Pages

Izgalmas őszi megjelenések

2018. október 22., hétfő


 Avagy én sem maradhatok ki a saját megjelenéses lista elkészítéséből, hiszen ez az ősz is szuper könyveket tartogatott illetve tartogat továbbra is. Már augusztus óta gyűjtögetem itt-ott a figyelmemet legkisebb mértékben is felkeltő újdonságokat, úgyhogy most már tényleg megérett róla egy bejegyzés így október végére, de jobb későn, mint soha. Igaz, lassan már a karácsonyi megjelenéseket gyűjtögethetem. 

Misztikus/Thriller/Krimi


Shirley Jackson: Hill House szelleme


Shirley Jackson nevére Amadea bejegyzése miatt figyeltem fel. A Sóbálvány továbbra is tervben van meg a We Have Always Lived in the Castle is, de ez a gótikus sztori is eléggé felpiszkálta a fantáziámat.
Négyen érkeznek a Hill House néven ismert kísérteties, ódon épülethez: dr. Montague, a tudós, aki fizikai bizonyítékokat keres a ház falai között zajló, természetfeletti jelenségekre; Theodora, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense; Luke, a birtok fiatal örököse; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Kívülállóként keresik a magyarázatot a hely titkára, de nem sokáig maradhatnak csupán tanúk – a ház erőt gyűjt, ás hamarosan végleg elragadja egyiküket.
A gótikus horrorirodalom klasszikusaként számon tartott regényből már két mozifilm (A ház hideg szíve, 1963; Az átok, 1999) és egy színdarab is készült, 2018-ban pedig Mike Flanagan forgatott belőle tízrészes Netflix-sorozatot.

Megjelent!



Sarah Waters: A kis idegen

 

Sarah Waterstől A szobalány nagyon tetszett tavaly. A vaskos regényt két nap alatt befaltam, pedig nem a gyors olvasásomról vagyok híres. Olyan jól kanyarította a szálakat, hogy szinte képtelenség volt letenni a könyvet. A kis idegentől is valami hasonlót várok, illetve a fülszövege alapján is érdekesnek tűnik.
 A háború utáni egyik nyáron beteghez hívatják dr. Faraday-t, a warwickshire-i vidék köztiszteletben álló körorvosát a világtól elzárt Hundreds Hallba, ahol a doktor édesanyja is szolgált valamikor. Az egykor szép és parancsoló Hall, amely több mint kétszáz éve az Ayres család otthona, ma már hanyatlik: pereg a vakolat, gyomoktól fuldoklik a kert, az óra örökre megállt az istállóajtó fölött. Gazdái – az anya, a fiú, a lány – kínkeservesen próbálnak lépést tartani a társadalmi változásokkal, miközben a saját konfliktusaikkal is meg kell küzdeniük.
De valóban a haldokló életforma lenne Ayresék legsötétebb ellensége?
Faraday doktor még nem tudja, milyen szorosan és riasztóan összefonódik az élete az Ayres családéval…

Megjelent!

Angela Marsons: Vérvonal (Kim Sonte felügyelő 5.)

Még a negyedik könyvet sem olvastam, de az eddig olvasottak alapján biztos vagyok benne, hogy az ötödik részre is vevő leszek majd. Angela Marsons krimisorozata amellett hihetetlenül izgalmas,  fontos témákat feszeget a lapjain. És nem utolsósorban Kim Stone is felügyelő is egyre szerethetőbb karakter. Akik még esetleg nem ismerkedtek meg vele krimikedvelő létükre, az Elfojtott sikoly című részt sürgősen szerezzék be.
Deanna Brightmant egyetlen pontos, szívet ért szúrással gyilkolták meg. Az egykori szociális munkás holttestére egy meglehetősen rossz környéken találnák rá, ezért a bűntény sokaknak egy balul sikerült rablótámadásnak tűnik. Kim Stone nyomozó azonban nem elégszik meg az egyszerű magyarázatokkal.
Amikor nem sokkal később egy kábítószerfüggő, fiatal lány holttestére bukkannak a korábbi áldozatéval megegyező sérüléssel, a nyomozó már biztos abban, hogy egy hidegvérű sorozatgyilkost kell keresniük. De milyen nyomon indulhatnak el, ha látszólag semmi sem köti össze az áldozatokat?
Ám Kim Stone-nak nem csak a rejtélyes gyilkosságsorozat ügyét kell megoldania. Egy váratlan levél ugyanis meglehetősen fölzaklatja az életét. Dr. Alex Thorne pszichiáter már egy korábbi esetnél is kis híján az őrületbe kergette, ezúttal pedig a börtönből nyúl Kim után, a legérzékenyebb pontján támadva a felügyelőt, akinek így ismét szembe kell néznie a testvére gyilkosával: a saját anyjával.

Megjelent! 

Charlotte Link: Figyelő szemek

Egy kicsit beteg, de azért izgalmas olvasmánynak tűnik. Persze, először inkább megvárnék pár véleményt róla. Kuckózós, hétvégi olvasmánynak képzelem.
Samson ​minden napja szoros időbeosztás szerint zajlik. Reggeli után kilép a házból, és elindul a gondosan megtervezett körútjára. Vadidegen nőket követ. Arról ábrándozik, hogyan telnek a napjaik, milyen lehet velük élni. A családtagjuknak képzeli magát, és mindent tudni akar róluk. De képtelen kapcsolatba lépni velük, így hát megfigyeli őket. Ebbe menekül saját életének kilátástalansága, kudarcai elől, és hamarosan ennek a szokásnak a rabjává lesz.
A kedvencéért, Gillian Wardért szó szerint rajong: a nő sikeres a munkájában, boldog házasságban él, egy kamasz lány szerencsés édesanyja. Egyszóval tökéletes – legalábbis kívülről annak látszik. Idővel ugyanis a férfi számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nő élete egy hatalmas hazugság. Vajon mit tesz Samson, amikor az imádott Gillianről kialakított kép darabokra hullik?
Ezzel egy időben Londonban egyedülálló nők lesznek prédává: a gyilkos embertelen módon végez velük. Amikor valaki Gillian családjából az őrült mészárlás áldozatául esik, a gyanú azonnal Samsonra terelődik. A férfinak ráadásul nyoma vész, a rendőrség pedig vérre menő hajszát indít ellene. Vajon Samson és a sorozatgyilkos egy és ugyanaz a személy? Ki mindenkinek forog még veszélyben az élete?


Megjelent! 


Lyndsay Faye: Jane Steele

Jane Eyre mint sorozatgyilkos. Nagyon izgalmasnak hangzik, mindamellett persze némi fenntartással is fogadom a kivitelezését ennek az elgondolásnak. Szóval, ez vagy nagyon szuperjó lesz vagy éppen az ellenkezője. Rajta tartom mindenesetre a szememet, aztán majd meglátom, magam járok-e utána a dolognak vagy hagyom az egészet.
Jane ​Eyre alakja újragondolva bátor, hősies sorozatgyilkosként.
Jane Steele, az érzékeny árva előbb gonosz nagynénje és erőszakos kuzinja karmai között szenved, majd egy kegyetlen iskolában, ahol küzdenie kell a puszta túlélésért, amíg el nem menekül Londonba, kínzói holttestét hátrahagyva.
Miután éveken át bujkál a törvény elől, és közben hátborzongató „utolsó vallomásokat” ír a felakasztottak nevében, Jane izgalmas hírekre bukkan egy újsághirdetésben. A nagynénje meghalt, gyermekkori otthonának pedig immár új ura van: Mr. Charles Thornfield, aki épp nevelőnőt keres.
Jane mindenáron ki akarja deríteni, vajon nem ő maga-e a birtok jogos örököse, így álnéven elnyeri az állást, és megtudja, hogy Highgate House-t bámulatosan furcsa új lakók foglalták el: az igéző, de epés Mr. Thornfield, a szikh háborúkat megjárt katonaorvos, valamint jóindulatú, szikh főkomornyikja, Mr. Szárdár Szingh, akinek közös múltja a ház urával mintha sokkal bonyolultabb és sötétebb lenne, mint amilyennek feltüntetik.
Ahogy Jane egyre több vészjósló bepillantást nyer kettőjük erőszakos történetébe, és beleszeret a mogorva, tragikus sorsú Mr. Thornfieldbe, szörnyű dilemmával néz szembe: vajon övé lehet-e a férfi – testestül-lelkestül, minden titkával együtt – anélkül, hogy felfedné előtte a saját gyilkos múltját?
A Jane Eyre rendkívül szórakoztató, nagy sikerű újragondolása.

Megjelenés: 2018. november 13.

Non-Fiction

Neil Gaiman: Art Matters

Igen, tudom. Már többször is előfordult, hogy említettem, mennyit csalódtam már Gaimanben. Viszont valamiért nem mondtam le teljesen róla, hiszen amikor sikerült egymásra találnunk (Szerencsére a tej, The Sleeper and the Spindle, Óceán az út végén) akkor nagyon-nagyon egymásra találtunk. Illetve bármennyire is akadtak hibái a Kilátás az erkélyről című esszékötetének, azt nem akarom tagadni, hogy rengeteg gondolat volt benne, amit imádtam, és igazán emlékezetes maradt számomra. Szóval, az Art Matters mindenképp felkerült a kívánságlistámra, hiszen ráadául az egyik kedvenc illusztrátorom, Chris Riddell is közreműködött a könyv megszületésében. Úgyhogy nincs mese, meg fogom venni.
A creative call to arms from the mind of Neil Gaiman, combining his extraordinary words with deft and striking illustrations by Chris Riddell. Art Matters will inspire its readers to seize the day in the name of art.
Be bold. Be rebellious. Choose art. It matters.
Neil Gaiman once said that 'the world always seems brighter when you've just made something that wasn't there before'. This little book is the embodiment of that vision. Drawn together from speeches, poems and creative manifestos, Art Matters explores how reading, imagining and creating can change the world, and will be inspirational to young and old.

Megjelent!

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél

Imádok leveleket olvasni, Nyáry Krisztián gyűjteményeit meg eddig is kedveltem. Karácsonyi ajándéknak is simán el tudom képzelni. 
Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd mára már jól ismert stílusában megírta keletkezésük történetét is. Félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába belefért 1526 és 1976 között. Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Nemes Nagy Ágnes, Kossuth Lajos, Örkény István, Jászai Mari, Krúdy Gyula, Latinovits Zoltán és még száz név a magyar közel- és régmúltból, akik levélben is megírták, mit gondolnak a szerelemről. Aki szerette az Így szerettek ők szerelmi történeteit, most sem fog csalódni. 

Megjelenés: 2018. november 14.

Scarlett Curtis (szerk.) : Egy feminista nem jár rózsaszínben - és más hazugságok


Igen, sajnos a magyar borító tényleg nem a legjobb választás volt. Ezt kár is tagadni. Viszont nagyon fontos és izgalmas esszékötetnek tűnik. Örülök, hogy magyar szerzők is kaptak helyet benne, mert sajnos magyar vonatkozásban ritkán lát feminista témájú kötet napvilágot. Jó lenne, ha egyszer sikerülne a feminizmussal kapcsolatos téveszméket tisztázni. És van egy olyan érzésem, hogy ez a kötet fontos lépés lehetne ebben. 
Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó.
Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet.

„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.” – Reese Witherspoon

Megjelent!



Kaland/Fantasy

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

Elmondhatatlanul örülök ennek a megjelenésnek, hiszen a sorozat első részét, A tél jegyeseit imádtam. Azt hiszem, az sokat elmond arról, mennyire, hogy munka után direkt ezért siettem a buszmegállóhoz a nagy hidegben, hogy több időm legyen olvasni várakozás közben.
 2017 egyik legnagyobb ifjúsági könyvsikere, A tél jegyesei végre folytatódik! A Tükörjáró-sorozat második részében a Sark kegyetlen világába száműzött Ophélie hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Nemcsak különleges képességeire derült fény, hanem arra is, mekkora fenyegetést jelent ellenségei számára. Nincs más választása, minthogy saját maga leplezze le az udvari intrikákat. Ebben a különösen veszélyes helyzetben pedig csak titokzatos vőlegényére, Thornra számíthat. Eközben rejtélyes eltűnések tartják izgalomban az udvart, Ophélie pedig hirtelen egy nyomozás kellős közepébe csöppen, amelynek végén talán megtalálhatja az igazságot a Délibábosok keltette illúziók mögött.

Megjelenés: 2018. november 7.


 George R. R. Martin: Tűz és vér

Nem, még mindig nem lettem Trónok harca rajongó. Továbbra is csupán az első kötetet olvastam, a sorozatot továbbra sem láttam, és a spoilereket is sikeresen elkerültem. A könyvsorozatot majd folytatni fogom szerintem, de nem is miattam érdekel tulajdonképpen ez a megjelenés, hanem a férjem miatt. Aki miatt tíz évvel ezelőtt a karácsony utáni napokat azzal töltöttük, hogy a második részt hajkurásztuk a város könyvesboltjaiban. Ugyanis én botor módon azt hittem, hogy az első rész olvasása majd kitölti a karácsony és újév közötti időszakot is. A fenéket. December 26.-án késő estére kiolvasta az első részt, és azonnal akarta a folytatást. Azóta mindig árgus szemekkel figyelem George R. R. Martin magyar megjelenéseit (is).
Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz és vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit.
Mi történt valójában a Sárkányok tánca alatt? Miért vált Valyria oly halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Doug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít. Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet pár részletébe olyan kötetek révén, mint például a Tűz és jég világa, ám most először tárul fel teljes egészében a Targaryenek históriája.

Megjelenés: 2018. november 20. 

  J. K. Rowling: The Tales of Beedle the Bard - Illustrated Edition

A Bogár Bárd meséi még egyébként is hiányzik a polcomról, mert valahogy nem találtam olyan kiadást angol nyelven se, ami megfogott volna. De juhúúú, elkészítették az illusztrált változatát ennek is, még hozzá nem is akárki: igen, hölgyeim és uraim! Chris Riddell, az egyik kedvenc illusztrátorom.
Ez a könyv is Rowling alapítványát, a Lumost támogatja. 
The dazzlingly brilliant Chris Riddell brings his magical illustration talents to J.K. Rowling's gloriously inventive The Tales of Beedle the Bard in a fully illustrated colour edition of this essential classic for Harry Potter fans. Translated from the runes by Hermione Granger, each story is accompanied by deliciously subversive and insightful notes by Professor Albus Dumbledore.
Mischievous and witty, these five rollicking tales are a deeply satisfying read in the tradition of all great fables and fairytales. Kindnesses are rewarded and selfishness shown to be the ruin of many a wizard. Burping cauldrons, hairy hearts and cackling stumps are met along the way. Each tale is brought vividly to life with Riddell's trademark wit and elegance, including `The Tale of the Three Brothers', familiar to readers of Harry Potter from the crucial role it played in Harry Potter and the Deathly Hallows.

Former Waterstones Children's Laureate Chris Riddell is the only illustrator to have won the Kate Greenaway Medal three times, and is brought together here for the first time with one of the world's best loved storytellers in this new edition of J.K. Rowling's fairytale classic. Much loved by generations of witches and wizards since they first appeared in the fifteenth century, this beautifully illustrated edition is set to become a firm favourite at bedtime in non-magical households the world over. 

Megjelent!

Ifjúsági- /Gyermekirodalom

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Alex T. Smith Claude-sorozatát nagyon-nagyon szerettem, mert cuki volt, vicces és csudajó rajzok voltak benne. Úgyhogy nekem a szerző neve garancia arra, hogy ez is hasonlóan cuki, vicces és csudaszuperül illusztrált kötet lesz. 
24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre - mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve.
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez.
Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is.
Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.
Megjelent!

Jessica Townsend: Nevermoor - Morrigan Crow nagy próbája

Hogy őszinte legyek, Harry Potter nevének emlegetése a könyv marketingjében inkább óvatosságra int, mintsem mágnesként vonzana. Az ilyen hasonlítgatásoknak legtöbbször semmi értelme, mert vagy nem hasonlít rá, vagy pedig egy koppincs - és egyik esetben se biztos, hogy jól jön ki belőle a történet. Mindenesetre eddig pozitívakat hallottam róla, még várok pár véleményre, és akkor majd meglátom. Mert alapvetően egy eredeti, fantáziadús és izgalmas ifjúsági regénynek nem tudok ellenállni még most sem. És mivel Pék Zoltán fordította, kétség sem fér hozzá, hogy szuper magyar fordítást kapott.
Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Megjelent! 

Helena Duggen: A tökéletes város


Először a borítója és a címe miatt figyeltem fel rá, majd a fülszöveg is sikeresen meggyőzött arról, hogy érdekes történet lehet. Most megpróbálok kicsit biztonsági játékos lenni, és megvárni róla pár olyan ember véleményét a könyvről, akiknek megbízom az ízlésében. De van egy megérzésem, hogy ez bizony jó kis történet lesz.
Violet soha nem akart Hibátlanba költözni.
Ki is akarna egy olyan városban élni, ahol mindenkinek szemüveget kell viselnie, nehogy megvakuljon? És ki akarna folyton rendes, tiszta és jólnevelt lenni? Violet hamar rájön, hogy valami furcsa dolog történik a városban – hangokat kezd hallani, az anyukája különösen viselkedik, az apukája pedig eltűnik.
Amikor találkozik Fiúval, rájön, hogy nem csak az apukájának veszett nyoma… és hogy a titokzatos strázsák egy hátborzongató titkot őriznek!

Megjelent! 

Elena Favilli, Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2. 

Az első kötettel kapcsolatban kicsit - oké, eléggé - vegyes érzéseim voltak mind a tartalom, mind a megjelenés szempontjából. Viszont rengetegen vitték a boltunkból, óriási sikere volt idehaza, ami szerintem szuper dolog, mert maga az elképzelés hiánypótló és nagy szükség van az ilyen könyvekre. Ezt a második kötetet is biztosan kölcsön fogom kérni valakitől, hogy átlapozhassam, és láthassam, fejlődött-e valamit a második kötet, sikerült-e néhány hibát kiküszöbölniük a szerkesztőknek. 
"Ez a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük."

Itt a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

Megjelenés: 2018. október 31. 

Leiner Laura: Maradj velem


Szerettem ennek a sorozatnak az első részét olvasni, amin igazából magam is meglepődtem, hiszen a SZJG láz nem igazán tudott engem elkapni. Kedves kis ifjúsági regény, és tényleg értem már, miért rajong Lauráért a tinédzser korosztály.
Elérkezett az Iskolák Országos Versenyének hatodik napja, és a piros csapat szétesni látszik. A kezdetben barátságosnak tűnő megmérettetés egyre komolyabbá válik, a feladatok egyre megterhelőbbek, egyre fájóbb a családtagok hiánya, és a négy gyökeresen eltérő személyiségű diáknak egyre nehezebb igazi csapatként együttműködnie. Bizonyos helyzetek még a Szirtes gimi páratlan logikájáról és éles eszéről ismert matekosát, Újvári Hannát is komoly kihívások elé állítják. Vajon a csapat érdekei a fontosabbak, vagy a verseny során kialakult kapcsolatok? Van-e értelme sportszerűnek maradni, ha más is piszkosan játszik? Egyáltalán, lehet-e ez a játék több, mint egy jelentéktelen vetélkedő, amiről még senki sem hallott, és ahol színes ruhás diákok versenyeznek egy műanyag kupáért? És nem mellesleg: okos dolog-e beleszeretni valakibe, aki az egyik rivális csapat öltözékét viseli?
A Maradj velem az Iskolák versenye-trilógia második része.

Megjelent!


Szépirodalom

Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!

Ez eléggé nekem valónak tűnik első blikkre. 
Jesmyn ​Ward az első női szerző, aki kétszer is elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award); ezért a regényéért kapta meg másodszor. A könyvet ugyanakkor 2017 legjobbjának nevezte a Time, és hónapokig szerepelt a The New York Times sikerlistáján is – számtalan egyéb díj és elismerés mellett.
A Hallgasd a holtak énekét! nagyszabású családtörténet, az amerikai útiregény archetipikus hagyományainak, a kísértethistóriáknak és a katasztrófaregényeknek lenyűgöző, zavarbaejtő és sehová sem besorolható elegye, egy modern remekmű.
A tizenhárom éves Jojo igyekszik megérteni, mit jelent férfivá válni. A családjában van kitől és van miből tanulnia: ott van feketebőrű nagyapja, Pop, vagy fehérbőrű nagyapja, aki viszont egyáltalán nem fogadja el a fiút. És az apja, aki mostanában szabadul a börtönből… Amikor kiengedik, Jojo kábítószerfüggő anyjával odautazik. Találkozik egy másik tizenhárom éves kissráccal, egy halott fegyenc szellemével, aki magában hordozza az amerikai dél történelmének örökségét. Fontos dolgokat tanít meg Jojónak apákról és fiaikról, az erőszakról és a szeretetről.


Megjelent!


Elena Ferrante: Aki megszökik, és aki marad

A második részét még el se kezdtem a Nápolyi regények sorozatnak, viszont tudom, hogy ez tutira must have megjelenés számomra.
Elena és Lila, akiket az előző részekből (Briliáns barátnőm és Az új név története) már jól ismerünk, nővé érett, méghozzá nagyon korán. Lila tizenhat évesen férjhez ment, kisfia született, aztán elhagyta a férjét és a jólétet, és egy gyárban dolgozik, embertelen körülmények között. Elena elkerült a telepről, a Pisai Egyetemen tanult, írt egy regényt, melynek sikere kitárta előtte egy jómódú, művelt világ kapuit. Más-más módon, de mindketten megpróbálták ledönteni a falakat, hogy végre kitörhessenek a nyomorból, a tudatlanságból és a kilátástalanságból.
A két lányt ezúttal a hetvenes évek Olaszországában látjuk viszont a tőlük megszokott fékezhetetlen lendülettel, korábban elképzelhetetlen remények, kétségek, feszültségek, kihívások között. Továbbra is összeköti őket az elszakíthatatlan, ambivalens, néha lappangó, majd heves kitörésekben vagy találkozásokban újra felszínre kerülő, váratlan nézőpontokat rejtő örök kötelék.
A nemzetközi sikert a Nápolyi regények című négykötetes mű hozta meg a szerző számára. A tetralógiát számos nyelvre lefordították, Londonban színpadra állították, valamint az HBO és a RAI (olasz állami televízió) közösen 8 részes sorozatot forgatott az első kötetből (Briliáns barátnőm), amelynek premierje 2018. november 19-én lesz az HBO-n és az HBO GO-n. A forgalmazók az előzetes kritikák alapján sikerre számítanak, így a hosszú távú terv az, hogy a további köteteket is filmre viszik.

Megjelenés: 2018. november 30.  

Isabelle Allende: A japán szerető

Isabelle Allende prózája totálisan magával ragadt anno. Olyan igazi bőr alá bekúszós hangulatot teremtett mindkét regényében, amit olvastam tőle. Biztos vagyok benne, hogy ez is olyan feledhetetlen és szép történet lesz.
Különleges szerelmi történettel és két nő finoman megrajzolt portréjával lepi meg olvasóit a chilei Isabel Allende, amint kitárja a kaliforniai Lark House kapuját. A madárfüttytől hangos kör­nyezetben álló Pacsirta-ház nem véletlenül kapta a nevét. Itt talál állást a fiatal Irina, akit Moldáviából vetett a sors a tengerentúlra.

A nyolcvanon túl járó Alma Lengyelországból került Amerikába évtizedekkel ezelőtt, és az élete végéhez közeledve maga döntött úgy, hogy jómódú, szerető fia családját elhagyva az idősek otthoná­ban tölti az időt, ami számára megadatik. Másképp telnek napjai, mint a többieké. Valakitől rendszeresen kap levelet, kísérőül hozzá három szál gardéniát, gyakran kocsiba ül, elutazik néhány napra, mintha titkos találkára menne. Eltűnései rejtélyesek az őt gyakran meglátogató fiú unokája és Irina számára, ám ahogy telik az idő, és ahogy Alma egyre jobban megszereti a lányt, lassan beavatja őket nem mindennapi múltjába. A két fiatal így szerez tudomást a japán szeretőről, egy csaknem hét évtizedig tartó, mindent kibíró szerelemről, mialatt köztük is formálódik valami, ami túlmutat a barátságon.
Isabel Allende a tőle megszokott derűvel és bölcs iróniával elmélkedik sorsról, életről, mulasztásokról, és arról, hogy legalább próbáljuk meg pótolni, ami még pótolható.


Megjelent!

10 megjegyzés:

Lobo írta...

Nekem sajnos a Jane Steele nem jött be, még angolul olvastam tavaly és amennyire jó az alapötlet meg a történet eleje, a második fele nagyon lapos lett és olyan meh... Pedig nagy reményeim voltak vele kapcsolatban nekem is...

theodora írta...

Olyan sok jó könyv jön idén ősszel (is)! A listádról többet szeretnék én is, ill. a Esti ​mesék lázadó lányoknak 2.-ről most hallottam, és frissítem vele én is a listámat! :D

Heloise írta...

@Lobo: húú, pedig általában szoktam emlékezni, hogy az általam követett bloggerek mit olvastak, de erre most nem is emlékeztem nálad. (megyek, meg is keresem a bejegyzést) eh, ezt sajnálattal hallom amúgy :( pont ettől tartottam, hogy ez egy ilyen könyv lesz. :( kár érte.

@theodora: Nekem mindig ezek az őszi/téli megjelenések a kedvenceim, valahogy mintha ekkorra hagynák az igazán nagy durranásokat a kiadók - gondolom, a karácsonyi dömping miatt :)

PuPilla írta...

Aztaaa, nagyon alaposan összerakott ajánlóposzt! :) :) Az az illusztrált Bogár Bárd annyira jól néz ki! ♥ :)

Lobo írta...

Nem írtam róla, csak hogy nagyon várom, aztán csak a podcastban említettem, hogy csalódtam.

Heloise írta...

@PuPilla: Óóó, köszönöm szépen! ♥ ♥ Ez most nagyon jól esik, mert vagy négy órán keresztül szüttyögtem vele - pedig megvolt hozzá a listám.
Jajj, ugye milyen szuper? Szerintem benne lesz a karácsonyi listámban ;) :)

@Lobo: igen, tegnap aztán kerestem is a bejegyzést, de nem találtam - akkor ezért :)

Ilweran írta...

Pont tegnap nézegettem az illusztrált Legendás állatokat (szuper lett :) és eszembe jutott hogy vajon lesz-e illusztrált Bogar bárd... Hát ezek szerint lesz :) ugyan nekem megvan a felülmúlhatatlanul gyönyörűséges bőrkötéses díszkiadás abból, de Chris Riddell illusztrációit nem hagynám ki!

Avilda írta...

Szegény Hill House-t olyan sokáig tartott megrendelnem, mivel folyton Haunting Hillként kerestem rá... :D Mindenesetre nagyon várom, ez az október vége-november eleje pont ilyen horroros időszak szerintem :)
Az új Allende könyv is érdekel, bár még a polcomon csücsül a Maya naplója, úgyhogy először az kerül sorra :)

Heloise írta...

@Ilweran: igen, én is pont erre vártam, hogy hátha ezt is kiadják illusztrálva valami szuper alkotóval. :) Áh, nálam is így van, hogy egy jó illusztrátorral újra el lehet adni nekem a kedvenc könyveimet :D :)
Ó, igen, emlékszem arra a kiadásra, és ha jól tudom, neked ráadásul valami számozott vagy dedikált kötet van meg? Mázlista :))

@McEntire Avilda: :D :D ilyen velem is szokott lenni, és naná hogy amikor rendelné az ember, akkor nem jut eszébe a címe :D Igen, erre tényleg tökéletes lesz ez a regény. Nagyon kíváncsi vagyok rá.
A Maya naplóját még nem olvastam tőle csak a Kisértetházat meg a Távoli szigetet. De tényleg csodálatos prózája van, tervben van, hogy minél több könyvével megismerkedjek majd. :)

dr daniels írta...

Személyi üzleti hitel szolgáltatásokat kínálunk szerte a világon. Arra törekszünk, hogy magas színvonalú szolgáltatást és magas ügyfél-elégedettséget nyújtsunk, ugyanakkor a lehetséges pénzügyi szolgáltatásokat is. Büszkék vagyunk az ügyfelek iránti elkötelezettségünkre; Adhatunk személyi kölcsönöket, autókölcsönöket, üzleti / befektetési hiteleket, rövid lejáratú hiteleket. Megfizethető hitelért forduljon hozzánk most 3% -os kamatlábbal. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: edvins.dz1@gmail.com

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS