Pages

Egyebek

2012. október 11., csütörtök


Az utóbbi két hétben kicsit elszaladt velem a ló könyvbeszerzések terén, de mondhatnám azt is, hogy mindegyikre igen komoly indokaim voltak. Némelyik ki-hagy-ha-tat-lan ajánlat volt - ahogy az könyvmolykörökben lenni szokott - , de voltak köztük "hát mert miért ne"-típusúak is. Bár most hogy belegondolok, annyira nem is sok ez, hiszen megfogadtam magamnak, hogy legközelebb majd csak december környékén vagyok hajlandó megint könyvet venni - mert közben gyötör a bűntudat az olvasatlan könyveim hegyére gondolva, a kivett könyvtáriakról meg ne is beszéljünk - , szóval végül is nem gáz ez, csak régen vettem már magamnak ennyi könyvet. Főleg ennyit. S mindezt két hét leforgása alatt.
Hát lássuk csak mik landoltak mostanában a kosaramban:

Catheryne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan 
(ezzel kezdődött az egész... Éppen arra gondoltam, hogy milyen régen vettem már könyvet magamnak (június óta nem), ezt az egyet igazán megérdemlem, így boldogan mentem fel a Bookline oldalára és szinte euforikus boldogsággal kattintottam a "megveszem"-gombra. )

Lakatos István: Dobozváros
(ezt igazából nem is én vettem, hanem a párom. Mintegy kárpótlásul a külön töltött két napért, amíg ő konferenciálódni volt fényes fővárosunkban és sok okos dolgot tanult. )

Simone de Beauvoir: Egy jóházból való úrilány emlékei
(már régóta vágytam erre a könyvre, mert eddig csak csupa jót hallottam róla, és ha jól emlékszem ilweran egyik kedvence. Aztán ahogy éppen bogarásztam az antikvarium.hu oldalát, szembejött velem az a gyönyörű Magyar Könyvklubos kiadás. Csak nem hagyhattam ott, kérem szépen. Bár aztán napokig forgolódtam miatta, hogy lehet elég lett volna a kissé szerényebb kinézetű korábbi kiadást megrendelni feleannyiért...)

Virginia Woolf: A pille halála
(Hú, ezt még május környékén jegyeztettem elő magamnak, mikor a Flush és a Saját szoba után nekibátorodtam Woolf írásainak, és hát mit ad Isten, naná, hogy ilyenkor jött az e-mail, amikor már három könyvvásárláson is túl voltam. Mindenesetre nagyon megörültem neki, rohantam is az antikváriumos átvevőhelyre, hogy megvegyem, ahonnan pont előző nap távoztam a Beauvoir könyvvel... Hazafelé úton beleolvasgattam, és jaj annyiranagyonimádnifogom -könyv. Lehet nem sokára el is kezdem.)

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
(Ezzel is régóta szemeztem ám, bár kicsit tartottam tőle, mert a cirkuszosdi valahogy nem az én világom. Mindig csak kerülgettem, olvastam belőle idézeteket, ha könyvesboltban jártunk olykor belelapozgattam, de igazából csak a "majd egyszer"-kategóriába soroltam mindig is. Ebben az ára is nagy szerepet játszott... aztán még aznap, mikor elvittem a Woolf könyvet az antikból, este elmentünk bevásárolni a vacsihoz a közeli T betűs hipermarketbe, és gondoltam, míg párom hősies bátorságáról tanúbizonyságot téve átgázol a borzalmasan hatalmas és kibírhatatlan szombat esti embertömegen, hogy kosarat szerezzen, addig én bekukucskálok a könyvesrészlegre. És akkor megláttam, hogy ezt a könyvet bizony leakciózták 50%-ra... a többit gondolom, sejthetitek.)

Hát így állunk. Mindenesetre egyiket sem bántam meg, mindegyik beszerzése óriási endorfin tartalékokat szabadított fel bennem. Azt hiszem hiába fogtam vissza magam az utóbbi időkben, még mindig könyvvásárlás-függő vagyok. Az olvasással haladgatok, haladgatok: már elolvastam A méhek titkos életét, amit a könyvtár segítségével sikerült megszereznem, és  - ahogy az sejthető volt azok számára, akik ismerik a könyves ízlésemet - nagyon tetszett. Egyszer csak lesz belőle poszt is - bár mostanában könyves beszámolókat írni a legkevesebb kedvem van. Vissza kéne szoknom arra, hogy frissiben megírjam a bejegyzéseket, mert minél később kerülök oda, hogy leírjam, annál kevésbé jönnek a gondolatok. Ej, ördögi kör ez.


És most nálam érezhetően beköszöntött az ősz, ami annyit jelent, hogy 1. megpróbálok minél több időt a szabadban tölteni 2. kóros film - és sorozatmániában szenvedek jelenleg, most jön a felhördülős rész  így a könyvek most a harmadik helyre szorultak (magyarán: esténként akkor olvasok, amikor már túl fáradt vagyok egy egész film vagy sorozatrész megnézéséhez... gondolhatjátok, hogy hasítok. Bár ez a bejegyzések számából érezhető.) . Szóval, a 2. pontot majd lehet hasznosítani fogom a blogon (ha már újévi ígéretként megfogadtam anno, hogy írni fogok néhány adaptációról), és szentelek nekik egy-egy bejegyzést. Bár előre leszögezem, filmnézésben totál amatőr vagyok, vannak olyan esetek, amikor simán beveszem a hatásvadász elemeket... szóval, abszolút amatőr, de lelkes szösszenetek lesznek ezek, és ki tudja, lehet ha az írás miatt jobban odafigyelek a filmekre, még a végén kicsit megtanulok filmet nézni.
De az is lehet, hogy mindez lustaság miatt elmarad. Már megint.

5 megjegyzés:

Amadea írta...

Abszolút nem kell megbánnod őket, nagyon jó kis könyveket szedtél össze:)
A Marija Morevnát akkor olvasd, amikor van lelkierőd is, nagyon jó könyv, nem az überdepressziós fajta, de vannak benne lelket próbáló részek, pl. ahogy a házasságról vélekedik.
A másik hármat még nem olvastam, de szintén beszereztem őket (idén:) és nagyon várom, hogy sorra kerüljenek. Nekem újabban az a heppem, hogy jaj, félek, hogy nem fog tetszeni, főleg az Éjszakai cirkusztól tartok.
Összejöhetne már egy szinkronolvasás:)
Nekem Beauvoir a zsebkönyves kiadásban van meg, de a MK-os sokkal szebb és még a tapintása is jó, ilyen Aranysárkányom van, Nitától kaptam.
A pille halálával nagy szerencséd volt, nagyon kevéssé lehet kapni. És milyen szép nagy!:)

Ilweran írta...

Hű, ebből négy abszolút kedvenc nálam - a Morevna, a Beauvoir, a Woolf és az Éjszakai cirkusz :) Szóval szerintem jó vásárt csináltál :)
A pille halála gyönyörű esszékkel van tele, csak nem szabad egyszerre fogyasztani - de két könyv között egy-két esszé pont megfelelő, és akkor jó sokáig is tart. A Beauvoir nekem életem egyik legnagyobb rácsodálkozását hozta, bár az sem épp vidám könyv :( És olvassatok Éjszakai cirkuszt, ne féljetek tőle, köze nincs a megszokott cirkuszhangulathoz, viszont olyan tapintható mágia hatja át, hogy csak na! Néha azt éreztem, simán belenyúlhatnék a könyvbe, és engem is magával vinne :)
Soha rosszabb vásárlásokat, azt mondom :D

Heloise írta...

@Amadea: Ó, na még jó, hogy mondod ezt a Marija Morevnás dolgot, majd akkor várok a megfelelő hangulatra - bár @BridgeOlvas is mesélte (meg a posztjaitokból kiéreztem), hogy azért nem egy egyszerű olvasmány.
Igen, az MK-s kiadás tényleg gyönyörű, nekem ebben van meg még a Forsyte-saga mind a négy kötete, szval tényleg jól mutatnak egymás mellett :-) Bár ha jól emlékszem, ez (mmint a Beauvoir könyv) trilógia, és a másik két rész már sajna nincs meg MK-s kiadásban :-( Bár ez legyen a legnagyobb probléma :-)) Áh, ne is mondd: a Woolf könyv miatt olyan örömtáncot jártam, hogy ihaj ;-))

@ilweran: jaj, ez nagyon jó hír, hogy mind kedvenc nálad, biztos jók lesznek akkor :-))
Az Éjszakai cirkusszal kapcsolatban meg most főleg megnyugtattál, hogy akkor nem nyúltam mellé - ahogy @Amadea is, én is kicsit tartottam tőle, hogy biztos jó lesz-e ez nekem, de akkor most már biztos, hogy így van :-) Olyan jó lenne megint valami varázslatos könyvet olvasni... a Dobozváros is olyan jól esett a lelkemnek.

Csenga írta...

Nagyon klassz könyveket szereztél:-))
Az Éjszakai cirkusz nagyon jó:-))

Egy jóházból..-ez nekem újdonság,úgyhogy köszi,hogy felhívtad rá a figyelmem:-))

Heloise írta...

@Csenga: Ó, köszi! :-)) Jaj, de jó! Remélem, tetszeni fog (Neked is meg nekem is :-D )

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS