Pages

Lélekmelegítő könyvek nehéz helyzetekre [Témázás]

2020. április 27., hétfő

Időnként adódhat olyan élethelyzet mindenkinél, hogy úgy érzi, jó lenne picit kiszakadni a saját valóságából. Nem gondolni azokra a dolgokra, amik egyre inkább nyomasztják vagy frusztrációval töltik el. Az utóbbi hónapban, ahol az életvitelünk gyökeresen megváltozott ilyen vagy olyan szempontból, ahol az egészségünk, a munkánk, a megélhetésünk vagy éppen a négy fal közé zárt magányunk nem feltétlenül tükrözi azt a verőfényes, madárcsicsergős tavaszt, amit az ablakunkból láthatunk. 
És elhiszem, hogy nehéz elvonatkoztatni ettől a helyzettől, amiben most vagyunk, de hosszú távon mégis csak érdemes megtalálni azt a módot, ami - ha csak egy félórára is - kiszakíthat minket innen. Ha úgy érzed nincs meg ez a dolog az életedben most, akkor keresni kell. Muszáj. A lelki egészségünk megőrzése érdekében.Lehet ez például valamilyen sporttevékenység, ami felszabadítja bennünk az endorfint, és máris kicsit jobb minden. Nekem például a heti egyre lecsökkentett futás is rengeteget segít, illetve a sütés is egyre nagyobb teret kezd betölteni az életemben. Korábban is sütöttem, viszont nem ilyen lelkesedéssel és elánnal, mint az utóbbi hetekben. Ez is egy olyan tevékenység, ami kikapcsol, feltölt, és a bezsebelt dícséretek a férjemtől és a kisfiunktól megfizethetetlen élmények. 
És hát persze, itt van az olvasás is. Amihez úgy érzem, nehezen találtam vissza, de utólag rájöttem, hogy csupán azért, mert nem a megfelelő könyvekhez nyúltam. Most van az az időszak, amikor meg kell találnunk a saját kabátkönyveinket vagy újra felfedezni a régiek közül párat. Azokat, amiknek a világába jól esik beburkolózni, ami feltölti a lelkünket. Aminek az olvasása olyan érzéssel tölt el, mintha napfényt innál egy jó nagy pohárral. 
A mostani válogatásomban ezeket a könyveket gyűjtöttem össze a teljesség igénye nélkül. Ha jól esne egy kis kiruccanás máshova, ha szívesen magad mögött hagynád akárcsak egy pár órára is ezt a mostani helyzetet, és mindezt könyvek olvasásának a segítségével szeretnéd tenni, akkor ez a könyvajánlóm neked szól!

Ha elég a valóságból, kalandozz el idegen világokba!

A fantasy mint műfaj szerintem alapvetően jól működik figyelemelterelőként, hiszen kalandjaival hamar be tudja rántani az embert a világába, ami annyira más, mint ami nap mint nap körülvesz minket. Ahol a mágia olyan természetességgel van jelen, mint nálunk az elektromosság. Egy igazán jó fantasy regény, főleg ha jól van elmesélve, kiváló kabátkönyv lehet bármilyen alkalomra.

J. K. Rowling: Harry Potter-sorozata: én amondó vagyok, hogy egy Harry Potter-újraolvasás mindig jó ötlet! Nekem - és még nagyon sokunknak - ez a történet olyan, mint egy hazaérkezés. Egy könyvtártúra, vajsört kortyolgatni Roxmortsban, beülni Hagridhoz egy teára, a Griffendél klubhelyiségében időzni,  egy hipogriff hátán repülni vagy végigizgulni egy kviddics meccset - ezek mind-mind olyan dolgok, amik bármikor meg tudják melengetni a szívemet. " A Privet Drive 4. szám alatt lakó Dursley úr és neje büszkén állíthatták, hogy köszönik szépen, ők tökéletesen normálisak." - amint elolvasom a Bölcsek köve első mondatait én már ott is vagyok a Privet Drive-on, messze innen, és végig ott vagyok Harry sarkában, hogy le ne maradjak a kalandjairól. Kabátkönyv ez, nem is kérdés.

Készíts magad mellé: meleg sütőtökrémlevest vagy vajsört

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura és A hobbit : Belesni Völgyzugolyba vagy egy séta Hobbitfalván esetleg egy söt a Pajkos Pónihoz címzett fogadóban mind-mind azonnal képes felmelegíteni az ember megfáradt lelkét, még akkor is, ha ezért cserébe el kell vinni a Gyűrűt Mordorba vagy megküzdeni egy igazi sárkánnyal. Tolkien úgy tud mesélni, mint senki más. A leírásai nyomán könnyedén életre kel előttünk a Bakacsinerdő sűrű sötétje vagy Moria feneketlen mélysége. Szeretem Tolkien aprólékosságát az általa teremtett világban, ahová mindig könnyedén beléphetünk és vándorolhatunk kedvünkre a hősökkel.

Készíts magad mellé: egy kiadós angol reggelit


Patrick Rothfuss: A szél neve -Szerettem ebben a világban komótosan kalandozni, ami úgy volt képes beborítani, akárcsak a Gyűrűk Ura. Kvothe pedig egy igazán szerethető főhős, akit Rothfuss egyáltalán nem kímélt a rá mért csapásokkal, ám azokból kisebb-nagyobb nehézségek árán végül mindig győztesként került ki. Megerősödve és még nagyobb elszántsággal. Szerettem, hogy Kvothe küzd, hogy akar, hogy nem kap készen semmit sem, hanem mindent magának kapar ki furfangjával, leleményességével, eszével. Az ilyen hősök pedig nekem mindig erőt adnak, ha éppen a padlón vagyok.

Készíts magad mellé:  egy finom szendvicset


Christelle Dabos: A tél jegyesei - ez volt az a könyv, ami pár fejezet után annyira behúzott magába, hogy a külvilág totálisan  megszűnt számomra létezni, és képes voltam perceket is elcsenni az időmből azért, hogy folytathassam a történetet. Szeretem ezt a szilánkokra szakadt, érdekes világot, ami tele van rejtélyekkel, és egyszerűen olyan mértékű addikciót okoz, amiből nagyon nehéz kikecmeregni.

Készíts magad mellé: fagylaltot vagy jégkrémet



Ha rossz napod van, csak egy jó krimi segíthet

 

Oké, ez biztos furán hangozhat, de nekem ha rossz napom van, nagyon szívesen menekülök egy krimibe. Mert valahogy megnyugtató, hogy itt a végén minden kiderül és jóra fordul - persze, az áldozatnak nyilván nem lesz már jó sose, de a gyilkos végül mindig kézre kerül. 

Robin Stevens: Murder Most Unladylike - a két kiskamasz önjelölt detektív kalandjai számomra tökéletesség csimborasszói. Mert a rejtélyek mindig fifikánsak és egyáltalán nem kevésbé komolyak, mint egy felnőtt krimiben. Szeretem, hogy Robin Stevens nem fél behozni a súlyosabb dolgokat a történetbe, ám ezt úgy teszi, hogy nem megy a hangulat rovására. Ugyan nem mondanám cuki történetnek, mert nem az - inkább olyan igazi kaland ez az egész, amit két olyan lánnyal élsz meg, akiket simán elfogadnál barátnőidnek. Legalábbis én mindenképpen.

Készíts magad mellé: némi teasüteményt és egy finom teát


Agatha Christie krimijei - A krimi királynőjének belga detektíves történeteiért teljesen odavagyok. Mert csavarosak, furmányosak és nem mellesleg Poirot szórakoztató figurája mindig emeli számomra a hangulatot. Nem thrilleres beütésű krimik ezek, bár azért néha vannak hátborzongató jelenetek egy-egy könyvben, hanem alapvetően az úgy nevezett cozy mystery vonalon mozognak. Karácsony tájékán mindig muszáj beütemeznem egy Poirot történetet, ez már lassan hagyomány. Szeretem mindemellett, hogy Christie szinte minden regényében elmélkedik a történetben a bűnről, mint fogalomról és annak megítéléséről valamilyen formában.

Készíts magad mellé: feketeribizli likőrt vagy mentakrémet

Robert Galbraith: Cormoran Strike-sorozat - J. K. Rowling álnéven írt sorozata az a tipikus lassan hömpölygős krimi, ami ráadásul elég karakterközpontú is. Ez nem feltétlen mindenkinek jön be. Ám akit a gyilkosságon kívül a detektívek karaktere is érdekel, az bátran lapozza fel a Kakukkszót, garantáltan ott fog ragadni az esős London egyik pubjában, hogy Robin és Cormoran oldalán próbálja megoldani az aktuális bűntényt.

Készíts magad mellé: egy nagy korsó sört

Ha fojtogat a légkör, irány a természet!

Sajnos, nem mindenki teheti meg, hogy könnyedén eljusson a természetbe egy kiadós sétára, ahol kellően kiszellőztetheti a fejét. Vagy netalán nem is vágyik az illető a természetbe, mert sose érezte magát közel az ilyesmihez. Nos, az alábbi könyvek ezekben a helyzetekben segítenek. Olyasfajta természetszeretetet közvetítenek, amivel én nagyon együtt tudok rezegni - és simán el tudom képzelni, hogy másra is átragaszthatják ezt a fajta lelkesedést.

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták - bár a híres Korfu-trilógiának még csak az első részét olvastam, de már ez az egy is felért egy igazi lélekmelengetéssel. Csupa napfény és derű ez a könyv egy olyan paradicsomi helyszínnel, aminek már az elképzelése is felér egy lelki wellness-szel. Gerry olyan lelkesen beszél az ott megtalálható flóráról és faunáról, hogy az ember legszívesebben most rögtön felcsapna természetbúvárnak. S persze a lelkesedése mellett megismertet nem mindennapi családjával is, akiket ha befogadsz az otthonodba, garantáltan mosolyt csalnak az arcodra.

Készíts magad mellé: mézes, gyümölcsös görög joghurtot

James Herriot: Minden élő az ég alatt - nagyon friss élmény, ami hasonló érzéseket keltett bennem, mint Durrell könyve. A természet, az állatok szeretete süt minden sorából és mindemellett a vicces jeleneteknek sincs híján. Nagyon régóta nem nevettem könyvön annyit, mint a Herriot kötet olvasása alatt, és azt hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben a legjobb gyógyír volt számomra.  

Készíts magad mellé: édes Yorkshire pudingot

Ha túl kegyetlennek érzed a világot, bízd magad az ifjúsági könyvek kedvességére!


"A világban, ahol bármi lehetsz, legyél kedves." A kedvesség , a báj bennem mindig képes visszaadni a hitet, hogy a világ mégsem olyan kegyetlen, ostoba és gonosz, amilyennek a legtöbb esetben tűnik. Egy kis optimizmust tudok meríteni ezekből a könyvekből, amikor a pesszimizmusom eléri a mélypontját. 

L. M. Montgomery: Anne sorozat - Anne világa számomra nem a cukorszirupról szól, hanem arról, hogy egy szeretet nélkül nevelkedett árva kislány, akivel ki tudja milyen szörnyűségek történtek mielőtt a Cuthbert családhoz került, mégis meg tudja látni a világ szépségeit. És úgy vélem, minden kétséget kizáróan, Anne Shirley egyike a valaha volt legfontosabb női karaktereknek az irodalom világában. Intelligens, kedves, segítőkész, lelkes a világ dolgai iránt, lelkiismeretes és igazi, elkötelezett barátnő. És nem mellesleg valódi feminista ikon, aki van annyira intelligens, hogy felismerje, milyen eltérő megítélés alá esik a két nem és mennyire különböző lehetőségek állnak rendelkezésükre, és van annyira talpraesett és tehetséges, hogy mások szemében is félresöpörje ezeket. Anne, bár tele van szorongással önmagával szemben, mégis tiszteli annyira magát, hogy kiálljon az igazáért és ne hagyja szó nélkül, ha sérelem éri. Még ennyi idősen is bőven van mit tanulnom ettől a tizenkét éves kislánytól, aki egy szép tavaszi napon egy kopott bőrönddel várta a félénk Matthew Cuthbertet a vasútállomáson. 

Készíts magad mellé: ribiszkebort vagy málnaszörpöt

Lucy Strange: A világítótorony legendája és A fülemüleerdő titka - Lucy Strange is viszonylag új felfedezés számomra. Szeretem, hogy erős és bátor hősnőkkel dolgozik, hogy úgy beszél a körülöttünk levő világról valamint a velünk élő családról, hogy van bátorsága belemenni a fontos vagy éppen kényes témákba is. Értően nyúl hozzájuk és mindemellett igazi szépirodalmi élményt nyújt olyan formában, ami kiskamaszként is élvezhető, sőt rajongva szerethető. 

Készíts magad mellé: forró csokit

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem - nem régimódi ifjúsági regény, világát tekintve mégcsak nem is hasonló, ám a bájosság, a könnyed feelgood-élmény,  ami belőle árad rögtön kabátkönyvvé tette őt számomra. Egy teljesen egyszerű szerelmes történetről van szó, ami egy tökéletes, kikapcsolós hétvégi olvasmánnyá teszi, ami gondolatilag ugyan nem hagy nyomot az emberben, de a kedvessége még napok múltán is mosolyt csal az arcunkra.

Készíts magad mellé: pár cupcake-et

Nézz körül a többi bloggernél is, ők is számos remek kabátkönyvet ajánlottak vagy olyan tevékenységeket, amik képesek elterelni a figyelmünket ebben a nehéz időszakban:

6 megjegyzés:

reea írta...

Zseniális ez az ételajánló! Mert ugye tényleg, vannak ételek, italok, amik egy-egy könyvhöz, helyzethez kötődnek. Segítve és kiegészítve az élményeket, amik kellemes emlékeket idéznek fel. :)

Nita írta...

De jó ötlet, hogy ételeket/italokat is párosítottál a könyvek mellé. :)
Tényleg, Durrellt kihagytam, pedig olvastam már az egész Korfu-trilógiát és minden részét imádom. :) Nekem az valahogy tipikus nyaralós könyv, így a meleghez, utazáshoz kapcsolódik ráadásul.

Sister írta...

Nekem is nagyon tetszett az étel/italajánló, szuper elképzelés volt! :) Ráadásul ízükben mind felidézték az adott könyv hangulatát, tökéletes az összhang.

Sok ismerős pont is akad, hát persze <3, de most kimondottan James Herriot fogott meg. Vele szemeztem már korábban is, viszont nem gondoltam, hogy nála ugyanilyen nagy súlyba esik a természet és az élővilág leírása, mint Wohllebennél. Ez eléggé nekem valónak tűnik. :)

Heloise írta...

Reea, Nita, Sister: nem vagyok stresszevő, de azért a finom ételek meg tudnak nyugtatni, gondoltam ezért teszek bele ilyen részt is :) (hopp lehet mégis csak az vagyok :D) köszönöm szépen!

Sister: ó Herriot nekem a legnagyobb élményem lett idén, be is kellett szereznem a másik könyvét is, ami még kapható, a többire pedig vadászni kezdtem. Úgyhogy nagyon tudom ajánlani! :)

PuPilla írta...

A könyvek, a hangulatok, és ahogy megidézted őket pár sorban, az étel/italajánlatok, a kategóriák, minden telitalálat! ♥ Imádtam ezt a posztot, ez egy kabátposzt! :D

Heloise írta...

@PuPilla: awww, nagyon szépen köszönöm! <3

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS