Pages

#augusztus

2017. szeptember 2., szombat

Az augusztusomból talán Korfura emlékszem vissza a legszívesebben, amit maga Gerald Durrell és mókás családja tett igazán élvezetessé. De nyaraltam még Woolf segítségével a Hebridákon is Mr. és Mrs. Ramsay családja körében. Lázongtam picit a Marson, meg ellátogattam az Owens nővérek furcsa orgonafájához is. És nektek milyen volt az augusztus?

Az enyémről elmondható még egyébként, hogy mivel egy rakás könyvet felhalmoztam a könyvtárból, így szinte teljesen kiszámítható volt, hogy kizárólag saját könyveket fogok olvasni. A tizenvalahány kikölcsönzött könyvnek köszönhető szerintem, hogy két várólista-csökkentéses könyvemet is elolvastam, és most jelenleg egy harmadik van terítéken. Igazán büszke vagyok erre a hónapra!
Főleg, mivel múlt hónapban sikerült tudatosítanom magamban, hogy a beszerzéseim terén a hármas szám kísért ebben az évben, így most sikerült egynél megállni a vásárlásban (pedig, ha akartam volna, vásárolhattam volna egy prágai könyvesboltban, de kibírtam.) Hah! Amíg elém nem vetődött a könyvesbolt polcai közül A világítótorony, amit kénytelen voltam megvenni. De! Továbbra is el tudom mondani, hogy kettőnél tartok, ami még mindig nem három, szóval mégis csak sikerült a folyton kísértő hármas számot kiküszöbölni. Így már kevésbé félelmetes. 
Szóval, amiket most beszereztem:

1. Katherine Woodfine: The Jewelled Moth - A Clockwork Sparrow után nem volt kérdéses, hogy kell-e a folytatás. A vásárlásban mondjuk lehet még az is szerepet játszott, hogy 48% -kal olcsóbban volt kapható a Bookdepository-n. Én ezt egy kétségbeesett segélykiáltásnak interpretáltam a könyv részéről, nyilván sürgősen kellett neki az új otthon, én meg örömmel feláldoztam magamat. 
2. Virginia Woolf: A világítótorony - a könyvesboltosok sose olvasnak a munkahelyükön. Ez a szabály. 
Kivéve, ha:
A) fegyverrel fenyeget meg valamelyik vevő, hogy ezt el kell olvasnom MOST.
B) ebédszüneten vagyok
C) minden polcot feltöltöttem, minden könyvet leporoltam, mindent számlázást, átárazást, megrendelést, bevételezést megcsináltam és már harmadik napja ültem a pénztár mögött és sehol nem volt egy vevő se. Egész nap. Még a zárás előtti öt percben se esett be senki, pedig általánosan elismert igazság, hogy az a legvevőcsalogatóbb időszak. Már amikor ott tartottam, hogy azt számolgattam, hány könyv fér el egy polcon, és azok vajon összesen hány oldalt tehetnek ki; na akkor döntöttem úgy, hogy itt van az a pillanat, amikor engedélyezek magamnak némi pad alatti olvasást. Lekaptam ezt a Woolf regényt, mert igazából csak kíváncsi voltam, mennyire tetszene, és hát... úgy maradtam. Nap végén kénytelen voltam megvenni, mert rájöttem, hogy enélkül nem élhetek tovább. 

Ebben a hónapban egyébként öt könyvet olvastam el, amit egészen jónak tartok, hiszen azért elég aktív volt az augusztusom más szempontból. A várólista-csökkentéssel, mint említettem fentebb, kitűnően haladok a magam elhatározásait ismerve, hiszen már a felénél járok. Még mindig abszolút reális esélyt látok arra, hogy sikerüljön teljesíteni. Most nézem, a jelenleg terítéken levő Szikomorfán születtem című regényt, pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban vettem. Akkor nem kísértette a hármas szám a beszerzéseimet, ahogy látom.
Amit mindenféleképp szerettem volna még mondani nektek, - különösen a Durrell-rajongóknak. Szevasztok! - , hogy ha eddig még nem tettétek, akkor nézzétek a The Durrells című sorozatot, amiért én totálisan odáig vagyok, és ha tehetném, éjjel-nappal ezt nézném. Tavaly jött ki az első évada, és most adják a másodikat. A sorozat egyébként Durrell Korfu-trilógiáján alapszik, de nem teljes átdolgozás. Mrs. Durrell szemszögén keresztül látjuk leginkább a dolgokat, ami ugye ad a történetnek egy komolyabb színezetet is, de ez csak jót tesz neki, mert a humoros részek mellett mélységet is ad a sztorinak. Szóval, ha még nem láttátok, akkor hajrá! Csodálatosan fényképezett sorozat, remek színészekkel. De vigyázat, óhatatlanul is Korfu után fogsz vágyakozni. Csak mondom. 

De amúgy szevasz, ősz! Már nagyon vártalak. Elő a Váratlan utazással és a Gilmore Girls-zel, és a többi - sokak által utált - őszi klisével, amikért én meg odáig vagyok. 

A többiek és az augusztus:


14 megjegyzés:

Andrea írta...

The Durrellsre én is felfigyeltem, de logikus volt, hogy akkor nézzem meg az első részt, amikor megveszik az olaszok és szinkronizálják. A lényeg, hogy nekem nagy szenvedés volt az első rész, úgyhogy nem is néztem tovább se olaszul, se angolul. De a Családom és egyéb állatfajtákat én is újraolvastam, és üdv a klubban :). Nekem nagyon tetszettek a Dél-Amerikában tett állatgyűjtő expedícióiról szóló könyvei is (A részeg erdő és A susogó táj, ez előbbivel kezdd majd egyszer) :).

Heloise írta...

Ó, sajnálom, hogy nem tetszett :( Igazából, ha már az első rész nem jött be, akkor valószínű egyébként se tetszett volna a továbbiakban sem. Engem nagyon megtalált az első résztől kezdve, és azóta nem tudom abbahagyni a rajongást :) A Larryt alakító színészt - meg magát a karaktert- különösen imádom.
Nagyon szépen köszönöm a tippet és a tanácsot is, fel is írtam a noteszembe :) Most a Korfu-trilógiát szeretném majd befejezni, és utána áttérek ezekre is. Egyébként is érdekeltek már a wikis életrajz olvasása közben ezek az állatgyűjtő expedíciói. :)

Andrea írta...

Nem vagyunk egyformák, én viszont örülök, hogy Neked ennyire tetszik :).
Szívesen, azért is szeretem azt a két könyvet, mert spanyolul is beszélnek bennük ;). A susogó tájban már több az állatok életéről szóló rész, sokkal részletesebb, de később újra jönnek a vicces sztorik.
Az Életem értelmét tavaly olvastam, ebben a kamaszkorában szerzett állatkerti élményeiről mesél, és az elején ismét feltűnik az egész díszes família is :).
A halak jellemében és A piknik és egyéb kalamajkákban novellák, elbeszélések vannak, és ebből vált számomra fogalommá Ursula, aki úgy keveri össze a cannellonit és Canalettót, hogy még a szeme se rebben ;).
És én is vártam már az őszt.

PuPilla írta...

Haha, ez jó: "mivel egy rakás könyvet felhalmoztam a könyvtárból, így szinte teljesen kiszámítható volt, hogy kizárólag saját könyveket fogok olvasni" :) Igen, ilyenkor borítékolható, hogy azokat hanyagolni fogod, és minden mást olvasol helyettük! Ügyes trükk volt akkor ez a várólista csökkentésére, nekem is lehet, hogy be kéne vetnem! ;)

Wow, hát, ha valami 48%-kal olcsóbb, és szeretnéd olvasni, azt nem szabad otthagyni, ez fix. :) Szerintem teljesen vállalható a havi 3 beszerzés is, de most sikerült akkor kikerülnöd a "bűvkörből". :) Nekem is 2 beszerzés jutott augusztusra. :)
A Szikomorfa nálam is vcs-s, de még nem vettem elő... pedig most éppen akartam, de aztán mégis Gavaldánál maradtam. :) (Édes életünk)
Köszi, hogy felhívtad a figyelmem a The Durrellsre, mindenképp meg fogom nézni! :)

Amadea írta...

2Az enyémről elmondható még egyébként, hogy mivel egy rakás könyvet felhalmoztam a könyvtárból, így szinte teljesen kiszámítható volt, hogy kizárólag saját könyveket fogok olvasni."
LOL.:DDD
Olyan nyomasztóvá tud válni az a felhalmozott, boldogan összeharácsolt kupac, nem?

Nikkincs írta...

Olyan jó volt olvasni, hogy a könyvtári felhalmozással és NEM-olvasásukkal nem vagyok egyedül :) - ugyanezt csináltam, majd inkább most olvasatlanul visszavittem a kupacot, csak 3-at sikerült sorra is kerítenem. De tipikus - ha nincs nálad könyvtári, azt olvasnád, ha meg van, akkor a saját könyveid felé húz a szíved :)
Várom, hogy a Szikomorfáról mit mondasz majd, de szerintem szeretni fogod :)
Nitánál is írtam, hogy nem olvastam még Durellt :/ - pótolnom kell ezt, de a sorozatra is kíváncsi lettem, megnézős lesz.
Amúgy nálam is két könyv a mérleg, ügyesen megtörted a havi hármasodat :) És az összes őszi klisét mérhetetlenül várom :)

Heloise írta...

@Andrea: Igazából, nekem az is nagyon tetszett a Családom és egyéb állatfajtákban, ahogy az állatokról beszélt - imádtam, hogy minden során ennyire átsütött ez a természetszeretet. Ő valahogy úgy tud írni minden élőlényről, hogy esküszöm, még a pókok életét is érdekessé teszi nekem. :)
Ó, nagyon köszönöm :) - ezeket is felírtam a könyves füzetkémbe! Meg akartam már neked mondani korábban is, hogy tök jó, hogy ennyire jól haladsz a spanyollal (meg az olasszal is!). Én ezt mindig is csodáltam benned, hogy mennyire jól megy neked ez az önálló nyelvtanulás. :)
Én sose tudtam magamat tartósan motiválni, pedig van még pár nyelv a bakancslistámon :(
Igen, az a jó az őszben, hogy végre lehet úgy olvasni/főzni/bármit csinálni, hogy nem olvad le az emberről a bőrréteg is. :D
meg a meleg teák, végre! :)

@PuPilla: igen, ez szerintem tényleg tuti recept volt! :D de nyilván, ha meg nem vettem volna ki őket, akkor meg azon ment volna nálam a szenvedés, hogy demiértnemvettemki?? :D hah, szörnyű világproblémák ezek.
Igen, most a két darabos beszerzések mentek mindenkinél, ahogy láttam. :) Persze, a havi hárommal sincs baj egyébként, de már tényleg félelmetes volt, hogy szinte minden hónapban hárommal zártam a mérleget :D
Jaj, pedig olvasd a Szikomorfát is majd, nagyon jó eddig! :) Szerintem te is szeretni fogod a The Durrells -t :)

@Amadea: :D
nem is az, hogy nyomasztott - pontosabban nem az nyomasztott. :D inkább az, hogy folyton csak azt kezdtem észrevenni magamon, hogy a vcs-s vagy más saját könyveket olvasnék :D :D Mondjuk, a héten most meghosszabbítottam őket a könyvtárban - nem mindet azért, valamiket visszavittem, amiken láttam, hogy most biztos nem - , kíváncsi vagyok, október első hetéig mennyi lesz végül olvasott. De még mindig bizakodó vagyok! :D (az gáz? :D )

@Nikkincs: oh, rám mindig lehet ilyesmiben számítani :D igen, ez tényleg annyira tipikus, és annyira tudtam, hogy ez lenne, ha nem vittem volna ki ezeket a könyveket. :)
A Szikomorfa miattad került bele a várólista csökkentéses listámba :) de eddig nagyon tetszik, imádom - már közel a felénél járok. :)
Szerintem a sorozat maga jó kedvcsináló is lehet Durrellhez :)
Igen, most szinte mindannyiunk két könyvvel zárta a hónapot, talán egyedül Dóri nem vett semmit sem.
Éljenek az őszi klisék, szerintem is! :)

PuPilla írta...

Niki, azt olvastam a megnézős helyett, hogy mérgezős. :D

Andrea írta...

Igen, én is ezért (is) szeretem Durrellt, mert egy-egy állatos leírása után mindig más szemmel néz az ember a kevésbé szép állatokra. Érted :).
Köszönöm (pirul), de az olaszom még egy nyelvtanfolyamon lett megalapozva, és azóta rájöttem, hogy egy ilyen kincset nem szabad veszni hagyni. Különben is tudod, hogy olasz-rajongó vagyok, meg most már spanyol is, és ehhez jön most a portugál.
Milyen nyelveket szeretnél még megtanulni? :)
Ez az egyik legjobb az őszben, és a kánikulában, míg én is azt éreztem bent, hogy kisül a zsírom, mindig ámulattal gondoltam azokra, akik bármilyen okból kénytelenek a tűző napon lenni. Pl. az útépítőkre vagy akik a földeken dolgoznak.

Heloise írta...

De az olaszt is te fejlesztetted fel saját erőből ennyire :) És szerintem ez is legalább annyi kitartást kíván, mint a többi :) Svéd, norvég, holland, francia meg az olasz is - eddig ezek vannak a bakancslistámon. :) meg most nyáron a cseh is felkerült! :) Némelyikbe bele is kezdtem duolingon vagy kezdő tankönyvvel, de mindig csak kb. egy-két hónapig tudtam kitartani, aztán egyre inkább elodáztam a tanulásokat, majd el is maradtak. :( Nálam igazából ez a hosszan tartó rendszeresség megtartása nehéz. Képtelen vagyok sajnos ennyire tudatos lenni :(
Az angolnál valahogy könnyebb ezt megtartanom, ott napi szinten olvasok cikkeket különféle témákban vagy nézek valamit (sorozatot/filmet) vagy podcastot hallgatok meg sokszor előfordul, hogy csak magam szórakoztatására nyelvtanozok. De ez persze teljesen más (meg ez már inkább csak szinten tartás), mint elölről kezdeni egy nyelvet egyedül. :) Ahhoz sokkal több kitartás meg nagyobb elhatározás kell.

Andrea írta...

Tök jó, hogy ilyen vegyes (jó értelemben) a bakancslistád, mert Franciául majd én is meg akarok tanulni, mert egy félévig tölteléktárgyként tanultam. A Duolingo nekem valahogy nem jött be. Pár hónapja megnéztem a portugált, de rájöttem, hogy én az a fajta nyelvtanuló vagyok, akinek kell a nyomtatott könyv, amelyben le van írva, mit hogy kell kiejteni, van benne olvasmány és főleg lehet bele írni.
Januárban olvastam Lomb Katótól az Így tanulok nyelveket, sok tanácsa, ma is hasznos :), ha gondolod, kukkants bele.
Régen imádtam az angolt, de mióta kicsit elmélyedtem az olaszban és a spanyolban, beléjük szerettem, és most a portugál is nagyon tetszik.
A spanyolhoz nekem a legnagyobb motivációt az Homicidios sorozat adta, mert ennek csak pár részéhez volt felirat, engem viszont a kezdő tankönyv vége előtt/után annyira érdekelt, hogy ki benne az asesino serial, vagyis a sorozatgyilkos, hogy megnéztem a maradék részeket, és a lényeget megértettem belőle. Utána meg jött a Velvet 3. évada (ami már sokkal könnyedebb, ennek az első 2 évadát olaszul néztem előtte), így megvolt a heti egy néznivaló :).
Szerintem a nyelvtanulás titka az, ha találsz hozzá valami jó kis motivációt, és az is jó, ha közben beleszeretsz a nyelvbe. A legfontosabb pedig, hogy nem szabad erőltetni, ha ma nem értesz meg egy nyelvtani finomságot, majd holnap meg fogod. Vagy a jövő héten, de előbb-utóbb beérik majd :).

Andrea írta...

Az első mondatomban azt akartam kinyögi, hogy nem csak rokonnyelveket szeretnél megtanulni és pláne nem csak olyat (mint a francia), ami népszerűnek számít :).

Heloise írta...

Igen, a Duolingoval nekem is voltak problémáim. Például, hogy nyelvtani magyarázatokat nem adott olyan részletesen, és voltak homályos foltok benne részemről. De az a része viszont jó volt, hogy a telefonomon mindig figyelmeztetett, ha kihagytam egy napot. :) és mint tudjuk, nálam ez fontos :D
Igen, Lomb Kató könyvét olvastam (talán tavaly?), nagyon tetszett :) Meg nem semmi, hogy - talán oroszul? már nem emlékszem pontosan - úgy tanult meg, hogy az egyik klasszikus nagyregényt elkezdte azon a nyelven olvasni. :O
Ó, igen a sorozatok könnyen beránthatják az embert a nyelvtanulásba :) És tök jó, hogy találtál ilyet magadnak :)
Nekem mindig az utazások hozzák meg a kezdőlöketet a nyelvekhez - ha megszeretem az országot, az ott élő emberek mentalitását, akkor óhatatlanul is felkerül a nyelvük a bakancslistámra :) Csak aztán valahogy a hétköznapok rendszerességét nehéz megtartanom egy idő után. Legalább az angolhoz mindig találok magamnak motivációkat, hogy foglalkozzak vele rendszeresen :D de azért nem adom fel a többi nyelvet sem, egyet legalább mindenféleképp szeretnék megtanulni normálisan a listámról. :)

Andrea írta...

Ne is add fel! :) Azt szeretem a nyelvekben, hogy tanulás közben annyi új dolgot megtudok.
Igen, a Holt lelkeket köttette be valamibe, de több nyelvet is úgy tanult meg, hogy szerzett egy olyan nyelvű regényt, és azt kezdet el olvasni. Úgy volt vele, hogy ami fontos, az úgyis ismétlődni fog a szövegben.
Nemrég fejeztem be Kosztolányitól a Nyelv és lélek-et, és ő meg így tanult meg portugálul.
Az angolról jut eszembe, hogy tavasszal kijött a Netflixen egy Anne-sorozat, ami 6-8 részes, és mindegyik spanyol sorozatnyi hosszúságú (70-80 perc). Az első részét láttam, és szépen követi az első részt meg szépen is beszélnek benne. Azóta pár részhez már készült felirat is. Nálam is tervben van a megnézése :).

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS