Pages

Minden dolgok könyve

2019. szeptember 10., kedd


Elképesztően rövid, ám mégis benne lesz az év legütősebb könyvei között. Egy olyan ifjúsági regény, ami nem finomkodik, de nem is cifrázza túl a dolgokat, hanem a maga szomorú, kegyetlen módján mutatja be, milyen érzés is egy olyan családban élni, ahol az erőszak sajnos mindennapos. Azt hiszem, így tudnám a legrövidebben összefoglalni Guus Kuijer könyvét. 

Történetünk főszereplője, Thomas, aki nem kisebb elhatározásra jutott, minthogy könyvet ír. A címe: Minden dolgok könyve. Ebbe lejegyez mindent, ami vele történt vagy amit látott. Például, hogy a Jan van Eyck utcában úgy zuhogott a jégeső, hogy minden levél lehullt a fákról. Meg hogy egyik este az akváriumában levő víz vörössé vált. Vagy hogy a szomszéd néni boszorkány, legalábbis azt beszélik a környékbeli gyerekek, akik rettegnek tőle. Vagy azt, hogy az apja néha elveri őt is meg az anyukáját is.

A fura fogú öreg hölgy megkérdezte:
– Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel, Thomas?
És Thomas azt felelte:
– Boldog. Boldog akarok lenni.  

Kuijer könyve gyermeki nyelven beszél erről a nehéz témáról, és talán pont ettől a tiszta és ártatlan hangtól lesz az egész történet még szomorúbb. Már ha ezt egyáltalán lehet fokozni. A kilátástalanság és a fizikai, lelki fájdalom szinte égeti a lapokat, nehéz nem elszorult szívvel olvasni bizonyos jeleneteket. Ám ahogy összebarátkozik Van Amersfoort nénivel, vagyis a környék boszorkányával, mintha elkezdene változni valami Thomasban és a környezetében is. 
A néni először kinyitja számára az irodalom kapuját, ami vigaszt és menekülést nyújt számára, valamint olyan hősökkel ismerteti meg őt, akiknek a történeteiből erőt tud meríteni, amikor szüksége van rá. Majd kinyitja Thomas otthonának az ajtaját is...

A regény többek között azért is nagyon fontos, hiszen valódi megoldási lehetőséget kínál a hasonló körülmények között élő olvasóknak. Hiszen az áldozatok, az agresszor állandó árnyékában a legritkább esetben fordulnak külső segítséghez. Talán beletörődtek helyzetükbe, talán jogosnak vélt büntetésként fogják fel, talán rettegnek, mit tesz velük, ha kiderül...talán... Annyi minden lehet, ami miatt az ilyen körülmények között élők nem kérnek segítséget senkitől, hanem a négy fal között tűrik, elviselik azt, ami velük történik. 
Igenis fontos megismertetni ezt a problémát már a fiatalabb olvasókkal is. Azért, hogy felismerje a saját helyzetét vagy akár másét. Hogy tudja, mik a ( nem feltétlen fizikai ) jelei annak, ha a barátját rendszeresen verik odahaza. Hogy tudja, ez igenis nem normális dolog. Senkinek sem szabadna rettegnie az otthonában. 
Az otthonnak mindenki számára a biztonságot kell jelentse. 

Guus Kuijer könyve egy zseniálisan megírt felszólalás a családon belüli erőszak ellen. Még akkor is, ha a való életben nem olyan könnyen megoldható a helyzet, mint Thomas családja esetében. De akkor is rendkívül fontos, hogy tudják a gyerekek (is), hogy egy családban sem szabadna ilyennek történnie.


Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Het boek van alle dingen
Forditotta: Wekerle Szabolcs
Kolibri Kiadó
126 oldal

3 megjegyzés:

PuPilla írta...

Csodás képeket lőttél róla!
Nagy kedvencem nekem is ez a parányi könyv, tényleg minden benne van... Imádtam olvasni, jó lenne egyszer újra. :)

Heloise írta...

Awww, köszönöm <3
Az ember nem is gondolná - legalábbis én nem gondoltam -, hogy ez a picike könyv tényleg így megsebzi majd. Emlékezetes könyv marad számomra is, az biztos!
Úgyis itt van Dóri újraolvasós kihívása :)) jó apropó lehet! - és hát rövidke is ;)

PuPilla írta...

Igen, jó apropó, bár a kihívásban nem veszek részt, de mostanában sikerült pár kedvencet újrázni. ;) Sajnos ezzel viszont az a helyzet, hogy nincs meg, Anett adta kölcsön, az övét olvastam.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS