Pages

Harry Potter: A History of Magic

2018. január 28., vasárnap

A British Library a jubileumi Harry Potter-év alkalmából egy igencsak szuperséges kiállítást rendezett, amire mindenképp el szerettem volna jutni, ám az élet aztán mást dobott. Miközben azért titokban erősen szurkolok azért, hogy esetleg úgy döntenek a kurátorok, hogy márciusig vagy esetleg áprilisig meghosszabbítják a kiállítást, már valahol lemondtam erről a dologról, hogy Rowling illusztrációit, kéziratait élőben láthatom. S pont ezért igazán szerencse a szerencsétlenségemben, hogy ennek az igazán nagyszabású kiállításnak az anyagát könyvre vitték, hogy a hozzám hasonlóak is valamilyen szinten részesei lehessenek ennek az élménynek. 

Kicsit aggódtam, hogy milyen is lesz ez a könyv: elvégre a múzeumi anyagokat feldolgozó kiadványok elég változatosak lehetnek - a sima brossúrától kezdve a csupán képeket tartalmazó albumig bármi. Ha bárki a fenti okok miatt hezitálna a könyv kapcsán, most már képes vagyok meggyőzően megnyugtatni bárkit. A British Library kiadványa ugyanis egy nagyon igényes, gondos és alapos munkával összeállított kötet, ami magyarázatokat, történeteket, történelmi tényeket és összefüggéseket is tartalmaz a csodálatos képek és illusztrációk tömkelege mellett. A kötet szerkezetét és tartalmát Harry Potter roxfortos tantárgyai tematizálják, mint például Jóslástan, Sötét varázslatok kivédése, Bűbájtan vagy az Átváltoztatástan. S alapvetően ezeken a témakörökön belül még további két részre bomlik a kötet, amely össze-összefűződnek az oldalakon: ez pedig egyfelől maga a mágia és a varázslók helye a kultúrában és a történelemben, illetve másfelől ott van Rowling világhírűvé vált regényfolyamának születési körülményeinek bemutatása. A kötet megvételében engem az utóbbi szempont motivált, de ezek a kulturális és történelmi adalékok is iszonyatosan érdekesnek bizonyultak számomra végül. 

A kötetben például ilyen dolgok is helyet kaptak, mint Rowling korai tervrajzai. Itt a Roxfort legelső térképét láthatjuk, amit még a Bölcsek köve megírásának idején rajzolt magának.
Rowling saját illusztrációiból is rengeteget közreadtak a kötetben. Itt például az első jelenetek egyike látható.

A kötet a Harry Potter könyvekre építkezik témaköreiben, az indokolt helyeken idézetek olvashatunk valamelyik részből, valamint Jim Kay és Rowling illusztrációi is gyakran felbukkannak, de emellett olyan érdekességek is helyet kaptak, amik tovább mélyítik a sorozatban található kultúrtörténeti utalások ismeretét, és olyan dolgokra is felhívták a figyelmemet, amik eddig mindig elkerültek. Például láthatunk egy fényképet egy igazi bezoárról, megismerhetjük a boszorkányok jóslótükrének használatát, érdekes történeteket olvashatunk egy felrobbantott üstről vagy éppen Keplerről, és megtudhatjuk, mi fán terem a teajóslás. És ez még csak tényleg egy kis szelete annak a hatalmas anyagnak, ami helyet kapott ebben a kötetben. Régi kéziratokat is olvashatunk itt, például kódexek, 18. - 19. századi könyvek oldalait is megtekinthetjük, és emellett rengeteg ritka és lenyűgöző tárgyról láthatunk fotókat, amiket eddig maximum leírások alapján ismerhettünk.
Elképesztő munka lehetett összehozni ezt a kötetet. Igényes és alapos könyv, érződik a belefektetett energia és a lelkesedés. Szerettem olvasni még a témakörökhöz írt előszavakat is, amelyek mind egyfajta tiszteletadások voltak Rowling sorozatának.

 I could never have imagined I was about to embark on a remarkable journey, that I was but one of a legion of fellow travellers around the world embarking on the same journey, all of us falling under the spell of this unknown author, J. K. Rowling, a spell that, twenty years on, only grows more powerful.

Ez például egy gyógynövényekkel foglalkozó könyv 1597-ből.

Egy bezoár

Egy fejezet a Harry Potter és a Félvér hercegből Rowling szerkesztőjének javításaival

Jim Kay és Rowling által elképzelt Piton.

A kötet a rajongóénemet is abszolút mértékben kielégítette, hiszen rengeteg olyan plusz anyag bukkan fel, ami számomra igazi csemege volt. Kimaradt fejezetek, Rowling illusztrációi, kéziratai, tervei, valamint azok a vázlatai, amik alapján kipattantak a fejéből az ötletek. Például a beosztási ceremónia részletei sokáig fejtörést okoztak számára, hogy mi alapján történjen a házak szerinti beosztás. Sokféle ötlet megfordult a fejében, mint például hogy a prefektusok választják ki maguk számára a gólyákat, vagy hogy az alapítók szobrai életre kelnek a ceremónia idejére, és ők szortírozzák házak szerint az elsősöket. Biztos a bölcsészénem okozza, de én odáig meg vissza vagyok az ilyenfajta érdekességekért, hogy hogyan körvonalazódott Rowling fejében egyre inkább ez a varázsvilág vagy hogy milyen ötleteket vetett el útközben. A kötet pedig tele van ilyen információkkal, szóval talán így már igazán érthető, hogy miért is vagyok ennyire büszke tulajdonosa ennek a könyvnek. Most már van fogalmam arról, hogy micsoda eszméletlen kiállítás lehet az, amit a British Library szervezett, és talán egy kicsit még jobban bánom, hogy nem jutottam el végül oda.

Harry Potter: A History of Magic
British Library
Bloomsbury Publishing
248 oldal

11 megjegyzés:

Ilweran írta...

Jujjj ez is egészen fantasztikusnak tűnik, egyértelműen kötelező beszerzés lesz :)

theodora írta...

Nagyon tetszik nekem is, szép és érdekes kötetnek tűnik - várom a magyar verziót belőle! :))

Heloise írta...

Hölgyek, csak bátorítani tudlak titeket ezzel kapcsolatban, én még objektív szemmel is próbáltam nézni - nehezen ment, bevallom :D - és mindenképp azt mondom, hogy tényleg nagyon érdekes és igényes kötet ez. :)
Meg tök jó bogarászni például Rowling kéziratait is, hogy miket húzott ki egy - egy jelenetből. Tudom, ez már perverzió :D

PuPilla írta...

Ahh, Heloise! Egyszerre szeretlek és utállak most! :D :D Hát ez egyértelműen kell, pedig elvetettem a gondolatát, hogy megvegyem, mert poros és unalmas történelmi és mitológiai dolgokkal telihintett oldalakat láttam lelki szemeim előtt, aminek bolhabetűin kínszenvedés átrágni magam, csak hogy néhány apró Rowling csemegéhez is juthassak közben.. De úgy látom nagyon rosszul ítéltem meg, hogy milyen is ez a könyv és ez a kiállítás! :) Meg fogom rendelni!

A képeid varázslatosak! :)

Heloise írta...

Jeeeee!!! Nagyon-nagyon örülök, hogy meggyőztelek ennek a kötetnek a szükségességéről, de tényleg! Szerintem imádnád te is - csodálkoztam is, mikor írtad még decemberben, hogy ez a könyv téged nagyon nem fogott meg. Ahan, de akkor most már éééééértem, hogy miért!
Amúgy pont rád gondoltam a poszt írása közben, szóval akár azt is írhatnám, hogy PuPillának ajánlva! ;)
Awww, köszönöm <3 <3 bár ilyen szép kiadványt nem nehéz fotózni :)

PuPilla írta...

Most már én sem értem magamat, hogy hogyhogy letettem róla már látatlanban... Szükségem van erre a szépségre! :) Köszi a posztot mégegyszer! Óóó, hát menten el is aléltam volna, ha azt látom, hogy PuPillának ajánlva! :D ♥
Hát, leget, hogy egy ilyen szép kiadványt nem nehéz fotózni, de nekem akkor sem menne, így meg pláne nem. ;)

Heloise írta...

Amúgy engem még a Rowlingról készült dokufilm is nagyon érdekel, azt BBC-sek csinálták vele/róla a kiállítás meg a jubileumi megjelenés kapcsán. Néztem a BBC honlapján, hogy fent van, tökre megörültem, de ott csak UK-s IPcímmel nézhető :((( Neked azt sikerült megnézned valahol? Vagy tervezed megnézni?
awwww <3

PuPilla írta...

Nahát, nem is hallottam ezt sem! El vagyok kicsit maradva HP-s infókkal úgy látszik, de nagyon köszönöm, hogy te mindig tájékoztatsz. ;)
Majd utánajárok! :)

Heloise írta...

Én is majd jobban ráfekszem a keresésre, hátha. Szólok majd, ha találtam valamit, hogy hol lehetne megnézni :)

PuPilla írta...

Oké! :)
Közben már meg is rendeltem ám a saját példányomat... :D

Heloise írta...

Juhúúúúú!! Szuperség lesz, én mondom! :)))

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS