Pages

Egy szoknya, egy nadrág

2010. augusztus 15., vasárnap


Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

kiolvastam: 2010. augusztus 15.

Gondolkoztál már azon, hogy miért vannak egyáltalán nemek? Miért nem osztódással szaporodunk? Vagy hogy van-e jelentős különbség a női agy és a férfiagy között? És ez vajon hogyan függhet össze a kommunikációs képességeinkkel? És egyáltalán mi az a rendszerező agy és az empatikus agy, és kinek van ilyenje?

És hallottál már arról, ha a kismama sokat idegeskedik a terhessége alatt, akkor megnő a tesztoszteronszint, akkor nagyobb valószínűséggel lesz a baba balkezes? És azt tudtad-e , hogy a balkezességgel gyakran jár együtt az allergiára és asztmára való hajlam?

"Az ember receptje: végy egy majomagyat, préselj bele még egy kis tudatosságot, adj a kezébe egy bankkártyát. Ecce homo."



Nem? Hát, Szendi Gábor könyvében ezek a kérdések és az ezekre adott lehetséges válaszok mind megtalálhatók. És még ennél sokkal több is! A könyv tizenkilenc fejezeten át tárgyalja a nő-férfi különbségeket (miért alakultak ki, mire jók és miért maradtak még ma is meg), az emberi kapcsolatokat, legyen az hetero-vagy épp homoszexuális. Szó van még benne a divatról, a parfümökről, a természetes illatról és annak varázsáról, a szépség fogalmáról: mitől szép a szép, illetve párkapcsolat szempontjából valóban olyan jó-e elképzelhetetlenül gyönyörűnek lenni? (A nem photoshoppal készített műbarbie-knak megsúgom: bizony, nem valami jó dolog!)

Az író ezeket a dolgokat mind az evolúciós pszichológia segítségével járja körül, s ezzel igyekszik magyarázatot találni a furábbnál furább kérdésekre, még hozzá nagyon élvezetes stílusban. Szendi Gábor nagyon közvetlen írásmódja, és a konyhanyelven megmagyarázott szakszavak használata a szövegben, nemcsak hogy megkönnyíti az olvasást, hanem élvezetessé is teszi. Ám a kicsit tudálékosabb olvasók kedvéért hivatkozások is jócskán találhatók benne. A fejezetek nem hosszúak, s azok is még alfejezetekre vannak osztva, amiket egy-két perc alatt átfuthat az ember, akár a buszra várás közben is vagy két megálló között.

"A szerelem az a gyógyíthatatlan elmebetegség, amelynek egyetlen gyógyszere a kiválasztott Másik."




Na, hát ennyi volt a pozitívum részemről! Nem vagyok én nagy tudós meg ilyenek, de elég sok ellentmondásba (vagy számomra nem elfogadható kijelentésre) bukkantam olvasás során, amiket vagy józan paraszti ésszel következtettem ki vagy pont saját magának mondott ellent a szöveg pár sorral lejjebb. Így számomra az egész könyv hiteltelenné vált, mert hát ki tudja hogy még hány olyan dolog bukkan még fel benne, ami nem teljesen úgy van, csak az én picinyke tudásom miatt nem vettem észre... Szóval, én ezt az egészet inkább fenntartásokkal kezelem, bár tisztelet az írónak!

A másik dolog, amiért kicsit felment bennem a pumpa, hogy a nők itt úgy szerepelnek, mint valami szülőgép, akiknek az az életcéljuk, hogy minél több és egészségesebb gyereket hozzanak a világra. Értem én, hogy evolúciós pszichológia meg minden, de ez azért nekem nem okés. És hogy a tudományok, az irodalom megszületését úgy állítja (vagy állítják?) be, mint a férfiak által létrehozott kreálmányokat, amik csak a nők megszerzése céljából jöttek létre? Hát, ez azért na! És hogy ezeket olyan adatokkal igyekszik alátámasztani, hogy mennyivel több férfiíró meg tudós van/volt? Hát, de azért kérem szépen, nézzük már meg, hogy a nőket mikor engedték oda az iskolapadhoz, vagy mikor engedélyezték azt, hogy a nők részt vehessenek az egyetemi oktatásban? Mikor hagyták nekik azt, hogy egyáltalán könyvet írjanak? Hát, így persze, hogy több a férfi, mint a nő...

Sajnálom, így számomra ez a könyv csupán 3 pontot kap!

A könyvért köszönettel tartozom a Jaffa Kiadónak!
És hálás köszönet illeti a Freeblogot és Lobo-t is!

Akik előttem írtak róla:
ilweran
Natasha

Kiadó: Jaffa Kiadó
oldalszám: 344 oldal
ár: 2940 Ft
ISBN: 978 963 9971 07 3

Fülszöveg:


Miért vannak nemek? Miért hal ki tízmillió év múlva a férfi? Mi a női szépség és mit vár a nő a férfitől? Mire jó az orgazmus? Jó-e meddőség ellen az orális szex? Miről árulkodik mutató- és gyűrűsujj-arányunk?

Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyvében ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, miközben az evolúciós pszichológia nézőpontjából vizsgálja Nő és Férfi kapcsolatát. Lebilincselően izgalmas gondolatmenetei bizonyítják, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató! A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik… Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, ő az evolúció titkos favoritja!

6 megjegyzés:

Ildy írta...

Hehe, jó kis kritika!
Ez a pasi nekem csípőből unszimpatikus. Úgy vagyok vele, mint Csernussal. Nem olvastam, de nem is fogom. (És csak jár a szám, hogy milyen bénák.:)

PuPilla írta...

"Hát, ez azért na!" :) Tetszett a felháborodásod! Persze teljesen jogos. Eddig sem nagyon érdekeltek Szendi könyvei, de azt hiszem ezek után végképp nem fogom magam felidegesíteni ezzel. :)

Esetleg ajánlom a Miért élvezet a szex? c könyvet, ami kicsit biológiaibb szempontú, de a pumpát ha jól emlékszem semmivel nem viszi fel, érdekes dolgokat mond el, ha nem zavar, hogy magyaráz különféle állati szokásokról, illetve arról, hogy milyen ősi dolgokra vezethető vissza a szexuális és szociális viselkedésünk. A MEK-en megtalálod.

Heloise írta...

Ildy, köszi :-) hát, igen, ezt jószívvel senkinek sem ajánlanám. Csernust legalább azoknak lehet, akik egyébként is szeretik, úgyis tudják, hogy mit kell várni tőle.

Pupilla, :-D ez a mondatom már a sokadik kigondolt verzió volt, az előtte levőeket végig ki kellett volna pontozzam :-) azért nem igazán nőknek íródott ez a könyv, én úgy érzem. Inkább az olyan csávóknak, akik így megnyugodhatnak szellemi felsőbbrendűségük felől és, hogy nyugodtan megtermékenyíthetnek akár több nőt is, mert ezt akarja a természet. Hát, no comment.

Oh, köszi szépen! Majd le fogom csekkolni, érdekesnek hangzik!

Miestas írta...

Hehe ..én ma írtam erről a könyvről, de engem nem húzott fel,néha jókat mosolyogtam én is némely hülyeségen, de alapvetően nekem bejött a stílusa, ellenben Csernussal, na de ezért jó, hogy ahányan vagyunk annyiféleképp vélekedünk dolgokról.

Heloise írta...

Miestas, a stílusával nekem se volt bajom, az tényleg szerintem is nagyon jól el volt találva, csak kár, hogy sok ellentmondás volt benne. :-)

PuPilla írta...

Hehe, igen, ez jó meglátás, a leírásod alapján valóban nem annyira nőknek íródott. :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS