Pages

Amit egy könyvmolynak tudni érdemes

2010. március 29., hétfő


Ráth-Végh István: A könyv komédiája
kiolvastam: 2010. március 23.

Sokan vagyunk, akik szenvedélyesen szeretjük a könyveket, s nagyrészünk a könyvekre kiterjedő hatalmas birtoklási vággyal rendelkezik. De mit szóltok, ha azt mondom, az hogy teleborítják a hálónkat és a nappalinkat a szebbnél szebb kötetek még mind semmi ahhoz képest amit egy bizonyos Richard Heber művelt? Elárulom, a pasas félmillió (!!!) könyvet gyűjtött össze élete során, amik annyira kinőtték otthonát, hogy könyveinek külön házakat tartott fenn Európa szerte: Brüsszel, Párizs, Antwerpen, Genf városa is magáénak mondhatott egy, a különc könyvimádó által bérelt házat.

De hát ez még semmi! Gondolom, Ti is voltatok már úgy, hogy azt éreztétek annyira kell nektek egy bizonyos könyv, hogy ölni is képesek volnátok érte (persze csak képletesen). Nos, voltak akik ezt nemcsak képletesen gondolták, hanem meg is tették... Ki gondolná, hogy a könyvek iránti szeretetnek ilyen veszélyes mélységei is lehetnek?

Ráth-Végh tudósít olyan esetekről is, amikor a bibliofil nem másokat, hanem saját magát ítélte halálra a könyvek miatt. S hogy ezt hogyan csinálta? Ezek a bibliofilek nem igazán voltak gazdag, jómódú emberek, elég szűkös anyagi körülmények között éltek, s mikor utolsó fillérjeikkel elindultak a boltba, hogy vegyenek maguknak egy kis kenyeret, nos balszerencséjükre egy könyvesbolt vagy antikvárium mellett haladtak el, s mindig találtak maguknak valami kihagyhatatlan könyvet, s így étel helyett erre költöttek... Elárulom, ezeknek nem volt jó végük.

Persze, maguk a könyvek is a középpontba kerülnek Ráth-Véghnél, nemcsak a már a pszichiátriai esetbe sorolható könyvkedvelők. Megtudhatjuk hogy régen milyen iszonyat hosszú, agyonkörmondatozott, megjegyezhetetlen címeket adtak műveiknek az írók, vagy beleolvashatunk egy-egy igen öndicsőítő, agyonajnározó előszóba is, ami próbálta a közönség felé reklámozni a könyvet, vagy esetleges illetlen tartalma miatt mentegetőzött. Igen vicces kis történetek ezek, amiken jókat lehet derülni, s akkor még nem is beszéltem a kedvenc részemről: a sajtóhibákról. Ráth-Végh olyan jó példákat hoz fel könyvében, hogy azoktól vagy fél órán keresztül a hasamat fogtam a röhögéstől, és még azóta is jópárszor ha csak eszembe jutnak.

De van itt mindenféle téma, ami szem-szájnak ingere és valamilyen szinten a könyvekhez kapcsolódik. Igazán örülök, hogy rábukkantam erre Natashánál, nélküle nem is biztos, hogy megismertem volna ezt a könyvet. Még egyszer köszi!

Összegzés:

Hihetetlenül jó könyv, mindenkinek, de tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom! Ráth-Véghnek eszméletlen jó stílusa van, sokszor megnevettetett nemcsak a történeteivel, hanem a cinikus hozzászólásaival, tanulság levonásaival. S nemcsak én élveztem, hanem a párom és a barátaim is, ugyanis az utóbbi hetekben kedvelt foglalatosságunk lett, hogy ebből olvastam fel nekik részeket vagy meséltem el egy-egy érdekesebb történetet. El is határoztam, hogy ebből egy példányt birtokolnom kell, jó lesz elővenni később is, másoknak is mesélni belőle. Sajnos többet a könyvről igazán nem mondhatok, de vegyétek kezetekbe és meglátjátok, hogy eszméletlen! Az értékelésemben 10 pontot ért el!

12 megjegyzés:

Tessa írta...

De jó! Már régóta szemezgetek Ráth-Véghgel, igaz ha jól emlékszem pont ez a könyve (még?) nincs meg. Mindenképp fölírom a listámra. Nagyon jó lett a bejegyzés, kedvet kaptam hozzá. :)

Heloise írta...

Jaj, de örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom hozzá! :-)Szerintem megvételre is abszolút érdemes, legalábbis én biztosan meg fogom magamnak szerezni :-)

Miestas írta...

Mostanában másodszor olvasok bejegyzést erről a könyvről és nem is olyan rég lett egy saját példányom is, egy megmentett könyv
http://moly.hu/polcok/megmentett-konyvek

Heloise írta...

Miestas, akkor ezek jelek, hogy kézbe kell venni ;-)biztos nem fogsz benne csalódni.

Egyébként most néztem, nagyon jó az a polcod! Micsoda kincseket mentettetek meg!

Natasha írta...

Szívesen! :D

zenka írta...

Szerintem szórakoztatóak a régi lehetetlenül hosszú, és lehetetlenül érthetetlen címek :).
Jó kis könyv lehet!

Heloise írta...

Mint pl: "A semmi negyedrészének, a valaminek és a mindennek bizonyítása, továbbá a semmi negyedrészéből és függvényeiből vont kvintesszencia, egyben tanokat tartalmazván a szent mágiáról és a démonok kegyes idézéséről, avégből, hogy megtaláljuk Franciaország bajainak okát és azok orvoslását"? :-) huh, ezt mire elmondták a könyvkereskedőnek az érdeklődők :-)
Egyébként maga a Ráth-Végh könyv nem drága, a bookline-on néztem és olyan 1800 Ft körül volt az ára

zenka írta...

Igen, ez nagyon fincsi volt! :D Még, még...

Csenga írta...

Ez kell nekem!! :-))

köszi, a bejegyzést és rohanok megvenni:D

Heloise írta...

Zenka, sajna már nem tudok példákkal szolgálni, mert visszavittem a könyvtárba :-(

Csenga, :-)))) helyes, helyes, nem fogsz benne csalódni :-)

Csenga írta...

Le is csaptam rá kemény 500 forintért:-))

Heloise írta...

az jó :-) a neten sikerült ez a jó kis vétel? (ha igen, akkor szívesen fogadok ötleteket hol lehet olcsón könyvet venni :-) még nem nagyon rendeltem így nem vagyok igazán otthon az ilyesmikben, de szeretnék én is ilyen jó kis oldalakat találni :-D )

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS