Pages

Átmeneti üresedés

2017. november 11., szombat

Azt hiszem, most már tényleg elmondhatom, hogy J. K. Rowling bármit is ír, én imádom. És imádom azt is, hogy ennyire sokoldalú, hogy egy-egy új regényével képes kifordulni korábbi önmagából. Beskatulyázhatatlan. És zseniális. 
Igen, Pagford és lakóinak története ismét egy olyan könyv lett, ami felkerült a kedvenceim közé. És borzasztóan sajnálom, hogy valaha kételkedtem ebben, hogy ez nem így lesz. 


Az Átmeneti üresedés sok mindenről szól sokféleképpen, és mindezt kegyetlenül realistán teszi. A Pagford nevezetű fehér kerítéses, idilli kisváros lakóinak személyisége és köz-, illetve magánéleti problémái elég széles palettát fednek le, és az egymás közötti áskálódások, bosszúállások, kiábrándulások és sajátos szeretések legalább olyan, ha nem még érdekesebbek az előbbieknél. Rowling éleslátását és szociális érzékenységét bizonyítja, hogy szereplői nem jók vagy rosszak, hanem nagyon is emberiek: hibákkal és a saját lelkükben dúló háborúkkal. Mindenkinek megvannak a maga harcai, de a megbékélés csak nagyon keveseknek sikerül. A szerepek folyton cserélődnek a szereplőknél, ahogyan az életben is. Senki sem ragad meg a könyvszereplők sematikus szerepeiben: hiszen aki egyszer áldozat lett, abból bántalmazó lehet; aki egyszer átverő, máskor majd hiszékeny; lehet valahol hősszerelmes, máshol pedig egy lelketlen kihasználó; és lehet itt valaki egyszerre bűnös és ártatlan is.
Látszólag Barry Fairbrother halála a katalizátora a dolgoknak, de hamar rájöhetünk, hogy valójában itt minden sokkal mélyebben, sokkal régebben gyökeredzik, és ez az eset csupán egy igen kis százalékát hozza napfényre az otthonok lefüggönyözött ablakainál, a lelkek zárt ajtaja mögött forrongó vagy megbúvó problémáknak.

Rowling mesteri pók módjára szövögeti egyre hálóját, amire Pagford lakóinak egy részét helyezi. Olvasóként először ebből csak apró kis pontocskákat látunk, ám ahogy haladunk a történetben, egyre több szálat fedezünk fel közöttük, hogy aztán tisztába jöjjünk a nagy egésszel. Egy angliai kisváros tablója ez, ha úgy tetszik, ahol aztán mindenfajta típusú ember és család felvonul.  Ám a legnagyobb közös bennük az, hogy itt mindenki a saját boldogulását tartja szem előtt, és nem nagyon érdekli őket, kiken kell átgázolni ezért. Mindenki a saját boldogságát kergeti, és ezért mindig az ártatlanok fizetnek. Míg Barry Fairbrother pozíciója kapcsán valóban csak átmeneti üresedésről beszélhetünk, addig az emberi kapcsolatoknál már inkább az állandósult kiüresedettségről. A tönkrement, kisiklott szülő-gyermek kapcsolatok például elég hangsúlyosan végigvonulnak a regényen. Vannak szülők, akik érzik ezt, ám vannak olyanok is, akik nem. Tenni viszont ez ellen annál is kevesebben tesznek. S vajon hol van az a pont, ahol még ezek a dolgok visszafordíthatóak? Vagy van, ahol már túl késő?

Szerettem ezt a másfajta Rowlingot. Összetett, okos regény ez szépirodalmi stílusban megírva. Zseniális szociológiai körkép. És még számtalan szuperlatívuszt tudnék használni vele kapcsolatban, de inkább nem teszem. Olvassátok - csak ennyit mondok.

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Casual Vacancy
Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
Gabo Kiadó
573 oldal


6 megjegyzés:

Andrea írta...

Engem sosem hozott lázba Rowling, de nagyon tetszik, amit írtál erről a könyvéről, úgyhogy egyszer biztosan elolvasom :).

Heloise írta...

Szerintem amúgy tetszene neked, én ezt tényleg nyugodt szívvel ajánlom. Szépirodalmi regény és rettentően okos. Az olvasóját megdolgoztatja kicsit, de megéri a fáradságot.
Örülök, ha meghoztam kicsit ehhez a könyvéhez a kedvedet! :)

Andrea írta...

Mondhatom, hogy nagyon is meghoztad a kedvem hozzá, az eddigi semmihez képest :). Tudod, szeretem az ilyen "megdolgoztatós" könyveket, és a témája is nagyon jó. Mindenképpen megjegyeztem magamnak ;).

Heloise írta...

Szuperség, nagyon örülök! :))) Igen, tudom, hogy te is szereted az ilyesmiket, azért is gondoltam, hogy biztosan tetszene neked :)

PuPilla írta...

Jó poszt lett, örülök, hogy elolvastad te is. :) Valóban egy nagyon komoly, boncolgatós könyv, egy szocio-körkép. Várom, hogy írjon majd még ilyeneket is, Cormoran Strike után vagy közben. (inkább után :D)

A minisorozatot megnézed?

Heloise írta...

Köszönöm :) nagyon egyetértek, jó lenne még ilyesmit olvasni tőle. Igen, tervezem megnézni - kíváncsi vagyok, hogy sikerült az átültetés.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS