Pages

Az őszi terveimről

2012. szeptember 26., szerda


A minap rájöttem, hogy már bizony ősz van, s szépen lassan búcsúzik az a tikkasztóan meleg, olykor zavaróan napsütéses nyár. Lelkendezésem nem ismer határokat jelenleg (és erre Amadea csodálatos képes posztja még rátett egy lapáttal),  bár hamar jött a felismerés, hogy bizony egy csomó olyan könyv kimaradt, amit nyárra terveztem be magamnak, amolyan a nagy-melegben-jó-lesz-olvasni-majd, illetve ez-egy-tradícionális-nyári-olvasmány felkiáltással. De ember tervez... ugye.  Hát kérem szépen így maradhatott ki ismét A Gyűrűk Ura (szégyen!), meg a Tövismadarak, a Shakespeare komédiákról meg ne is beszéljünk. Abszolúte felfoghatatlan így utólag, hogy hova repült el az a folyton vánszorgó idő.



De nem én lennék, ha eme láthatóan sikertelen olvasási tervek után - mintegy figyelmen kívül hagyva csúfos bukásomat - , nem gyártanék ismét egy listát a mentális jegyzetfüzetemben arról, hogy kik lesznek az őszi áldozataim. Mármint olvasásügyileg. Mert én mindig elképzelem ilyenkor, hogy hamarosan micsoda cudar idő lesz odakinn, mikor minden hajnalban leszáll a sűrű szövésű köd, meg csípi az orrom a hideg levegő miközben beleszimatolok, és érzem a kihűlő kemencék szélhordta illatát, vagy majd mikor délutánonként álmosító eső hull, ami elmossa a nyár utolsó nyomait is, akkor én mindig úgy vizualizálom magam, hogy benn ülök a meleg nappalinkban, magam köré csavarom a rénszarvasos takarómat (nem fintorogni! Nagyon is aranyos meg puha takaró az), és egy könyv világába merülök épp'. Hát, kérem szépen így megy ez.
Ilyenkor mindig valami olyan olvasmányt képzelek el magamnak, ami a hűvös, esős Angolföldön játszódik, esetleg netalán a vidéki élet szépségeit ecseteli (mert ilyen időben én mindig kivágyom a szabadba) , ah... vagy csak úgy simán maga az ősz az uralkodó évszak benne, annak minden pacsmagosságával együtt. De ha mindez egyesül egy könyvben, akkor az mérhetetlen örömmel tölt el.  
No, hát ekképp jött össze az alábbi stóc (vizuális szemléltetés alant)
Kazuo Ishiguro: A Napok romjai
Virginia Woolf: Az évek
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Paula McKlain: A párizsi feleség
Syrie James: Jane Austen naplója



Mindezen kívül jelentem, haladok a Monte Cristo grófjával rendületlenül, bár sajna nagyon úgy néz ki, hogy a programjaim egyre inkább sűrűsödnek, ráadásként érzem azt is, hogy hamarosan megszáll a sorozat-és filmmániám, ami ez idő tájt szokott rajtam még a szokásosnál is jobban elhatalmasodni, de továbbra is optimista vagyok (pontosabban:  nem mozgok a realitás talaján), és hiszem, hogy menni fog ez határidőre. De erről majd később, amikor eljön ennek is az ideje.

Addig is jó őszölést mindenkinek!

u.i.: alig várom már hogy préselhessek sárga meg bordó meg barna faleveleket! Ugye ti is?



8 megjegyzés:

Andrea írta...

Hajrá! :)
A párizsi feleség rám is vár meg Az évek.
Nekem itt a titkos 12-es listám, ami valójában 24-es, mert 12 magyar és 12 külföldi könyv szerepel rajta. Remélem, legalább a 24-ből sikerül 12-t elolvasni... De a listáim még titkosak.
Előre is elnézést kérek, de eszembe jutott a rénszarvas pulcsi :$, de tudom, hogy Neked nem az van.

Bridge írta...

Oké, én leszakadtam ott, hogy most azonnal szeretnék egy rénszarvasos takarót. :o)

Ani írta...

De jó hangulú poszt lett :) Nekem is mindig vannak terveim, aztán valami megvalósul belőle, sok nem... Most rövidtávú célt tűztem ki: elolvasni a Monte Cristot. De közben annyi mindenbe belelapoztam, hogy húha. Vár rám egy csomó megkezdett könyv, így már csak az a célom, hogy azokat befejezhessem... (a Gyermeklélektanból napi 1-1 oldallal haladok, pedig időszerű és érdekes!, az Örök szolgaságot csak véletlen nyitottam ki és nyitva maradt... a Déli-sark foglyait muszáj az északi sarki szenvedés után... a Lady MacBeth pedig... nos, azt 35. hetes terhes korom óta nem olvastam, az pedig nem most volt ám!)

Amadea írta...

Na, sikerült kitörölnöm a saját kommentemet:D
Tehát: nagyon jó hangulatot teremtettél a postban:)
Valaki írta, hogy Tormay Cécile: A régi ház c. könyve nagyon őszies hangulatú.
Az évek, A párizsi feleség nálam is várandós:) És a Napok romjait is szeretném elolvasni, csak nincs meg, és inkább a sajátokkal akarok most haladni.

Heloise írta...

Ó, hahó mindenkinek! :-)
@Andiamo: Jaj, tényleg a rénszarvasos pulcsi - hát örök klasszikus :-DD (de függönyruhám sincsen ám ;-) )Hú, akkor neked is hajrá a listával - kíváncsi leszek, mik szerepelnek rajta.

@Bridge: Tudtam :-DD (de elárulom, ezért elsősorban Minivel kell megküzdened. Én is folyton ezt csinálom, mikor valóra akarom váltani a vizualizációmat :-) Több-kevesebb sikerrel. Nagyon ragaszkodik hozzá) No, de majd megkérdem a Mikulást mit tehetnénk ez ügyben ;-)

@Ani: Jaj, igen - abszolúte ismerős, én is folyton így vagyok, hogy csak tervezgetek, tervezgetek, és tényleg szeretném is megcsinálni, de aztán szinte soha nem lesz belőle semmi. :-) Persze, logikus lenne részemről, hogy ezután ne tervezgessek, de hát egyszerűen nem tudom megállni :-)) Ó, a Monte Cristo belőlem is ezt váltja ki, hogy folyton belelapozok egy csomó könyvbe, de aztán mindig bűntudatom van :-D



@Amadea: Köszi szépen, ezt akkor megjegyzem magamnak - egyébként is szemeztem Tormay Cécile -lel, de akkor ezután még inkább. ;-) (vagy már egy italra is meghívom :-D )
Ó-ó! Akkor még összejöhet belőlük egy szinkronolvasás :-)

Amadea írta...

Öö, hívd meg inkább egy teára, vagy végső esetben egy kólára:)
Remélem, egyszer már sikerülhetne.

Nikkincs írta...

Annyira kellemesen őszies hangulatú lett ez a poszt, hogy bár ma odakint megint nyár van, olvasás közben mégis egész beleborzongtam :) Örülök, hogy az ősz mániámmal nem vagyok egyedül és nagyon jó kis olvasmányokat válogattál össze!

Heloise írta...

@Amadea: tea lesz majd abból szerintem, azért az mégis csak kifinomultabb ;-)

@Nikkincs: Jaj, de jó!! Üdvözöllek az őszmániások klubjában! :-)) Jajjj, nagyon remélem, hogy jók lesznek - bár a női megérzésem azt súgja, hogy ez így lesz :-))

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS