Pages

Segítség, tündér lettem!

2011. január 13., csütörtök

Aprilynne Pike: Wings - Szárnyak

kiolvastam: 2011. január 11.

Laurel, a könyv főhősnője, fura egy lány: csak gyümölcsöt és zöldséget eszik, imádja a napfényt és az erdőt, no meg a Sprite -ot, még hozzá dögivel. Ez mondjuk, még nem is olyan különleges. No. de a hatalmas virág, ami a hátából kinőtt....! No, igen. Ez már tényleg nem mindennapi. S ráadásul az erdőben élő ismeretlen-ismerős fiú közli vele, hogy ő bizony tündér - Jesszumpepi, hát ki gondolta volna? Laurelnek, azonban nem csupán ezekkel a dolgokkal kell megbirkóznia, de még a családját és a tündérnépeket fenyegető nagyon gonosz trollokkal is. Na, meg a két fiúval is, akik rendre ostromolják a szívét. Vajon kit választ majd Laurel? És sikerül elfogadnia tündér mivoltát? És mi lesz a trollokkal? Hát, röviden erről szól Aprilynne Pike regénye...

Ez a regény, szerintem inkább a 10-15 éves korosztályt tudja leginkább megszólítani, vagy ha megszólítani nem is, de leginkább nekik való könyv. Így, "kicsit" idősebb fejjel nem igazán tudott lekötni, zavart, hogy nem dolgozza ki rendesen a szálakat, az érzéseket, s magát a világot se, amit teremtett. Mert bizony, én nagyon kíváncsi lettem volna erre a tündérvilágra - ami mellesleg nagyon ígéretesen indult! Annyira sajnáltam, hogy éppen csak felcsillantotta előttem, de nem lehettem részese. Pedig pont ezért olvastam ezt a könyvet, hogy végre valami tündéres is legyen az olvasmányaim közt, de csalódnom kellett. Ugyanis, ez inkább Laurel története volt, mint a varázslatos lényeké. S engem teljesen hidegen hagyott ez a főhősnő, mert aki nem akar tündér lenni, azzal én nem barátkozom, punktum! Persze, értem én, hogy a tinédzserek (persze, tisztelet a kivételnek) nem szeretnek mások lenni, mint a többség, hogy égő, ha valaki nem úgy öltözködik, gondolkodik, beszél ahogy az átlag teszi. Tudom én, csak épp' megérteni nem tudom...

Ami még nem tetszett nekem, hogy ez is a mostani ifjúsági regényeknél divatos felépítést használja: vagyis, hogy nagyon, de nagyon lassan indul be a történet, s az utolsó kb. 20 oldalban minden akció, indulat, izgalom összesűrűsödik, s az ember azt se tudja hirtelen, hogy hova kapja a fejét. Értem, hogy elő kell készíteni a dolgokat, fel kell vezetni a cselekményt, csak ha az ember ezt túl sokáig húzza, azzal csak azt éri el, hogy az olvasó még mielőtt tanúja lehetne az izgalmas részeknek, lehet hogy sarokba hajítja.... Bár, aki kedveli ezt a fajta felépítést, annak szerintem nem lesz gondja vele.

Voltak benne apró, de annál idegesítőbb logikai bakik is, amiket most nem igazán részleteznék, mert szerintem spoiler -nek számítana. De legyen elég is ennyi, hogy még át lehetett volna gondolni a történéseket...

"Mindig akad valaki, aki hisz a mítoszokban és legendákban, vagy legalábbis egy részükben. Olyan emberek ezek, akik belelátnak a szemmel látható dolgok mögé, és akik tisztában vannak azzal, hogy csodálatos teremtményeket rejt ez a világ..."


Ami viszont pozitívuma a könyvnek, s amiért merem ajánlani a fiatalabb korosztálynak, az az, hogy olvasmányosan megírt, egyszerű és végső soron bájos kis történet. Azt is lehetne mondani, hogy átmenet a mesék és az urban fantasy műfaja között. Nem kell mély dolgokat keresni benne, ez csupán kikapcsol, és kb. egy délután alatt kivégezhető. Továbbá tetszett az is, ahogyan az írónő elképzelte a tündéreket - természetesen, ez is eltér az általunk megszokottól. De annyit azért leszögeznék, hogy megmaradtak ugyanolyan természetközeli népeknek, sőt, ha lehet mondani, szerintem még jobban ki van hangsúlyozva ez a vonásuk, mint egyébként szokott.

Remélem, hogy az írónő a következő részekben jobban kiaknázza a történetet - mert tényleg lehetne vele mit kezdeni. Főleg, a tündérvilággal. A sorozat második része Spells néven fut, a harmadik pedig az Illusion címet viseli majd, ami májusban fog megjelenni angol nyelven, s valószínű előbb-utóbb magyarul is.

Ja, és természetesen a borítója eszméletlen gyönyörű - olyan igazán simogatni való!
Az értékelésemben 4 pontot ért el!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Eredeti cím: Wings
Fordította: Neset Adrienn - szöveget gondozta: Szakál Gertrúd
Oldalszám: 268 oldal
Eredeti ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 245 303 3

képek forrása: weheartit.com

3 megjegyzés:

Amadea írta...

A leírásod alapján (a post első bekezdése) nekem is érdekesnek tűnik, de már bőven kinőttem a célcsoportból...
Ui.: Az ajánlatom továbbra is áll, ha kell a két másik tündéres könyv, szólj. Sőt, többet is tudok küldeni:D

Norin írta...

Én egyre kíváncsibb leszek erre, ahogy a negatív kritikákat olvasom:D De most kicsit elbizonytalanodtam, ez a csaj nem akar tündér lenni??:O Én cserélnék vele!!:)

Heloise írta...

Amadea, Én azért remélem, h a következő részekben már javulni fog a dolog, és a mi korosztályunk is jobban tudja majd élvezni. Végülis, ahogy olvastam, ez az első könyve, aztán hátha a második, harmadik részben már kicsit gyakorlottabb lesz :-)

U.i: Jajj, kösziii :-* pár hét múlva, ha véget ér a vizsgaidőszak, küldök Neked üzit, szerintem :-)

Norin, hát, igen, ezen én is kiakadtam! Ha közölnék velem, hogy tündér vagyok, akkor repesnék a boldogságtól :-) De egyébként, nem arról van szó, hogy elutasítja a tündérlétet, hanem kiakad rajta és nem akarja elhinni, de aztán elfogadja. Szóval, azért nem lázadozik végig a könyvben, csak az elején :-) (de hát, akkor is... :-) )

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS