. Csak sajnos sokan ezt nem látják, és az egyetemeken is ezzel lehet találkozni, amikor maró gúnnyal nyilatkoznak a szórakoztató irodalomról. (mondjuk találkoztam olyan kezdeményezésekkel is, amik pont a kategóriák eltörlésén fáradoznak, de ez szerintem ritka). A legnagyobb hiba, pedig ott van, amikor az olvasót ítélik meg az olvasmányai alapján: pl. ha te a "ponyvát" szereted, akkor műveletlen vagy felszínes vagy. Legalábbis, én találkoztam már ilyen meglátással is. Ez szerintem elég szomorú...

Az irodalmi kánonnal kapcsolatban: igaz, nem tökéletes "megoldás" (mert ugye nem akarom megváltani a világot ezzel :-) )de nem annyira bántó kategória, mint a szépirodalom illetve a ponyva besorolás. Ugye, ezeken már rajta van a sok év alatt rárakódott értékítélet, plusz maga a szépirodalom elnevezés is (mármint az összetétel jelentését nézve)

Szamárfül, igen kellőképpen költői voltál, jól megfogalmaztad a dolog lényegét :-)

Natasha írta...

Ha csak úgy nézem, kategorizálás kell, mert különben nem tudom beosztani a blogomon/aloldalon a könyveket.:)
Amúgy vannak olyan könyvek, amelyeknél kifejezettem nehezemre esik a kategorizálás.

Daniella írta...

Különben én is inkább így közelítem meg az olvasmányokat, hogy kanonizált darab vagy még/már nem fogadta be, esetleg kivetette a kánon. Netalántán üldözi, he-he. Mert ebben van némi irónia is :). Én a blogomon inkább a korszakolásos kategóriákat alkalmazom, ami persze megint necces, de jobb, mint az értékítéleteket erősebben tükröző ponyva/szép verzsön.

Heloise írta...

Én a blogomon nem alkalmazom a ponyva/szépirodalom besorolást, döntse el mindenki maga (ha el akarja), hogy hova tartozik. :-) meg igen, én is úgy mint Natasha, sokszor nem tudom eldönteni, hogy hova is sorolnám. Én inkább műfaj szerint igyekszem beosztani az olvasmányaimat. Mondjuk a korszakolás se rossz :-)

zenka írta...

Jó kérdés, már gondolkodtam rajta párszor, és nem találtam rá teljesen megfelelő választ.
Én arra jutottam, hogy kategóriák kellenek, de az, hogy valami ebbe vagy abba a kategóriába került, még nem jelenti automatikusan, hogy többet vagy kevesebbet ér.
(A sznobizmus- legyen irodalmi, vagy másféle- szerintem a korlátoltság és a butaság jele. Messze elkerülöm az ilyen embereket, ha nem sikerül, kitör a háború.)
Irodalmi kánon :), kicsit túlmisztifikáltnak tartom, sokaknak már azt jelzi, hogy mi az irodalom, a többi meg mint a kitagadott gyermekek, semmit sem érnek.
Valahogy az a baj ezzel a kérdéssel, hogy legtöbbször önkéntlenül is hozzá kapcsolódik az értékítélet, a jó/ a rossz könyv fogalma, és ugye az értékítélet személyes benyomásokon alapszik, sosem lesz mindenkinél megegyező.

Heloise írta...

Zenka, igen nekem is felfordul a sznoboktól a gyomrom :-) sajnos sok ilyennel találkozok, és néha mikor nagyon kihoznak a béketűrésemből, megmondom a magamét :-) mert szerintem azzal semmi baj nincs, ha valaki csak a 'szépirodalmat' szereti, szeresse nyugodtan. Én is szeretem. Nálam inkább akkor kezdődik a baj, amikor lenézik a többi irodalmat és az olvasójukat is. Na, nekem itt szokott elgurulni a gyógyszer. :-)
Az irodalmi kánonnal kapcsolatban félreértettél: én ezt a kategóriát nem úgy gondoltam, h ez AZ IRODALOM, hanem csak egy olyan kategóriaként gondoltam el, amivel az irodalomtudósok foglalkoznak. Mert ez viszont tény, hogy vannak ilyen könyvek, amik valamilyen okból felhívják magukra a figyelmet a tudós világban, és hosszú tanulmányok, kötetek, disszertációk foglalkoznak velük. És szerintem, pont ezért, mivel nagy a szakirodalma, szerintem szükséges ezeket a műveket egy külön kategóriába kéne betenni. De én ezekehez a kategóriákhoz nem társítok értékítéletet, csupán egy ténymegállapítást, hogy ennek bőséges szakirodalma van, amannak meg nincs, de persze ettől még mindkét kategóriában lehetnek értékes és kevésbé szerethető könyvek. Legalábbis az én szememben :-)

zenka írta...

Persze, persze. Konkrétan nem is rád céloztam Heloise. Sajnos van pár ismerősöm, akik úgy vélekednek az ir.kánonról, ahogy fentebb írtam, de nem rád céloztam! :) Egyértelmű az álláspontod, és nagyon rendben van!

Off: elköltözöl innen?

Heloise írta...

:-) Jah, akkor jó. Akkor, bocsi, én értettelek félre. Néha vannak ilyen értelmezési gondjaim... hiába, ez az üzengetés nem olyan, mint az élőbeszéd :-D

Az elköltözéssel kapcs: hát, még nem tudom.. eléggé gondolkozom rajta, mert hát az ingyen (vagy akciósan kapott) könyv nagyon csábító (meg ki tudja milyen előnyöket élvezhetnek majd később a freeblogosok, mert végülis ez a freeblog aloldala, szal igazuk van)... hiába, könyv-éhenkórász vagyok :-) az ilyesminek tényleg nehéz ellenállnom :-) de viszont a költözés meg macera... meg a blogspotot már megszoktam. Teljesen tanácstalan vagyok! Te, ha a helyemben lennél átköltöznél? Annyira nem tudom mit csináljak!!

zenka írta...

Hát, nehéz kérdés... Tényleg megérné átköltözni, viszont olyan szép ez a blog... Szeretem a hangulatát, na :). Persze ha értesz ezekhez a dolgokhoz, meg tudod oldani, hogy ott is szép blogod legyen.

Heloise írta...

(pirul) jaj, hát ezt a dicséretet nagyon szépen köszönöm (pirul) :-) most el se tudod képzelni, mennyire megörültem, hogy valakinek tetszik :-) mondjuk nem én csináltam, hanem a párom, (de az én parancsaimat követve) :-) én teljesen technikai analfabéta vagyok, de gondolom a freeblogon is meg tudná csinálni...

Csak hát akkor is a macera :-( hjaj, ezen még elmélkedem egy sort (habár már pár napja ezt csinálom non-stop)... meg azért valamilyen szinten idehúz a szívem, mert itt kezdtem neki az egésznek... na, majd még kiforrja ez magát :-) ahogy magamat ismerem, még hónapok kérdése és meglesz a döntés :-D

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS