Pages

Vágyak könyve

2023. január 23., hétfő




Nemcsak irodalmi, kulturális hanem történelmi megközelítéssel is egyaránt érdekelt mindig is a Biblia világa. Elképesztő belegondolni, hogy a szöveget olvasva mennyi minden felfedődik előttünk ebből a letűnt régi világból, és micsoda sorstragédiák bontakoznak ki előttünk! Sue Monk Kidd könyvét mindenképp olvasni szerettem volna, mert egyfelől nagyon érdekes gondolatkísérletnek tartottam, hogy Jézus feltételezett feleségét helyezi középpontba, másrészről pedig biztos voltam benne, hogy izgalmasan, mélyen beleérzőn fog a témához nyúlni.

És nagyjából igazam is lett.


Ana vagyok. A Názáreti Jézus felesége voltam. Hang vagyok.



Ana, regényünk főszereplője egy igazán felvilágosult, tudásra szomjazó nő vagyis pontosabban lány, aki pennája és papiruszai társaságában boldog csak igazán. Jómódú családja azonban ki akarja őt házasítani, hogy politikai szövetségest nyerjenek vele, és lányuk jövőjét is biztosítottnak lássák. Azonban Ana nem akarja ezt az érdekházasságot, különösen azért nem, mert már egy másik férfi ejtette rabul a szívét, akivel a piacon találkozott. A férfi neve Jézus. 



Ana alakjával sok modern kérdés beemelődik ebbe a kétezer évvel ezelőtti világba. Ami bevallom, elsőre kicsit inkább feminista bestseller-recept ízű volt nekem, amiből leginkább a recept érzettel volt egy kicsit problémám. Mintha Kidd folyamatosan pipálgatta volna a képzeletbeli listáját, hogy minek is kéne ebben a regényben megjelennie, hogy ez tényleg egy női szemszögű, feminista hangot megütő történet legyen. Úgyhogy az elején kicsit kevésbé lelkesen és meglehetősen lassan is haladtam vele, aztán valahogy a közepétől, vagyis Jézus feleségeként Názáretbe kerülésétől kezdve egyre inkább meggyőzött magának a történet: egyre inkább akartam olvasni, elmerülni benne, és tényleg jól esett ott létezni Anával - még akkor is, ha az élete nem lett sokkal egyszerűbb, mint leánykorában. 


Amikor azt mondom neked, hogy minden rendben lesz, azt nem úgy értem, hogy az élet már nem tartogat számodra több tragédiát. Az élet mindig élet lesz. Csak azt mondom, hogy ennek ellenére te rendben leszel. Minden rendben lesz, bármi történjék is. Van a bensődben egy hely, amit mind ez érintetlenül hagy. Meg fogod találni az utat oda, ha szükség lesz rá. És akkor majd tudni fogod, miről beszélek.


Tetszettek a regény világába beemelt valós történelmi tények vagy éppen régészeti leletek is (igen, egy csomó mindent kiwikipédiáztam olvasás közben), hogyan alkotta meg Jézust, mint történelmi személyt  vagy az is, hogy érdekes alternatív női sorsokat is bemutatott Anáé mellett. Libabőrösen megbizsergetett Jézus utolsó óráinak jeleneteivel, hogy hogyan fűzte ezt bele Ana történetébe, hogyan alakította ezt valami olyan egyetemes, olyan időtlen dologgá, ami engem, mint modern korban élő "hitetlent" is megszólít, ami rezeg bennem tovább még sok-sok nappal az olvasása után is. Úgy fejeztem be a könyvet, hogy fényt éreztem a szívemben. Ez nagyon spirituálisan hangzik, pedig nem kaptam semmiféle vallásos hevületet ( hiszen a Vágyak könyve korántsem erről szól, hogy megtérítsen). Pont ami a regény elején nagyon zavart és folyton kizökkentett, valahogy őszintévé vált a végére. Ana története egy igazán felemelő életút lett a végére, ami valóban csodásan illeszkedik Jézuséhoz is, hiszen ő meglátta a láthatatlanokat, megérintette az érinthetetleneket, Ana pedig hangot adott azoknak, akiknek nem volt hangjuk. 

És ez így kerek egész, így ér össze minden. 

2 megjegyzés:

Liam írta...

I'm grateful for the positive atmosphere and sense of community you cultivate.

Lucky 31 Casino írta...

Thanks for another fantastic post. Your expertise shines through brilliantly.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS