Pages

#január

2018. január 31., szerda


Meglepő módon a januárt hét darab elolvasott könyvvel és kettő darab vásárolttal zárom. Azt hiszem, ez elég jó arányában is meg mennyiségében is. És hogyha még azt is hozzávesszük, hogy annak a hét darab könyvnek a nagy része nagyon jó volt, akkor az úgy már tényleg valami. Sőt, még azt is meg merem kockáztatni, hogy egy új kedvenc sorozatot avattam Az ötödik évszak személyében. 

Így már kevésbé meglepő az a tény, hogy a januári beszerzéseimet nagyban befolyásolta az a pillanat, amikor leemeltem a könyvtárunk polcáról N. K. Jemisin könyvét. Vagyis inkább az, amikor elkezdtem olvasni pár nappal később. Nem győzöm hangsúlyozni elégszer és elég embernek, hogy mennyire imádtam az első részt - néha már én is uncsinak érzem magam amúgy. És bár a második részt is már megvettem, de még azért nem kezdtem el végül olvasni, mert belegondoltam, hogy akkor mi lenne velem a harmadik rész megjelenéséig. (amit egyébként idénre ígért az Agave) De nyilván úgyse tudom már sokáig húzni, mert folyton ez jár a fejemben, hogy mi lett azzal, ami az első részben elkezdődött. Remélem, mindenki átérzi ennek a problémának a mérhetetlen súlyát. 
Szóval, mivel a második rész pont megvolt a boltunkban, ezért már Az ötödik évszak olvasása közben meggátolhatatlan kényszert éreztem a megvételére. Utána, mintha az Agave csak kiszagolta volna vágyaimat, pár napra rá csapott egy 50% akciót bizonyos sorozatkezdő köteteire, és lássatok csodát, Az ötödik évszak is ott figyelt. Ez már az univerzum elrendelése volt, én mondom!

Az év első befejezett könyve Thomas Cullinantől a Csábítás volt, ami hát... jó is volt meg nem is. Olvasni nem annyira szerettem, de gondolkodni viszont szerettem róla - amikor épp nem olvastam. Befejeztem a még decemberben félrerakott Artemist Andy Weirtől, ami elég szórakoztatóra sikeredett szerintem. Elolvastam mintegy véletlenül, egy unalmas ebédszünetnek köszönhetően a Fejben dől el? című pszichológiai esszékötetet. Aztán jött A megtört föld trilógia első része, Az ötödik évszak (mondtam már, hogy mennyire király könyv?) , aminek az olvasását aztán a két karácsonyi ajándékommal vezettem le: az illusztrált Fantastic Beasts és a History of Magic követték őt a sorban. Becky Albertalli könyvére, a Simon és a Homo Sapiens-lobbira régóta kíváncsi voltam, ennek az értékelésével még adós vagyok. Szerintem majd hétvége felé befejezem a bejegyzést is.
Jelenleg most Jennifer Niventől olvasom a Holding Up the Universe-t, ami szintén karácsonyi ajándék volt. Elég büszke vagyok magamra, hogy tőlem szokatlan módon most a karácsonyi ajándékaim már januárban elolvasásra kerülnek. Esküszöm, nem tudom mi van velem, de nagyon büszke vagyok erre az összeszedett és megfontolt énemre.
A januárra tervezettek közül egyedül az Egy különc srác feljegyzéseit nem sikerült elolvasnom, ami egyébként várólista csökkentős könyv is, de még nem esek pánikba, februárban simán sorra kerül! Terveztem továbbá még egy könyvtáras barangolós bejegyzést is, ami már félig-meddig elkészült amúgy, de majd ez is februárra csúszik át. 

Kicsit olyan ez a január nekem, mint egyfajta beindulás. Minden mozgásba lendült, szó szerint és átvitt értelemben is. Pár hete elkezdtem futni is - nem újévi fogadalom hatására, hanem csak úgy, mert kíváncsi voltam. És eddig eléggé bejött. Minden elindul most valamerre, már csak az irány a kérdés. Most bizakodó vagyok!

A többiek és az év első hónapja:
Amadea
Colourfulfantasy
Nikkincs 
Nita 
PuPilla
Szilvi
Theodora

6 megjegyzés:

Amadea írta...

Jemisin trilógiájának A megtört föld a sorozatneve - nem mintha annyira számítana.:) Örülök, hogy ennyire tetszik, kínszenvedés volt kivárni a második részt, főleg, hogy sokáig úgy nézett ki, nem adják ki, aztán a Hugo megmentette a magyar kiadást. *megtörli a homlokát*

A futást meg tárgyaljuk, de annak is örülök.:)

Heloise írta...

Oh dehogynem számít! Gyorsan írtam tegnap este, és vagy kétszer átolvastam, csak ilyenkor sose gondolkodom el (mmint amikor lendületből írom), hogy a névelő benne van-e a címben vagy sem. De köszi, hogy szóltál, ha otthon leszek javítom *pirul*
Wow, nem is tudtam, hogy volt ezzel kapcsolatban izgulni való! Te jó ég, én is tutira a falat kapartam volna O.o

Jah és azt bele se írtam - csak neked levélben- hogy részben a bejegyzésed inspirált, szóval itt is köszönöm! :) :)

theodora írta...

Ilyen lendületes és szuper olvasmányokkal gazdag februárt kívánok neked!! :)
Az ötödik évszakkal lehet nekem is meg kellene próbálkoznom, Amadea is nagyon szerette, csak félek a témája miatt tőle.
A HP-s posztoknak is nagyon örültem itt nálad, magyarul mindenképp belenézek mindkettőbe, a megvételt még fontolgatom.
A könyvtáras bejegyzést is várom, hajrá-hajrá! :)

Amadea írta...

Elég formabontó és szokatlan könyv volt, sokan nem szeretik, még a rutinos olvasók között se... az évente két könyvet elolvasók csak pisloghattak.:)
Örülök, hogy sikerült pozitív hatást elérnem.

PuPilla írta...

Micsoda jó kis arányok és még jobb olvasmányok! :) Remek évkezdés, csak hasonló jókat a továbbiakr nézve is! ;) kicsit elmaradtam a posztjaid olvasásával, de pótlom! A HP-k engem is érdekelnek! :)

Heloise írta...

@theodora: aww, köszönöm! :) Egyelőre benne van a boogie a szememben :D Szerintem érdemes egy próbát tenned, ahogy néztem vagy nagyon szeretik vagy nagyon nem. Szerintem, ha az első ötven oldal után is érdekesnek találod és nem irritál a világ vagy a narráció, akkor szinte biztos, hogy jó lesz. :)
Ó, köszönöm! :)) Egyébként annyira szuper, hogy Animusék megjelentetik majd ezeket a köteteket is :)

@Amadea: igen, amúgy valahol megértem őket is, annak ellenére hogy egy kétlábon járó rajongógép vagyok még mindig :D

@PuPilla: Aww, köszönöm szépen! :) Várom a te havi zárásodat is ám! :)Oh, én is így szoktam, ha nincs időm a blogolvasásra, hogy hétvégén hozom be a lemaradásokat :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS