Pages

Toszkána, a csodák csodája

2012. szeptember 11., kedd

Szóval, hazaértünk. Toszkána tényleg meseszerű, nemcsak úgy mondják - ezt a saját szememmel és ízlelőbimbóimmal is megtapasztaltam. Most már abszolút megértem azt a fanatikus rajongást Itália és az olasz emberek iránt, mert már én is érzem. (el is határoztam, hogy megtanulok olaszul) Mindenki végtelenül kedves, mosolygós és segítőkész, s olyan közvetlenek, hogy az egyszerű turista is otthon érzi magát alig pár nap eltelte után. S ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy tényleg (de tényleg!) bárhova lép az ember, ott érzi a történelmet, akkor gondolhatjátok, hogy mennyire magával ragadott...
Ha gazdag lennék, biz' Isten vennék ott egy nyaralót...

Toszkána tényleg meseország. Kiskoromban, mikor nyaralni mentünk, folyton Meseország után kutattam, mert úgy képzeltem, léteznie kell egy olyan helynek is. Most megtaláltam. Már az odautunk is igazán kalandos volt: hatalmas hegyeken, kacskaringós szerpentineken utaztunk, miközben közvetlen mellettünk tombolt a vihar (nem felettünk, mellettünk!). Vad szürkeség, sűrű szövésű függönnyé vált eső, hirtelen fényességek, dobhártyaszaggató mennydörgések mindenfele... Ám ahogy leértünk a Pó síkságra mindez megszűnt: visszatértek a színek, minden nyugodt és békés. És csodaszép.

Minden egyes ott töltött pillanatot imádtam, ennél szebbet kívánni sem lehetett volna. Máris visszavágyom. De beszéljenek helyettem inkább azok a képek, amiket ott készítettem.
(katt a képekre, és nagyobbak lesznek)



Pisa óvárosa



Egy elképesztő utcai lámpa




Az a bizonyos híres ferdeség...



Kék végtelenség



Volterra, a világ legszebb kisvárosa





Siena hatalmas tere, a Palio helyszíne




Elba szigetén Portoferraro városa



Firenze a legeslegeskedvencebbem, még a mérhetetlenül sok turista sem zavart. Ez pedig a híres dóm.

Ez pedig a zsúfolt Ponte Vecchio. (szintén Firenze)

Igazából majd' nyolcszáz kép készült, de gondoltam mégsem fárasztalak benneteket annyival. (ezzel majd az offline ismerősöket terhelem :-) ) Olvasás terén nem haladtam szinte semmivel: befejeztem a Monte Cristo első könyvét, meg elkezdtem az Eat, Pray and Love -ot, és meg kellett állapítanom magamban, hogy ez az Elizabeth Gilbert egy nagyon fura nő... Nem mindig jó értelemben.

Öhm, egyelőre azt hiszem ennyi - az elmaradásokért (levél, füstjel stb.) elnézést utólag meg előre is, még pár napig nem leszek beszámítható állapotban. Még mindig hallom a tengerzúgást, és ez olyan jó - lélekben még ott vagyok. De ígérem, csütörtöktől - legkésőbb péntektől - összekapom magam, és visszarázódom a valóságba.

p.s.: apropó! Valaki tud egy jó olasz nyelvkönyvet ajánlani?


6 megjegyzés:

Andrea írta...

Irigykedek.
Jó olasz könyv pl. ez: http://moly.hu/konyvek/moritz-gyorgy-szabo-gyozo-olasz-nyelvkonyv-i-a-i-primi-due-passi
Árban 3500 Ft körül van és külön lehet hozzá munkafüzetet venni, az olyan 1300 Ft körül van.
A második része ez: http://moly.hu/konyvek/moritz-gyorgy-szabo-gyozo-olasz-nyelvkonyv-i-b-arrivederci
Ahhoz, hogy egész nyelvtant megismerd, kell mindkét könyv.

Egynyelvű a Progetto Italiano, ez az olasz Headway, de már sokkal drágább, ill. annak idején az In italiano első négy leckéjét vettük át, ezt egy olasz bácsi írta, de azt hiszem, beszerezhetetlen és ez is egynyelvű.

Heloise írta...

@Andiamo: Húú, nagyon szépen köszi a tippeket - bevallom, Benned bíztam, hogy Te biztos tudsz valami jót ajánlani. Akkor ezeket a Móritzosokat beszerzem, nyelvkönyvekhez képest nem is olyan drágák.

Amadea írta...

HeloiseHeloisemegjöttHeloise!:)) Én önző vagyok, és örülök, hogy hazajöttél:)
Fúú, de szép helyeken jártatok, örülök, hogy ilyen szép nyaralásban volt részetek:)) Majd írj meg mindent, amit szeretnél, és engem lehet fárasztani azzal a nyolcszáz képpel (nem tudom, te készítetted-e mindet ezek közül, de nagyon jól sikerültek).

Millabell írta...

Én a Progetto-bol tanulok, de nem szeretem. :(
Ezt a Mórizt-félét én is megnézem magamnak, köszi a tippet

Andrea írta...

Nagyon szívesen ;).
A képekre én is igényt tartanék, majd privátban megbeszéljük ;).

Millabell: szívesen, jó tanulást! ;)
Mindkettőtöknek: a Pons olasz könyvei nagyon jók még, de azoknak az áruk is az. Az Olasz nyelvtan 3 lépésbent nagyon szeretem, mert először elmagyarázza a nyelvtant magyarul, aztán feladatokban gyakoroltatja és a hátulján van megoldás is.

Heloise írta...

@Amadea: jaj, drága vagy, köszi szépen :-)) :-* oké, beszámolóban nem lesz hiány, ígérem :-D Igen, én készítettem mindet :-)) Akkor majd Neked meg @Andiamonak is megmutizom a "maradékot" :-D

@Millabell: Oké, akkor az felkerült a tiltólistámra :-D

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS