Pages

Másról szólunk - Témázás

2017. november 6., hétfő

A bloggerek "Témázunk" rovatába most én is bekapcsolódtam - ezúton is köszönöm a lehetőséget :) - , aminek a fedőneve: MÁSRÓL SZÓLUNK – kreatív írás egyazon kezdőmondatra.  A kezdőmondat pedig: „Ülök a padon…” A további része abszolút szabad volt, még műfaji megkötést sem kaptunk, mindenkinek a saját fantáziájára volt bízva a dolog. Bevallom, amellett, hogy izgalmas feladatnak tartottam, azért féltem is tőle picit, hiszen én inkább olvasni szeretem a történeteket, nem pedig írni. De végül csak belevágtam.



Ülök a padon, és közben arra gondolok, hogy mennyi más helyen lehetnék most. Ellátogathatnék a Baker Streetre, esetleg a Tottenham Pubba vagy benézhetnék megint Pemberley-be. Lime Regis kanyargós macskaköves utcáit is róhatnám, ahol bármikor belefuthatnék Anne Elliotba vagy Mary Anningbe. Vajon ők ismerhetik egymást? Szelesdombon is belegabalyodhatnék az őrület kócaiba éppen, de ott nem olyan régen jártam. Thornfield Hall milyen messze lehet onnan? Egyszer mindenképp le kéne mérnem. 
Mondjuk most? 
Nem, most a padon ülök, a semmi közepén és várok. Pedig igazán mehetnék inkább Roxfortba is. Sőt, most hogy belegondolok, az sokkal jobb lenne, mint itt ülni tétlenül. Vajsört inni, seprűn repülni a magasban, megnyerni a Trimágus Tusát, thesztrálon lovagolni. Tényleg mindjárt itt hagyom ezt a padot, vár a Roxfort! 
Csak még egy kicsit maradok. 
Vajon ilyen érzés volt Godot-ra várni? Már nem emlékszem. 
De végre kirajzolódik előttem valami: egy óriási park, hársfák sora, üres padok és érezni kezdem rekkenő hőséget, amitől lélegezni is alig lehet. Egy lélek sincs a közelben. Egy férfi megy oda ekkor a bódéhoz, ami most, ebben a pillanatban épült fel előttem a semmiből. Legalábbis esküdni mernék, hogy korábban nem volt ott. A férfi erősen csuklott, ezért egy ásványvizet szeretett volna kérni az eladótól, de ő közölte, hogy nincs. Ó, istenem! Inkább lovagolnék egy páncélosmedve hátán. Nem is tudom, hogy a tétlenség vagy a hőség a legrosszabb. Miután végül egy langyos kajszibarack szörppel távozott a férfi, a távolban a rekkenő levegő összesűrűsödött a szemem előtt, és a sűrű levegőből egy igen-igen különös, áttetsző úriember materializálódott. Kajszibarackszörpös emberünknek tátva maradt a szája, és hát mit mondjak, nekem is egy kicsit, ugyanis a furcsa úr úgy haladt a kavicsos úton, hogy nem érte a lába a földet. Felegyenesedtem ültő helyemben, és hegyezni kezdtem a fülemet.
Felesleges volt. Semmi érdekes nem hangzik el. Legalábbis még most nem az számomra. Fejem felett a narrátor halkan duruzsol, de most nem tudok figyelni, mert a hőséggel küzdök. Kényelmetlen itt nekem, és egyre jobban szöget üt a fejembe megint a gondolat, hogy el kéne mennem innen, hiszen úgyse történik semmi.
Ám ekkor meghallom végre: közeledik a villamos. Tudom, hogy ez hozza meg a változást. Elmondták. Felpattanok a padról és közelebb megyek, hogy jól lássak mindent. Fékcsikorgás, sikoltozás... egy levágott fej gurul a kocsiút kövezetén. 
Annuska kiöntötte hát az olajat.
Úgy döntöttem, mégiscsak maradok.


Ők is ültek a padon:
Nima, PuPilla , Nikkincs, Mandi, Czenema, Bea,



11 megjegyzés:

PuPilla írta...

Nekem is volt egy
ilyen gondolatom, hogy na de én olvasni szeretem a történeteket (meg utána véleményt formálni róluk), nem pedig megírni őket!

Nagyon tetszett az irodalmi világok közti kalandozásból valami kicsit lázálomszerűbe átcsapó történeted. :) A semmiből felépülő bódé, majd a langyos kajszilé, és aztán az a föld felett járó alak... Aztán horror!!! :)
Van benne fantázia. :)
Egyébként amikor van az a rész, hogy felegyenesedtem és hegyezni kezdtem a fület, csakis egy macskát tudtam magam elé képzelni! (crazy cat lady level 1000)

Tara Nima írta...

ötletesen megoldottad.:))
"Annuska kiöntötte hát az olajat." ez mire utal?

Bea írta...

Szerintem is ötletesen ötvözted a különböző könyveket. :)

És a vége volt nekem a slusszpoén. :D Ezek szerint te is szereted A Mester és Margaritát? :) Egyik kedvenc könyvem.

Bea írta...

Nima, A Mester és Margaritára. :)

PuPilla írta...

Óóó-óóó, akkor én nem is értem az utalást! Ajj. :( De lehet, hogy jól vizionáltam macskát. :D
A MM még mindig várólistás nálam.

Bea írta...

A MM-ban is van macska. ;) Méghozzá fekete, ha jól emlékszem. :)

Heloise írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! :)
Igazából az lett volna maga az ötlet, hogy A Mester és Margarita olvasásának az elején vagyok konkrétan az első fejezetben, olvasóként "benne a szövegben". Általában én a könyvek elején folyton azon gondolkodom, mit olvasnék inkább. Aztán persze jön a fordulópont, ahonnan már beránt magába.
Lehet jobb lett volna valami szélesebb körben ismert történetet választani, de már a kezdet kezdetén a M&M jutott eszembe valamiért, és nem tudtam másra gondolni, ami még parkos jelenettel kezdődik :D
@Nima: Bea jól mondta, a Mester és Margaritából van :) a regényben ez a látszólag jelentéktelen dolog indítja be ott a cselekményt.

@Bea: de jó! örülök, hogy felismerted :) Igen, nekem is az egyik kedvencem!

@PuPilla: tényleg még Behemót is belekerülhetett volna!
Tényleg, neked rajta van a vcs listádon is! Na majd ha belekezdesz az olvasásába, integess nekem a padon az első fejezetben :D

Nikkincs írta...

Fú, nagyon tetszett Heloise, amit írtál, baromi ötletes! Az MM nekem is kimaradt, de rákerestem, hogy mire is utalhattál és megtaláltam. Tök jó, hogy mindenki mennyire másként indult el az ülök a padon mondatból :)

theodora írta...

Régen olvastam az MM-t, de a végére a villamos miatt leesett, hogy erre utaltál - érdekes, hogy beleírtad az olvasós gondolataidat, tetszett ahogy a figyelem az MM történetére irányult :)))

Heloise írta...

@Nikkincs: Köszönöm szépen! :)) Igen, jó volt nagyon ez a kezdőszituáció, annyifelé tudtunk menni ebből :)

@theodora: Köszi szépen :))) bevallom, én se emlékeztem ennyire tisztán az első fejezetre magamtól, nekem is csak a villamos és Annuska olaja volt, ami megmaradt, így írás közben elővettem a könyvet, és az első fejezet alapján csináltam.

PuPilla írta...

Heloise, rendben, majd visszaintegetek, meg visszatérek majd ide akkor. :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS