Pages

Szépfiú

2010. november 27., szombat


Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival


kiolvastam: 2010. november 24.

Mikszáth műveit már gimnazista koromban is nagyon szerettem olvasni, s korábban a Beszterce ostroma című regénye volt az egyik legkedvesebb kötelező olvasmányom. Eddig. A Noszty fiú esete Tóth Marival kiütötte nálam Pongrácz Istvánt a nyeregből, s most ez lett számomra a legleg Mikszáth regény, mert minden sorát élvezet volt olvasni.

A regény alapötlete egyébként egy megtörtént eseményen alapul, amely 1901-ben esett meg, s a "bácskai szenzációként" híresült el akkoriban. Egy úgynevezett Ungár Lajos, milliomos zsidó úriember lányának és egy dzsentri ifjú hasonló végkifejletű története adta Mikszáthnak az alapötletet, amiből egy hihetetlenül jó regényt kerekített ki, megfűszerezve azt egy kis politikával és politikai bakikkal is.

Hjah, ilyen a politika, hogy az Isten verje meg. A tiszta múltat befencseli (...), a piszkos múltból kiveszi a pecséteket, akár a benzin -(...) Istenem, Istenem, de nagy bolondságokból van ez a világ összerakva!


A regény főhőse egy jó kiállású, léha és tékozló huszárhadnagy, aki a Noszty Feri névre hallgat. Még a regény elején egy váltóhamisítás miatt elbocsájtják a hadseregből, de mégsem jut koldusbotra, hiszen családi kapcsolatai révén Bontó vármegye szolgabírójaként látjuk viszont a regény lapjain. S ahogy az általában a magyar irodalom dzsentri-ábrázolásaiban előfordul, Noszty Feri semmihez sem ért, nem is akar dolgozni sem, de a pénznyelő szerencsejátékok rabja. Így hát, nincs más hátra, mint keresni egy "jó partit", akit aztán feleségül vehet, s folytathatja tovább rendületlenül szenvedélyét, míg ki nem apad feleségének a hozománya. Hamar meg is találja azt a szerencsést, akit feleségeként szeretne tudni: a hatalmas vagyonnal rendelkező Tóth Marit. Ám a lány nem valami könnyű eset, sorban kosarazza ki kérőit, ezért Noszty Ferinek egy alaposan kigondolt tervre van szüksége, aminek segítségével elnyerheti a lány szívét - van itt intrika, álruha, esküdözés, hazudozás mesteri adagolása. S miközben izgulhatunk, hogy vajon sikerül-e Ferinek a terve vagy végül győzedelmeskedik az igazság, bepillantást nyerhetünk a korabeli politikai életbe is Kopereczky alakján keresztül, aki apósa révén lett Bontó megye főispánja - bár, hozzáteszem a politikához sok köze nincs, körülbelül annyit ért hozzá, mint a földműveléshez. Jó tudni, hogy a politika akkor se működött másképp, mint most - bár, kicsit elszomorító, hogy a helyzet máig változatlan. Komolyan mondom, szerintem a regény egész politikai szatíra részét át lehetne húzni napjainkra is - igaz, főispánok és dzsentrik nélkül.

S miközben hagyjuk, hogy vigyen minket magával a történet, jó kedélyű narrátorunk szájából rengeteg érdekes és szórakoztató anekdotát hallhatunk, amik bár nem viszik előre a cselekményt, de mégis legalább ugyanolyan élvezettel olvassuk ezeket is. Hiszen ki ne szeretné megtudni, hogy Kopereczky miért lett Izrael Izsák névre keresztelve? Vagy ki ne szeretne olvasni régi nemesi családok mára eltűnt nagyságáról? Vagy hogy hogyan is tett szert Tóth Mari édesapja erre a hatalmas vagyonra, amely alaposan megnövelte lánya értékét a házasság piacán?

Az ember minden új országban macskakölyök egy ideig, csak hetednapra nyílnak ki a szemei. De ez a hetednap eltarthat hét esztendeig vagy holtig is. Nagy dolog látni tudni.


S nemcsak a történetet és az anekdotákat imádtam ebben a könyvben, hanem ezt a kedves, ízes beszédű narrátort is, akinek humora még manapság is frissnek hat. Ahogy leír egy-egy baklövést vagy ahogy bemutat egy szereplőt - mind, mind csodálatos, mulattató és mégis érezni benne az élt!

A regény egyébként több epizódcsoportból áll össze, melyeket először egymástól nagyon különállónak érzünk, s ahogy halad előre a történet, úgy kapcsolódnak össze egyre jobban és szorosabban ezek a szálak - ahhoz tudnám talán a legjobban hasonlítani, mint ahogy a pók szövi egyre és egyre a hálóját, úgy szövődik ez a történet is, s úgy hálózza be magát az olvasót is. Szinte észre se vesszük, s már ott tartunk, hogy nem bírjuk letenni a kezünkből, s engedjük, hadd sodorjon magával ez a történet a maga igazságával, humorával, kiváló ember- és társadalomismeretével együtt. Egyszerűen lenyűgöző! Az értékelésemben 10 pontot kap!

És olvassatok Mikszáthot!

Kiadó: Európa Kiadó - Diákkönyvtár sorozat
Eredeti ár: 950 Ft
Oldalszám: 539 oldal
ISBN: 963 07 7210 8

4 megjegyzés:

Bridge írta...

Úgy örülök, hogy tetszett, nekem a Noszty fiú a legnagyobb kedvencem Mikszáth-tól. Kedvet csináltál az újraolvasáshoz. :)

Ui. Van kedved játszani? :) http://bridgeolvas.freeblog.hu/archives/2010/11/28/Irodalmi_tea/

amilgade írta...

:-) Nekem megvan Mikszáth összes regénye, novellája és el is olvastam őket! Szerintem Mikszáth-ot nem lehet nem szeretni, és ez a regény tényleg nagyon jó.

Heloise írta...

Örülök, hogy Ti is így gondoljátok, hogy ez egy fantasztikus könyv :-)
Bridge, én meg pont a Beszterce ostromán gondolkodtam, hogy elő kéne venni vmikor, mikor lesz egy kis időm :-)
A játékot meg nagyon szépen köszönöm, nem sokára beszállok - csak nagyon töröm rajta a fejem :-)

Amilgade, nekem sajna kimaradt a nagy része az életműnek, de ezt a hiányosságomat feltétlen pótolni fogom :-)
És így van: Mikászáth-ot nem lehet nem szeretni ;-)

Névtelen írta...

Pont ezt a könyvet húztam ki érettséginél. Örültem neki, mivel ez volt az egyedüli történet amit kibírtam olvasni. Nem lett a kedvencem, de egyszer jó volt elolvasni.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS