Pages

#január

2021. február 2., kedd


 

A januárról azt tudom mondani, hogy eltelt. Nem gyorsan, de nem is vánszorogva, szokásos boldogságszinttel, és végre úgy érzem, hogy valóban visszataláltam ismét a könyvekhez. Majdnem lett könyves beszerzésem is, de aztán az utolsó pillanatban mégsem, úgyhogy amit könyvügyileg fel tudok mutatni, az négy darab elolvasott könyv - sőt, ebből kettő 600 oldal feletti. Két olvasmányt is kipipálhatok már a puszta önszorgalomból játszott Várólistacsökkentős kihívás idei listájából (Hattyútolvajok és a Monstress első része), és a januári újraolvasásom a Harry Potter sorozat utolsó része volt, hiszen hamarosan közeledik a Roxfort Expressz Podcast lezárása. 


Szóval, az első idei olvasmányom a január 1-jén este megkezdett Hattyútolvajok, ami az alkotni vágyás lázát és a tehetség árát állítja a középpontba. Annak ellenére, hogy nem lesz az év élménye, nagyon érdekes történet volt, Kostova olvasmányos stílusa pedig hamar belefeledkeztetett ebbe a közel 700 oldalba. Utána következett egy olyan gyerekneveléssel foglalkozó kötet, aminek végre kb minden mondatával azonosulni tudok, és amit egyébként kevésbé tudatosan, kevésbé átgondoltan, inkább csak ösztönből eddig is műveltem, szóval igazán jól jött, hogy Lawrence J. Cohen tudatosította, tágította számomra ezt a módszert és alkalmazását, és sok bizonytalanságomat eloszlatta ezzel kapcsolatban, amit a nagy hangú tekintélyelvű nevelés hívei szoktak bennem leginkább kelteni. Végre elolvastam Marjorie Liu fanastyképregényét, a Monstress első részét is, ami iszonyatosan magával tudott ragadni. A rajzok csodaszépek, a történet pedig nagyon ígéretesnek tűnik, úgyhogy amint lesz lehetőségem, a másik két részt is beszerzem magamnak mindenképp. A hónap utolsó olvasmánya pedig a Harry Potter és a Halál ereklyéi lett, ami természetesen egy újraolvasás volt. Majd erről a podcastban bővebben mesélek, illetve ha kikerül az utolsó kötet felvétele is, szeretnék a blogra is írni a sorozat újraolvasásának élményéről egy összegző posztot is. 

Mindemellett pedig belevetettem magamat a német tanulásba, ebben egyelőre a legfőbb segítségem Maklári Tamás és az ő Lazán németül című kötete, valamint a Duolingo mobilapplikáció. Egyelőre egészen jól haladok velük, napi félórát minimum sikerül a nyelvvel tudatosan foglalkozni, bár még eléggé messze vagyok attól, hogy ne automatikusan angolul beszéljek olyan helyzetekben is, amikor már némi erőlködéssel talán össze tudnék eszkábálni egy rögtönzött német mondatot. Mindenesetre lelkes vagyok, már nézegetem a speciálisabb német nyelvkönyveket is. 

A blogon januárban öt darab bejegyzés született, ebből kettő a szokásos évvégi összegző és újévi tervezgető. Résztvettem az idei első témázásában is, amelyben azokról a szerzőkről, műfajokról, témákról beszéltünk, amikből az idők során vagy valami hatására kiszerettünk. Összesen egy könyvélményes bejegyzést produkáltam, amikor a tavaly olvasott Little Fires Everywhere-ről meséltem kicsit. Februárban célom, hogy ne csupán az olvasási, hanem a blogolási kedvem is visszajöjjön. A januárban olvasottakról mindenképp szeretnék majd írni, úgyhogy amint megkapom az intravénás feltunningolásomat, akkor igazi bejegyzésdömping várható tőlem.

 



 

Terveztem, hogy idéntől (Sister nyomán) én is felvésem a hónap kedvenc filmes és sorozatos élményeit a havi beszámolóimba, de az az igazság, hogy nem tudok most valami változatos palettát felmutatni, hiszen a Netflixen január 15-én stratolt Dawson és a haverok minden figyelmemet elvitte másról. Érdekes, hogy ebben a tinikoromban imádott történetben ma is mennyi mélységet látok - leginkább a karaktereket tekintve. Persze, nyilván nem Dawson itt az érdekes, az ő személye és története kicsit klisés és unalmas is, azonban körülötte számos izgalmas és megindító sors tekeredik végig a sorozatban. Még nagyon nem értem a végére, szerintem a tempómat ismerve ez majd márciusban lesz csak, de már most azt tudom mondani, hogy akinél esetleg kimaradt, mindenképpen ajánlom megnézésre - már csak a szuper zenék miatt is megéri. Januárban még megnéztem a Disney +on a legújabb mesefilmet, a Soult, ami magyarul Lelki ismeretek címmel jelent meg. Felnőtteknek való animációs film ez mindenképp, hiszen olyan bonyolult kérdéseket boncolgat zseniális megvalósítással, hogy tulajdonképpen kik is vagyunk mi, és mitől leszünk mi önmagunk. Szerintem külön megrendítő ezt úgy nézni, hogyha az ember veszített már el valaki igazán fontosat az életében. Felemelő film, ugyanakkor kicsit ki is facsart egy bizonyos tekintetben.

Februárra már vannak tervek a fejemben olvasásügyileg, és úgy vélem, igazán remek történetekkel fogok találkozni akkor is. De ezeket inkább nem jegyzem fel, inkább hagyom, hogy egyik történet sodorjon a másik után - és ígérem, igyekszem megállni olykor ebben a sodrásban, hogy ide felvéssem a könyvek lapjain tett utazásaimat. S eközben várom, nagyon várom már a tavaszt!

 

A többiek januárja

PuPilla

Theodora

Nita 

Amadea

Sister

4 megjegyzés:

theodora írta...

Hú a Hattyútolvajok - rég olvastam, de szerettem :) A történész is tetszett tőle ;)
Már akartam többször kérdezni - mi lesz a podcasttal, amikor kiveséztétek a 7. részt? :O Szeretnélek még titeket hallgatni, mindegy miről beszélgettek! :D
Remélem februárban az olvasás mellett a blogra is több időd-kedved lesz, de kell egy szusszanás mindenkinek!
A némethez hajrá, én is használtam a Duolingot, amikor készültem a nyelvvizsgára - nem ártan újra elővenni, meg Maklári könyveit is dícsérték. Nekem a nyelvtanfolyamon a sima Startos tankönyvek mellett Német ​nyelvtani ABC - könyvét ajánlották ill. tanultunk ebből is. (Baromi részletes, de érthető).

Nita írta...

De jó, hogy te is írsz már sorozatokról és filmekről! Én is Sistertől vettem át az ötletet és jól esik ezekről is írni.
Örülök, hogy jól ment most az olvasás is, és csatlakozom Dórihoz, szívesen hallgatnálak titeket Brigivel bármilyen témában podcastként. :)

Sister írta...

Jaj, de örülök, hogy inspriálhattalak a sorozatok/filmek vezetésében! :* Szerintem feldobja a posztot, na meg tök szuper új címekre bukkanni másoknál!
Kíváncsi leszek, végül mi lesz a véleményed a Bridgertonról, kikapcsolódásnak maximálisan eleget tesz. ;)

A némethez nagy hajrá, a fő szempont úgyis a rendszeresség! :) Aztán majdcsak összejön majd az német mondat is, csak tényleg próbálkozni kell! A külföldiek amúgy is elég türelmesek ilyenkor, és úgy vettem észre, hogy nagyon értékelik a fáradozást. Valahányszor megszólalok svédül, még ha olykor nem is tökéletes nyelvtansággal, mintha felcsillana a svédek szeme. :)

Az olvasásban is szuperül teljesítettél, ráadásul két ilyen vaskos könyvet "letudni" nem is olyan egyszerű! Fú, én most eléggé el vagyok maradva a podcastokkal, de igyekszem majd behozni a lemaradást. :) Mindenesetre egyetértek Dórival és Nitával, bármilyen témájú adást szívesen fogadunk! :*

Heloise írta...

@theodora: igen, A történészt is szerettem én is :) Meg ez is jó élmény volt egyébként, csak szerintem azért nem lesz benne az év végi TOP5 listámban :)
Ó, köszönjük szépen! A podcastot lezártnak terveztük már az elejétől kezdve, azaz a hetedik rész kivesézésével véget fog majd érni. Lesz egy záró epizódunk azért valószínűleg, de utána békén hagyjuk Harryéket :)
A sima Startos könyvekből tanultam anno én is gimiben egyébként :) De annak már ezer éve, alig emlékszem valamire. Igazából speciálisabb könyvek tekintetében én a svájci némettel foglalkozó könyvekre gondoltam. :) Itt nagyon máshogy beszélnek, bár nem nagyon van írott nyelvtana a svájci németnek, mert nem valami egységes, de azért találtam már pár kötetet, amik ezzel foglalkoznak. Úgyhogy amint magamra szedtem a német alapokat, szerintem áttérek majd erre. Bár itt megértik a hoch deutschot is, de elég fennköltnek hangzik nekik :D meg sajnos fordítva azt mondják már nem igazán működik a megértés.

@Nita: Remélem, azért a következő hónapban már változatosabb palettát tudok felmutatni filmek, sorozatok terén :D :D jó, nem mintha olyan sokat néznék, azért kisgyerek mellett nehéz minden hobbit ugyanúgy űzni, mint előtte, és nekem mindig a filmek, sorozatok maradnak prioritásban a végére. És igen, olyan jó ezeket is olvasni a könyves élmények mellett, mert jó ötletet meríteni másoktól :)

@Sister: Köszi! :-* illetve az ötletet is! <3 pontosan, jó új címekre bukkanni másoknál. Meg akikkel a könyves ízlésünk megegyezik, elég sanszos, hogy a filmes ízlésünk is hasonló lehet. Bridgerton megint csak háttérbe szorult :D most a Lupint kezdtük el nézni (jaaaaj, de jó, valóban! ) na de majd talán utána :)
Köszönöm szépen! Igen, a rendszerességet próbálom tudatosan tartni - bár most az utóbbi három napban sajnos pont nem jött össze, de előtte tényleg mindennap németeztem rendszeresen. Igen értékelik is, meg tudod, itt olykor meglepően közvetlenek az emberek, főleg ha kisgyerekkel vagyok (és hát azzal vagyok mindig :D ). Mindig odaszólnak pár kedves szót vagy megpróbálnak beszélgetni velünk az utcán, és szörnyű, hogy két mondatnyi kedvességért mindig szólnom kell, hogy please in english ich nicht verstehe :D :( jó lenne, ha már sikerülne legalább ezeket a small talkokat véghez vinni úgy, hogy értem is mit mondanak és válaszolni is tudok én is valami kedveset - nem pedig ezzel indítok, hogy ebből nem értettem semmit, de köszi :D :D :(

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS