Pages

A gyerekkor visszaidézése | Váratlan utazás

2009. november 2., hétfő


Lucy Maud Montgomery: Váratlan utazás 1.

kiolvastam: 2009. november 2.

"Sarah a nyakát nyújtogatta, miközben áthaladtak egy furcsa, elbűvölő falucskán. Látott egy fehérre festett, tornyos templomot, egy épületet Nagy Áruház felirattal, egy patikát, egy iskolát, egy újságárust, a városházát, a
kovácsműhelyt és egy béristállót.
- Ez Avonlea -közölte Alec King büszkén.
Sarah -t Avonlea arra a kis játékfalura emlékeztette, amellyel kiskorában szokott játszani. A házak fakockából készültek, és még fából faragott, apró fenyőfák is voltak benne...
Egy idő után befordultak egy kanyargós, fákkal szegélyezett útra, és rövidesen elhaladtak egy tavacska mellett, amelyet fák és bokrok vettek körül. Egy jókora fűzfa úgy hajolt a vízre, mintha inni készülne belőle.
-Milyen költői! -sóhajtotta Saah.
-Ez az Avonlea olyan apró kis sárfészek, hogy az ember jóformán észre sem veszi, máris áthaladt rajta -jelentette ki Louisa dadus, és újra helytelenítően elfintorította az orrát.
Alec King a bakon Andrew-hoz fordult.
-Mond csak, apád nem mesélte, hogy egyszer majdnem belefulladt ebbe a tóba?
Andrew elvigyorodott.
-Azt mondta azért akart átúszni, mert Alec bácsi azzal bosszantotta, hogy úgy sem meri megtenni. Tényleg így történt?
Alec nevettében a térdét csapkodta. Aztán hátrafordult és Sarah-ra pillantott.
-Ha nincs az anyád, Sarah, akkor Andrew papája ma nincs az élők sorában! Ruth, tetőtől talpig felöltözve utána ugrott a tóba, és a szárazra ráncigálta.
Sarah boldogan elmosolyodott. Jó érzés volt, hogy úgy gondolhat az anyjára, mint egy valódi hősnőre."

Fülszöveg:
Sara élete egy napon válságba kerül. Apja üzlete csődbe megy, és kénytelen kislányát vidéki rokonaihoz küldeni. A kislány ezidáig mindent megkapott, amire csak vágyott: érdekes utazások, vadonatúj játékok, szép ruhák. Jómódú apja semmit nem tagadott meg tőle. Barátai ugyan nem voltak, de eszébe se jutott, hogy hiányozna valami az életéből. Sarah most egyszerre idegen és ellenséges világban találja magát, ahol úgy tűnik senki sem örül az ő érkezésének. Nehezen birkózik meg az új kihívásokkal: az iskolával, a házimunkával, és főleg csöppet sem kedves unokatestvéreivel és nagynénjével, Hetty nénivel. Életében először érzi a társak hiányát. Hogy bizonyítsa be, hogy méltó a bizalmora és a szeretetre?

Értékelés:

Gyerekkorom legkedvesebb ifjúsági sorozata a Váratlan utazás volt (egyébként most újra elkezdték adni az Mtv1-en), s be kell valljam mai napig is az. Van benne valami megfoghatatlan báj, ahogy a falusi életet ábrázolja, s ilyenkor fel-felrémlenek bennem gyerekkori nyaraim, amit unokatestvéremmel mamámnál a falun töltöttünk. Ott is megvoltak (és gondolom a mai napig is megvannak) a cserfes vénasszonyok, akik minden nem megszokott dologtól botrányt kiáltanak, a folytonos pletykálások, az összetartozás, a közvetlenség, hogy mindenki mindenkit ismer... és azok a gyerekkori csínytevések, amik csak falun történhettek meg, és amik még mind a mai napig is kellemes emlékeket idéznek fel bennem és rettenetesen sajnálom, hogy elmúltak, nincsenek többé.

Mivel a sorozat olyan közel áll a szívemhez, gondoltam kezembe veszem a könyvet is, amiből ez az egész kiindult. Meg kell mondjam, nem csalódtam benne semmit: ugyanazok az érzések éledtek fel bennem az olvasás közben, visszavágytam újra. Nekem ez is elég volt ahhoz, hogy ez a könyv
tuti befutó legyen nálam.

Ez egy rettentően bájos, aranyos ifjúsági regény, ami nem is akar ennél több lenni. Nincsenek benne filozófikus mélységek, egyszerűen csak itt van ez a bűbájos történet, amit olvasni kell. S miközben olvassuk megelevendnek előttünk Avonlea szereplői, akik egyaránt beszélnek nekünk a családi összetartásról, a befogadásról, az emlékezésről, a beilleszkedés nehézségeiről, a gyermeki civakodásokról és csínytevésekről. Bátran ajánlom minden kisgyereknek, akik még csak barátkoznak az olvasással, hiszen nincsenek benne hosszú tájleírások, egyszerű nyelvezete van, sok párbeszéddel, és ezek a kedves kis történetek biztos elnyerik a tetszésüket (persze, gondolom főleg a lányoknak... a fiúknak nem hinném). De persze, a felnőtteknek is ajánlom, akik ki akarnak kapcsolódni egy pár órára.

Összegzés:
Kicsit elfogult vagyok, tudom, de ez ellen sajnos nem tehetek semmit se. Mivel a gyerekkorom világát kevés könyv tudja így felidézni bennem, ezért az ilyet meg kell becsülnöm. Alig várom, hogy a következő köteteket is kézhez vegyem. Az értékelésemben 8 pontot ért el


4 megjegyzés:

BridgeOlvas írta...

A Váratlan utazás nekem is nagy kedvencem! Igazából én az Anne-könyvekkel ismertem meg Montgomeryt, mikor már nem voltam olyan kicsi, és a sorozatot úgy egészében csak nemrég láttam, de engem is mindig elbűvöl ez a világ, és állandóan reménykedek, hogy majd feltalálnak valami szert, ami elröpít Avonlea-be. ;-)

Heloise írta...

Én a sorozatot már vagy 3 éve megszereztem DVD -n :P így ha ehhez támad kedvem, csak belököm a lejátszóba (és ez így ősszel valahogy egyre többször van. de ez nem tudom miért van így :) ) Az Anne -könyvekről csak hallottam, de még nem volt szerencsém hozzájuk, de ha jól tudom az is Avonlea -ban játszódik.

Szerintem a sorozat is és a könyv is egyaránt fantasztikus. Mindegyikben benne van az a jellegzetes falusi humor (vagy nem is tudom minek nevezzem, de sokszor dőlök a röhögéstől :D ) ami nagyban hozzájárul ahhoz, h elbűvoljön :)

Ah, és tényleg!!! Milyen jó lenne ott élni! A számból vetted ki a szót :D :D

BridgeOlvas írta...

Igen, az Anne-könyvek is Avonlea-ben játszódnak, és ugyanaz a hangulatuk, nagyon kedves, és szintén jókat lehet rajtuk vigyorogni, jópár szereplő mindkét "szériában" benne van, pl. Mrs Lynde. :-) Egyébként Anne-ből is van film, bár nem olyan sok, mint a Váratlan utzaásból, de azok is nagyon jók.

Heloise írta...

Jaj, Mrs Lynde :) nekem nagy kedvencem ám :) meg Mrs Potts és társai, a folyton rosszindulatúan pletykálkodó vénasszonyok :)

Igen, már láttam pár letöltős oldalon az Anne szériát (azt hiszem 6 rész van belőle), de sajna még nem jutottam oda, h letöltsem :( de majd egyszer, ha végre rászánom magam, h kiírjam a filmeket a gépemről és felszabadul hely, akkor letöltöm :) (ha tényleg olyan jól megcsinálták, mint a Váratlan utazást)

Habár, Hetty néni gondolom nincs benne :( pedig nagy kedvencem :) főleg mikor osztja az észt mindenkinek :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS