Pages

#július

2019. augusztus 10., szombat


Ténymegállapítás: úgy tűnik, ezek a havi összegző posztok egyre inkább a hónap közepére csúsznak.

Pontosan az áprilisi havi beszámolóm óta nem írtam ilyet, de képzeljétek: új könyvek kerültek a polcaimra! Bár a szülihónapomhoz képest egészen visszafogott voltam így is könyvbeszerzés ügyileg, de a mostani évemet tekintve már ez is valami. Néha amúgy vannak fellángolásaim még mindig, hogy úúristen-de-felvásárolnám-a-könyvesboltot, de aztán rájövök, minek. A hirtelen ötlettől vezérelt beszerzések vagy jól sülnek el vagy nem. És most, hogy éppen nagy szelektálásban vagyok a kis magánkönyvtáramban, és már a nemtudomhanyadik kört teszem a babakocsi aljában összezsúfolt könyvekkel településünk kihelyezett ingyen könyvtáraiba, szóval így már kétszer is meggondolom, ha nem háromszor, hogy valóban szükségem van-e az ominózus könyvre, és vajon mekkora az esélye, hogy annyira tetszeni fog, hogy évek múltán is szeretném majd a polcomon tudni. 
Mindenesetre a születésnapomra kapott könyveimnek elég nagy esélyük van arra, hogy sok-sok éven keresztül még a birtokomban legyenek. 

Tony DiTerlizzi: The Search for WondLa - JustABookishSoul vlogjában figyeltem fel erre a trilógiára, annyira jól hangzott az alapötlet és olyan lelkesen beszélt róla, hogy mindjárt tudtam, nekem erre szükségem van. El is kezdtem már olvasni - valóban lenyűgöző ez a fantáziavilág - , viszont most az agyam kábé napi öt oldalnyi angol szöveget tud befogadni, úgyhogy most ezt kicsit félretettem, de a közeljövőben mindenképp folytatom.

Margaret Atwood: MadAdam-trilógia - Atwood minden frissen megjelent könyve instantkívánságlistás számomra, hiszen A szolgálólány meséjével és az Alias Grace-szel bebizonyította számomra, hogy mennyire intelligens és komoly prózát ír ő, és nehéz elképzelni olyan írását, amit ne szeretnék majd. A teljes trilógia beszerzése amúgy egy Tesco-s 30%os akciónak volt köszönhető, így egészen baráti áron hozhattam haza őket.

Robin Hobb: Bűvös hajó I-II. - egy kedves barátnőmtől kapott születésnapi ajándék. A sorozattal amúgy már régóta szemeztem, mert mindig olyan áradozva beszélt róla, plusz eléggé vágyom mostanában egy jó fantasy után. Ha megint rámtör a vágy, megismerkedem most már Robin Hobb világával, hiszen innentől kezdve nincs kifogás, miért ne. 

Bár könyvvásárlás terén sikerült produkálnom valamit, olvasásügyileg ez most nem igazán mondható el. Azt hiszem, beleestem a szokásos, szinte már évi rendszerességű Nyári Nagy Olvasásválságba, amitől a legizgalmasabb, legfantasztikusabb könyv is csak egy meeeeeeh... szintű reakciót képes belőlem kiváltani. Csodálkozom, hogy idén ez most csak július környékén ért el engem, általában már május végén mutatkozni szoktak a jelei, de idén meglepően sokáig elkerült. 
Ilyenkor nyáron valahogy sokkal jobban lekötnek a strandolások, kirándulások, nyaralások, családi összejövetelek és az egyéb szabadtéri programok. Amikor pedig kikapcsolódni vágyom, akkor pedig csak a sorozatnézés jöhet szóba. 
Hát ez van. 
Úgyhogy ezért is írom, picit elkeseredve, hogy júliusban egyetlen egy könyvet se tudok felmutatni, amit végig is olvastam volna. Belekezdeni jó párba belekezdtem, úgy mint Perrytől Az essexi kígyóba, P. D. Jamestől A halál jár Pemberley-benbe, a The Search for Wondla-ba, a Régimódi történetbe de az az igazság, hogy semmi se tudott most lekötni, és kábé az első este után mindet félbe is hagytam, egynél se sikerült kicsikarni magamból a folytatni akarom érzést. És aztán jött Madeline Miller Kirkéje - és nagyon úgy tűnik - bár nem akarom elkiabálni - , hogy ő megtörni látszik ezt a szerencsétlen sort. Úgyhogy remélhetőleg az augusztusi beszámolómban már több elolvasott könyvről tudok írni majd. Drukkoljatok!

Akik nem késtek meg a júliusi beszámolóikkal:
Nita
PuPilla
Theodora
Sister

14 megjegyzés:

Panna írta...

Az essexi kígyó tipikusan őszi-téli olvasmány volt számomra, próbáld meg újra akkor és szerintem totál bele fogsz esni :)
Amúgy ez a Nyári Nagy Olvasásválság nálam is jelen van, de ez szerintem normális valahol, hiszen ilyenkor annyi más inger éri az embert, nincs ezzel semmi gond. Mondjuk már nagyon várom a borúsabb őszi napokat, a tipikus klisés hozzávalóival, mint a péld, zokni és tea, meg a kopogó eső a párkányon :)
Szuper könyveket vettél/kaptál, a MaddAddamet imádom eddig, kíváncsi leszek, neked mi a véleményed.

theodora írta...

Hú erre a Wondlás könyvre kíváncsi vagyok, engem is megfogott JustABookishSoul videója róla.
Az olvasási válság ne stresszeljen, majd visszatér a kedv - kellenek az IRL programok is! Hú a Kirké amúgy jó könyv lehet, hogy kihúzzon belőle - engem is elvarázsolt már az első oldalaktól, remélem majd neked is tetszeni fog!

PuPilla írta...

Szerintem sikerült egy adag "nehezebb", vagy őszibb könyvbe belenyúlnod - egyetértek Pannával, hogy pl. Az essexi kígyó nem olyan jó nyárra, és a Régimódi történet Szabó Magda egyik kacifántosabb könyve, túl sok koncentrációt igényel, főleg az eleje.
Amúgy tök természetes, ha visszaesik ilyenkor kicsit az olvasási kedv, meg a tempó, tényleg annyi irl dolog jön össze. :) Sorozatnézéssel én is több időt töltök mostanság, és a héten hétközben szinte semmi időm nem volt olvasni sem. Engem mondjuk most hajt eléggé, hogy a Nyarak könyve az utolsó vcs-m, hogy meglegyen a 12. :D
Gratula a szép kupac könyvedhez, jó olvasást hozzájuk, remélem a Kirké visszaránt azért lassan! :))

Heloise írta...

@Panna: lehet amúgy ez volt a gond valóban!
Oh ezzel teljesen egyetértek, én is nagy ősz imádó vagyok, különösen az őszi kliseket szeretem a legjobban! Olyankor mindig beindulok olvasásban is meg az agyam is gyorsabban és kreatívabban pörög. Remélem idén megint olyan szép őszünk lesz mint tavaly volt!

@theodora: jaaj egyébként nagyon gyönyörű könyv, és a sztori is érdekes - így az ötvenedik oldal környékén járva. Nagyon örülök hogy felfigyeltem rá Dominikánál.
Ó a Kirké! Már a végefelé járok, tegnap annyira bevonzott hogy tényleg minden üres járatot vele töltöttem.

@PuPilla: hihi, akkor sikerült a legtökéletesebb nyári olvasmányokat megtalálnom :D de amúgy teljesen igazad lehet, valószínűleg ezért nem kapott el a hangulatuk.
Huuu azta! De ügyes vagy hogy már itt tartasz a vcs-ben! Én most abban is megtorpantam picit, pedig jó volt a kezdeti lendületem. De azért a tavalyihoz képest így is jól állok!
Oh en most Stranger Things maratonokat tartok, már amikor a fiatalúr engedi persze :)
Köszi, köszi! :)) Nagyon úgy tűnik hogy a Kirké volt a gyógyír mindenre nálam :) már a következő könyvön jár az eszem :)

Nita írta...

Nálam évszaktól függetlenül szokott beütni ez a válság, olyankor csak Youtube-videók és sorozatok tudnak lekötni. De reméljük akkor a Kirkével lecseng nálad ez. :)
De jó, egyszerre van szülihónapunk. :) Amúgy jól mutatnak együtt a könyveid, és Atwood nálam is ilyen, amint megjelenik valami, már csapok is le rá. A Testamentumokat is már előrendeltem. :)

Heloise írta...

Igen, csak ha jól emlékszem, te a végefelé születtél, én meg az elején :) de tényleg csak pár hét különbség van köztünk. (gyanítom, évben is közelállunk egymáshoz)
Nagyon remélem hogy valóban lecseng ez az olvasási valsag dolog, bár a netflixes sorozatoknak nehéz ellenállni az az igazság :D

Nita írta...

Ezt most friss Netflix előfizetőként átérzem. :D

Sister írta...

De szép ez a kupac! :) Bár egyik sem kimondottan az én világom, neked nagyon jó olvasást kívánok hozzájuk! :)

Nyáron ez teljes mértékben törvényszerű, hogy úgy mondjam - nehéz a forró napokon vaskos könyveket olvasni, főleg, ha mellette ennyi program van. Én is vittem könyvet Norvégiába, de egyszer sem nyitottam ki, annyi minden történt egy-egy nap alatt. :) Szóval helyette sorozatozunk, és csak könnyed sztorikat fogyasztok - majd ősszel jöhetnek a féltéglák! :)

Heloise írta...

Köszönöm szépen! :)
Ó, ne is mondd, én kis naív mindig viszek könyveket a nyaralásokra már sok-sok éve, de szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hány nyaralás alatt tudtam olvasni akár egy oldalt is :D Olyankor inkább gyűjtögessen élményeket az ember, főleg ha olyan szép helyen jár, mint Norvégia! A képeiden mindig csak ámulok, és alig várom, hogy jövőre ez nekünk is összejöjjön.
Megnyugtató, hogy más is így van ezzel, hogy nyáron kicsit háttérbe szorul az olvasás :)

Sister írta...

@Heloise: De aranyos vagy, köszönöm! :) Nem volt túlságosan nehéz dolgom, mivel az egész ország rendkívül fotogén. :)) Igen, ezzel teljesen egyetértek, ilyenkor az élménygyűjtés sokkal izgalmasabb elfoglaltság. :)
Drukkolok, hogy nektek is összejöhessen, abszolút felejthetetlen! Mi még most is szívesen gondolunk vissza rá, felemlegetünk egy-egy emléket, és ez olyan szuper érzés! Ebből is látom, hogy ez az út még sokáig bennünk marad.

Heloise írta...

A lelkesedésed miatt legszívesebben már most indulnék, és nagyon messze érzem a szeptembert :)) Bár mi "csak" Oslóban leszünk elméletileg, de nagyon remélem, hogy mi is ilyen meghatározó élményekkel gazdagodunk majd! :)

Sister írta...

Pedig az már hipp-hopp itt lesz! :) Osló egyébként tök jó kiindulási pont egy későbbi kiránduláshoz, illetve északi felütésnek is szuper lesz! :) Ha a picurka engedi, érdemes múzeumba is menni, mert egész sok klassz hely van arrafelé. :) Kíváncsi leszek, milyen benyomásaid lesznek! Úgyhogy drukkolok, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy szeretnéd! :))

Heloise írta...

Jaj amúgy rosszul írtam, jövő szeptemberben megyünk elméletileg. :D idén engedte a múzeumozást, remélem akkor is fogja majd.
Köszönöm szépen! Lehet, ha majd ott tartunk, megkereslek hogy infókat, tippeket kérjek. :)

Sister írta...

Oh, akkor tényleg picit még várni kell, de mindenképp megéri! :)

Persze, boldogan segítek, csak írj, amikor aktuális lesz! :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS