Pages

Ház a tó mélyén

2017. május 17., szerda

Ha egy szóval kéne jellemeznem Josh Malerman kisregényét, akkor azt mondanám, hogy fura. Nem rosszul fura vagy olyan jófajtán, hanem egyszerűen csak fura. És igazából ezzel szerintem mindent el is mondtam róla. Oké, azért megpróbálom kicsit bővebben is.


Egy szimpla szokásos tiniszerelem történeteként indul a regény, amiről ha nem tudnánk, hogy Josh Malerman írta és a cím nem spoilerezné el a dolgot, nem is gondolnánk semmi különlegesre egy jó ideig. Ám ahogy a két fiatal felfedezi első randijuk alkalmával a harmadik tó titkát, minden megváltozik. A ház a tó mélyén a maga ismeretlenségével magához vonzza a két fiatalt, akik mindenáron fel akarják fedezni titkait. Lassan a mániájukká válik ez a furcsa hely, ami minden egyes merülésnél egyre többet és többet mutat magából.

Ez a kisregény olyan volt, mint egy visszafojtott lélegzet. A feszültség szépen lassan gyűrűzött be a történetbe, először szinte észrevétlenül aztán már ott volt minden sor mögött, amitől végül képtelenség volt letenni a könyvet és muszáj volt egy szuszra elolvasni. Más, mint a Madarak dobozban, nem mászik bele annyira az agyadba, hogy utána napokig is csak azzal álmodsz. Csak gondoltam szólok, mielőtt valaki olyasmit várna. Ritmusában inkább közelít a klasszikus horror regények műfajához, ami a történet előrehaladtával egyre jobban magába húzza az olvasót.
És hát a vége...! Szóval, ha nem lenne az a vége, ami lett végül, akkor lehet nem tetszett volna annyira, nem tudom... De emiatt muszáj volt átértékelnem ezt a történetet az utolsó oldalak után. Egy hatalmas kérdőjel vagyok most jelenleg és bár vannak elméleteim, de egyiket sem érzem olyannak, ami teljes értékű magyarázattal szolgálhatna. Szóval, ezt most igyekszem olyanokkal átbeszélni, akik már olvasták - mert úgy érzem, hogy meg kell beszélnem. És ha azt vesszük, Malerman ezzel el is érte a célját. Ez a könyve se hagy nyugtot.

Páran említették már, és szerintem is nagyon jó meg érdekes olvasat az is, hogy a tó mélyén levő ház egyfajta szimbólumként működik: az első szerelem felfedezésének és bejárásának a szimbólumaként. Abszolút adja magát a dolog egyébként, és tetszik, hogy ezen a két - látszólag különböző szinten - is tud működni a szöveg. Műfajában kevés ilyennel találkozni.
Szóval, aki kíváncsi Josh Malerman kisregényére, bátran vágjon bele szerintem, nem fog csalódást okozni. És ha megvolt, utána beszéljétek meg velem, hogy mit gondoltok a végéről, mert jelenleg ez a kérdés foglalja le a gondolataimat.


Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Fordította: Rusznyák Csaba

A House at the Bottom of a Lake
Fumax Kiadó
159 oldal



9 megjegyzés:

theodora írta...

Én még nem olvastam a szerzőtől, de úgy érzem ez jó kezdet lehet - felkeltetted az érdeklődésem. Igyekszem sorra keríteni! :)

Heloise írta...

Előre szólok, utána muszáj lesz velem kitárgyalnod, hogy mit gondolsz róla és meghallgatnod az elméleteimet :D meg nekem is a tieidet :)

PuPilla írta...

Felcsigáztál engem is, bár eddig is érdekelt. :) Igen, a Madarak az tényleg nagyon elmébe mászós, gondolkodós volt utána is, sejtettem, hogy ez inkább valami gyorsabb ritmusú horrorsztori. A következő regényt is olvasni fogod akkor gondolom. :) :) Mindjárt érkezik!

Heloise írta...

@PuPilla: amúgy a Madarak a dobozban szerintem jobban fenntartotta a feszültséget az elejétől. Ez inkább kicsit lassabban beindulós. De persze, azért ez is jó :)
Naná, nagyon várom már azt is, tuti el fogom olvasni :)

Névtelen írta...

2 napja elolvastam, azóta ezen pörgök. A kollégámmal is átbeszéltük, hogy mégis mi a vége, de csak még jobban összekevertük magunkat. Aki még nem olvasta, az most ezt ne olvassa! Szerintem az egész szimbólum, szerinte meghaltak a vízben. De ha nem ez a helyzet, akkor :a végén biztos, hogy a fiú lépteit hallja, nem a valami követi? És mi az, hogy némi navigálásba kerül, hogy találjanak egy helyet? Akkor még sem találták meg a szárazföldön?

Heloise írta...

@Névtelen: *SPOILER* én is sokat gondolkodtam ezen, hogy akkor mi történhetett. Én valami olyasmire gondoltam, hogy a víz alatti ház egyfajta kivetülése lehet a szárazföldinek, és valami olyasmi lehetett ez az egész, mint a Nicole Kidmanes Másvilág című film. Azt nem tudom, láttad-e.
De egyetértek, szimbólumként is felfogható, olvastam olyan értelmezéseket is másnál, hogy a víz alatti ház az első szerelem és annak felfedezésének szimbóluma. És hát tényleg, ezzel abszolút működik a dolog.

Névtelen írta...

@Heloise: Láttam a filmet, érdekes megközelítés ez is. Holnap jelenik meg az író új könyve, kíváncsi leszek, hogy az is ennyire megmagyarázhatatlan lesz e. A Madarak a dobozban is nagyon tetszett, de legalább azt lezártnak éreztem, még ha nem is lehetett tudni, valójában kitől kell félni. De ez a könyv nem enged, magával ragad, mint a ház a tó mélyén :-)

Névtelen írta...

Épp most olvastam el és biztos vagyok benne hogy a ház egyfajta metaforája a fiatal szerelemnek (pl: a fények felgyulladása=szerelem újjá éledése) de arra is gondoltam hogy ez egy gyereki kreativítás és az egészet csak maguk képzelték el

Heloise írta...

Igen, tényleg nagyon jól működik metaforaként :)
De ez a gyermeki kreativitásra vonatkozó elgondolásod is tetszik!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS