Pages

2017. olvasmányai és a TOP 5

2017. december 31., vasárnap



Azt hiszem, hogy itt az ideje, hogy a 2017. évi olvasásaimról számot adjak, és megosszam veletek, hogy melyek is lettek a legkedvesebbek az ideiek közül. 
Olvasás szempontjából most egészen jó évet zárok, mennyiségileg és minőséget tekintve is elégedett vagyok. Az olvasási kedvem lehetőségeimhez képest visszatért, és a történetek igazi menedéket nyújtottak számomra most is. Sok szuper könyvvel hozott össze a sors ebben az évben: a Tolvajok tele, A szél neve vagy akár a Szikomorfán születtem is eszembe jut, ha a legjobb olvasmányélményeimre gondolok. Backman és Rowling természetesen most is tiszteletüket tették nálam könyv formájában, és ezek az újbóli találkozások ismét megerősítették abbéli hitemet, hogy nem hiába vannak benne a kedvenc íróim panoptikumában.

Egy kis uncsi statisztika, amit imádok írogatni meg olvasgatni mások bejegyzéseinél
A Goodreads szerint ebben az évben 54 könyvet sikerült elolvasnom, és ezzel túl is teljesítettem a tavalyi elhatározásomat, miszerint ebben az évben 50 könyvet fogok elolvasni. Már régen lemondtam a sok évvel ezelőtti 90 darabos meg 110 darabos olvasásaimról. Nem mintha számítana a mennyiség - ezzel a célkitűzésemmel inkább az volt a célom, hogy az olvasás ismét nagyobb teret kapjon az életemben. A számhoz persze nem ragaszkodtam foggal-körömmel, hiszen érhetik az embert olyan dolgok az életben, hogy nem tud az olvasásra gondolni vagy más veszi el az időt ettől. Most - legalább - ebből a szempontból szerencsés évet zárhattam, és így jött össze ennyi könyv. Ezek közül hétről nem írtam bejegyzést, többnyire megfelelő mennyiségű gondolat híján. Ezek pedig a következők:
- Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika - egy hosszabb várakozás alkalmával olvastam el a könyvtárunkban, nagyon aranyos meseregény, imádtam. Tervezek még olvasni Lázár Ervintől, és akkor majd egy összesített posztban megírom az élményeimet.
- Roald Dahl: Boszorkányok - Roald Dahltól is tervezek még olvasni például a Matildát meg A barátságos óriást, szóval szerintem Dahl könyveiről is lehet számítani a jövőben egy összesített írásra.
- J. K. Rowling: The Tales of Beedle the Bard - ez is aranyos volt, de nem volt annyi gondolatom róla, hogy egy egész bejegyzést neki szenteljek.
- Sarah Andersen: Puha boldog puffancs - ebédszüneteimben vettem elő. Akárcsak az első részt, ezt is nagyon bírtam. Tetszettek benne a hosszabb lélegzetvételű kockái is.
- Meik Wiking: Hygge, a dán életérzés - ez is olyan volt, amit ebédszüneteimben lapozgattam fel. Mit mondjak, szerintem design könyv. Gyönyörűséges a kivitelezése, tényleg nyálcsorgató (ezért is lettem rá kíváncsi amúgy), de olyan dolgok vannak benne, amikre szerintem némi kreativitással rá lehet jönni. Nem mondanám, hogy sok pluszt adott azon kívül, hogy szívesen olvasok más népek szokásairól.
- Esti mesék lázadó lányoknak - Szerintem fontos kiadvány egyébként, bár az illusztrációk eléggé változó minőségűek. Maguk az életrajzok rövidek, alig 5-10 perc alatt felolvashatóak, viszont az ismertebb nevek mellett sok olyan is előfordult, akiről én korábban nem nagyon hallottam, és ez például jó kezdő löket lehet a további utánajárásoknak. Az élettörténetek inspirálóak, és nagyon örülök, hogy ez a kiadvány idehaza is megjelent, mert szerintem a korosztálya számára (5-10 éves) igazán hiánypótló kötet. 
- Erich Kastner: A repülő osztály - erről majd januárban lesz várható bejegyzés.

A legrövidebb könyv, amit ebben az évben olvastam, az Coralie Bickford-Smith: The Fox and the Star című mesekönyve volt, ami amellett, hogy gyönyörű történet, kész vizuális kánaán is. A leghosszabb könyv természetesen Patrick Rothfusstól A szél neve volt, aminek a folytatását reményeim szerint a következő évben olvasni fogom. Az ötvennégy darab elolvasott könyvem mellett ezzel együtt 80 bejegyzés született a blogon, eggyel több, mint 2012-ben. Az értékelős bejegyzéseken kívül majdnem minden hónapban volt egy összegzésem is, ahol számot adtam az olvasott könyveimről és a vásároltakról is. Jövőre is lesznek ilyen bejegyzések, mert írni is szeretem őket meg olvasgatni is a többiekét. Sőt, lehet még a macskáim outfitjeinek is szentelek külön posztokat, sose lehet tudni. Mert szerintem nem ilyenektől függ a blog értéke, hanem a mögötte levő embertől.

Az idei év leglátogatottabb posztjai viszont a következők voltak:
Nyáry Krisztián: Merész magyarok
Lauren Graham: Gyorsan elhadarom
Sarah Waters: A szobalány


A 2017. év nem szűkölködött komoly és megrázó könyvekben. Szívesen olvastam énkereséssel kapcsolatos könyveket, amelyben a főhős megpróbálja megtalálni helyét a világban. Néha gyakran én is kicsit elveszettnek érzem magam, van úgy, hogy nem látom a megoldást, és bár nagyrészt már tudom ki vagyok, mégis adódnak olyan élethelyzetek, amikben kénytelen vagyok újradefiniálni önmagam. Ez az év leginkább arról szólt, hogy megtanuljam, milyen Anya nélkül élni. Milyen érzés az anyai bensőséges, semmi mással össze nem hasonlítható lelki támogatása nélkül boldogulni, és hogy lehet ezzel a hiánnyal együttélni. Természetesen, ez még mindig kidolgozás alatt van, még mindig gyakrabban érzem azt, hogy nem megy, mint hogy igen. És annyit elárulhatok, hogy baromi nehéz.
Emellett az év második felében elkezdtem olyan könyveket is a kezembe venni, amelyek a halállal és a gyász feldolgozásával kapcsolatosak. Amelyekben a főhős szintén elvesztett egy számára fontos személyt, és azon igyekszik, hogy az életét visszaterelje ha nem is a megszokott, de valamilyen mederbe. Nem olvastam még igazán komolyakat ebben a témában, sőt... de egyre inkább úgy érzem, hogy szükségem van erre mégis. Hogy végre formát kapjon az érzelemmasszám, hogy valamennyire megszelídíthessem. 
Viszonylag gyakori téma volt még az olvasmányaimban a szülő-gyermek, illetve maguk a női kapcsolatok is. Úgy tűnik, a tavaly történt veszteséget igazán sokféleképp próbáltam kiolvasni magamból, és erre most, pontosan ebben a pillanatban döbbenek csak rá. 
De hogy ne csak feszengős témákat írjak, az emigrációval, újrakezdéssel kapcsolatos könyvek is még nagyobb teret kaptak maguknak nálam ebben az évben. A Persepolis (Gyermekkorom Iránban , A visszatérés ) óta egyre inkább keresem ezeket a könyveket. Érdekel ennek a lelki oldala: a hátrahagyás, az újrakezdés nehézségei, a kívülállóság érzése. A főhősök előtt álló új lehetőségek és a nosztalgiáik a régi otthon iránt. 
A zárt közösségek dinamikája már régóta érdekel, és ebben az évben több olyan könyv is szembejött velem, aminek ez állt a középpontjában. Egytől egyig mind zseniális regények, másként fogták meg ezt a témát, de nagyon hatásosan tették, és mind emlékezetes regény maradt számomra. Jövőre még több ilyesmit szeretnék majd olvasni. Ötleteket szívesen fogadok erre vonatkozóan!

És akkor, ha már így áttekintettem az idei témáimat, nézzük, melyek lettek az olvasmányaim legjava. Sok könyvet ideírhattam volna még, de úgy döntöttem, hogy nagyon szigorú leszek (képzeljétek, hogy az vagyok), és csak ötöt emelek ki. Sokat vacilláltam bizonyos könyveknél, de végül - hosszas gondolkodás és átgondolás után - ők helyezkednek el a képzeletbeli dobogómon:


Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék 
"Backman nagyon érdekes és fontos témákat vetett fel ebben a könyvében, és olyan backmanosan szíven ütött néha velük. Mert a korábbi műveiből megismert író ott bujkált a sorok között ebben a merőben más regényében is - nem tűnt el, csak átalakult. És én ennek mérhetetlenül örülök, mert bebizonyította, hogy még annál is több van benne, mint amit eddig gondoltam róla."

 

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
"Szerettem ezt a másfajta Rowlingot. Összetett, okos regény ez szépirodalmi stílusban megírva. Zseniális szociológiai körkép. És még számtalan szuperlatívuszt tudnék használni vele kapcsolatban, de inkább nem teszem. Olvassátok - csak ennyit mondok."

 

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
"Nehéz volt elengedni ezt a világot és ezt a két lányt, mikor elolvastam az utolsó oldalakat. Nem tudtam még mindig rájönni Ferrante titkára, hogy mivel volt képes ennyire bűvkörébe vonni. Talán, hogy olyan finoman, olyan észrevétlenül, látszólag könnyedén beszélt hol érdekes, hol pedig igencsak súlyos témákról. Hogy igazából olyan regény ez, amit biztos vagyok benne, hogy többször is el lehetne olvasni, és mindig mást és mást mutatna."


Khaled Hosseini: Papírsárkányok
"Hosseini könyve kifacsart, ugyanakkor mégis szerelembe ejtett. Furcsa kettősség volt bennem az olvasásakor, mert egyszerre szerettem volna magam mögött hagyni ezt a sok bánatot, ugyanakkor mégis szerettem elmerülni a szavaiban. 

A kék papírsárkány, Haszan önfeledt mosolya, a földre dobott nadrág, a szégyen, a barátságba költöző csend, a megbocsátás és meg nem bocsátás - ezek a képek pörögnek folyton a fejemben, ahogy ránézek a borítóra, még ennyi idő után is.  És még folytatódik persze tovább is, mert belém költözött ez a történet, és nem akar innen távozni. Határozottan olyan könyv lesz, amire sokáig fogok emlékezni."
Markus Zusak: A könyvtolvaj
"A könyvtolvaj tele van színekkel és apró történetekkel az emberségről az embertelenség idejében. Apró fénypontokkal a sötétség közepén. Szerettem a hasonlatait és azt is, ahogy a szavakkal bánt. A szavakkal, amik sok csodálatos dologra képesek, ugyanakkor képesek világokat is porig rombolni. "

Sok pozitív visszajelzést és megerősítést kaptam a blogommal kapcsolatban kommentekben, e-mailekben és Facebook-üzenetekben is, amiket itt is nagyon szépen köszönök még egyszer mindenkinek! Ezek mind hihetetlenül jól esnek, és nem egyszer volt, hogy egy nehéz nap után felvidítottak. A jövőre nézve tele vagyok tervekkel (ezekről majd nyilatkozok később egy másik bejegyzésben), már csak a megvalósításukra kellene időt szakítanom - remélem, sikerül. Igazából, ha már a fele meglesz, én akkor is boldog leszek. Meg hát vagyok is, persze. Köszönöm ennek az évnek ezt a rengeteg szuperséges könyvet, és persze azoknak is, akik elvezettek hozzájuk. Vannak könyvek, amiknek érniük kell bennem hónapokat, akár éveket is, de mindig tudom, hogy kinek a lelkes ajánlására vagy rajongó véleménye hatására olvasom azt, amit. Kívánok mindenkinek sok fantasztikus könyves és nemkönyves élményt a következő évre, és a lehető legkevesebb csalódást. És hozza el mindenkinek 2018. azt, amire vágyik. 

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek! Találkozunk 2018.-ban!



u.i. Jah, és Amadeának meg PuPillának szeretettel küldök egy kis szilveszteri fokhagymás-bazsalikomos grissinit, meg annak, aki szereti!
A recept amúgy ITT elérhető. Nálam annyi különbség volt, hogy csak fehérkenyér lisztből csináltam, és szárított bazsalikomot tettem bele - nyilván, az intenzitása más így, de szerintem ettől még finom. Egyszerű amúgy, és viszonylag gyorsan készen van és ami plusz jó, hogy nem úgy kezdődik a recept, hogy végy egy kiló rájahúst... vagy ilyesmi. 



 

15 megjegyzés:

Andrea írta...

Kitartást, sok erőt és csupa jót kívánok - a könyvek és a többi mellé - Neked jövőre is.
Boldizsár Ildikó könyveit ismered? A Mesekalauz úton lévőknek-et és az Életválságok meséit olvastam tőle (majd szeretném újraolvasni őket és írni is róluk), és nagyon, nagyon jók, bár utóbbi a halálra annyira nem tér ki, csak az egyéb veszteségekre (pl. betegség).
Az újrakezdős történeteket én is szeretem, meg a magyarul béna című Szerelemre hangszerelve filmet is.
A Briliáns barátnőm közös kedvencünk lett, és az Átmeneti üresedésről sem feledkeztem meg :).

Heloise írta...

Nagyon szépen köszönöm!
Még nem olvastam Boldizsár Ildikótól semmit, de az Életválságok meséi erősen tervben volt, egyszer ki is hoztam a könyvtárból, csak aztán nem jutott rá időm. De köszönöm a tippet, ebben az évben ismét kihozom majd a könyvtárból!
Szerelemre hangszerelve... nem rémlik nekem ez a cím, de rákeresek mindenképp :)
Örülök, az Átmeneti üresedést tényleg jó szívvel ajánlom. :) Ferrante pedig borítékolható volt - a második részt is hamarosan elkezdem most már én is.

Andrea írta...

Olvass bele majd az Életválságok meséibe, mert sosem lehet tudni, lehet, éppen megtalálod benne a Te meséd.
A Szerelemre hangszerelve Begin Again eredetileg és Keira Knightley és Mark Ruffallo a két főszereplője. Először én is azt hittem a magyar cím alapján, hogy ez is valami nyálas film lesz, de nem, sok zene van benne és van mondanivalója is.

Ilweran írta...

Nagyon jó, hogy ennyi jó olvasmányélménnyel ajándékozott meg az év, ez sokkal fontosabb mint a mennyiség, de hát ezt tudjuk :)
Eszembe juttattad A könyvtolvajt, nem is tudom, hány éve figyel a polcomon és már elég rég nem pillantottam rá, lehet, ideje lenne elolvasni.

Nagyon értem, hogy mit keresel az olvasmányaidban és azt hiszem, az idő úgyis kezedbe adja a megfelelőket. Boldizsár Ildikót én is csak ajánlani tudom, a Mesekalauz úton lévőknek nekem is sokat adott anno, bár más miatt. Egyébként ne siettesd a dolgot, könyvekkel se, én apu halála után három évvel olvastam el a H, mint héját (a legfájdalmasabb könyv amit a gyászról olvastam szerintem valaha) és kellett ez a távolság, lehet, ha korábban kerül a kezembe, még sokkal jobban megtép. Ami nagyon jó és eggyel könnyedebb (főleg a megírás módja miatt) az a Vadon. Illetve A mágikus gondolatok éve - itt is a megírás módja dönt, az újságírói távolságtartás segít nekünk is távolságot tartani a tömény gyásztól. És nagyon ajánlanám neked Az Aranypintyet, nem csak ezért, amúgy is gyönyörű könyv ;)

Heloise írta...

@Andrea: köszönöm az ajánlást még egyszer, közben már rá is kerestem, megtetszett és már töltöm is le :)
Boldizsár Ildikótól pedig tényleg mindenképp hozok ki könyvet a könyvtárból legközelebb!

@Ilweran: Igen, lehet, hogy igazad van, hogy nem kell elsietni a dolgot ezzel. Csak néha meg azt érzem, hogy szeretném ezt az egészet elengedni vagy csak kiengedni legalább egy picit - de persze félek is, hogy még nem tudnék állva maradni az ilyen könyvek után.
A Vadon meg a héja a posztjaid miatt nagyon megmaradtak bennem. És nagyon szépen köszönöm az ajánlásokat, megjegyzem őket mindenképp!
A könyvtolvaj pedig jó :) - bár ahogy láttam, mostanában sokan nem szerették :( Pedig nagyon szép könyv. :)

Lobo írta...

Rájöttem, hogy a számok mellett még a szép képek miatt is szeretek évértékeléseket olvasni és ezen a téren nálad sose kell csalódnom. Jó, hogy a könyvek/olvasás ismét fontos szerepet tud kapni az életedben, szerintem ez az egyik legjobb elhatározás, amit minden évben kitűzhetünk magunknak.
További jó élményeket kívánok és várom a fotókat is hozzájuk :)

Amadea írta...

Milyen alapos post a tiéd is!:)
Az Átmeneti üresedés nálam is etalon és örülök, hogy a Briliáns barátnőm is tetszett... a kisregényei érdekelnek (bocsi, ha már olvastad őket)?

Köszi a grissinit, sajnos a linzerek már eltávoztak egy másik világba.:D

Heloise írta...

@Lobo: óó nagyon köszönöm! És nagyon jól esik :) Igen, szerencsére mindig vissza tudok találni a könyvekhez, amik aztán menedéket nyújtanak.
Köszönöm, neked is sok szuper élményt kívánok!

@Amadea: persze a megírás után nyilván rájöttem, miket hagytam ki :) de úgy mondjuk már tényleg elviselhetetlenül hosszú lett volna :D
Igen, elkezdtek Ferrante kisregényei is érdekelni a Briliáns barátnőm óta - még mást nem olvastam tőle.
Oh hát elhiszem, hogy elfogyott - én is tutira bepusztíottam volna. :D

PuPilla írta...

Nagyon sajnálom a veszteséged, és sok erőt kívánok, illetve csak csupa jó dolgot 2018ra! :* Ilwerannak lehet, hogy igaza van, hogy picit lehet pihentetni is ezt a témát, de ahogy érzed, hogy neked hogy jobb. Milena Busquetstől az Ez is elmúlik jutott eszembe, amiben egy nálunk kicsit idősebb nő próbálja feldolgozni az édesanyja elvesztését. Csak a témát ismerem, a könyvet még nem olvastam, de megvan, és fogom, mindenesetre felvésheted, hátha.
Az életválságok meséi is megvan, de még nem vettem kézbe. Boldizsár Ildikó szuper, egy előadásán voltam egyszer, nagyon el tudott varázsolni. Az ott elmesélt meséjén sírtam is.

Jó sokat olvastál, gratula! És tényleg mennyi szuper könyv volt ebben!!! :) Tetszett nagyon ez a téma szerinti csoportosításod is. A zárt közösségek dinamikája tényleg mindig nagyon izgalmas a könyvekben én is szívesen olvasok ezekről. A medvés könyv várólistás nálam is. Ajánlásként eszembe jutott Harristől a Szent bolondok, nem tudom azt olvastad-e ott zárda van és apácák, de nagggyon rég olvastam már, lehet, hogy annyira nem is illik a sorba.
A női kapcsolatok- nősorsok témában ajánlom Hosseini másik könyvét, az Ezeregy tündöklő napot is!

Valóban szemet gyönyörködtető volt most újranézni ezeket a képeket az idei legjobb olvasmányaidról, rendkívül hangulatos és jó kompozíciók, és remélem nem unod még ezt az állandó dicséretet, de tényleg annyira szuperek, hogy nem tudom szó nélkül hagyni! :)

Óóó, és köszönöm a grissinit! :P :P "ami plusz jó, hogy nem úgy kezdődik a recept, hogy végy egy kiló rájahúst..." :D :'D Igen, ez fontos szempont!

Heloise írta...

@PuPilla: Köszönöm! :-* és az ajánlásokat is! Felírom őket mindenképp meg utánuk nézek! Boldizsár Ildikó egyszer volt nálunk is, de sajnos nem tudtam rá elmenni más dolgok miatt, de annyira szerettem volna... De hátha jön még errefele, most megerősítettél ebben, hogy érdemes rá elmenni.
Igen, szerencsére sok szuperséges könyvem volt tavaly, és tényleg nagyon sok kedvenc vagy aközeli lett. :) És ez az öt tényleg csak a jéghegy csúcsa, a Szikomorfán születtem, A szél neve vagy Durrell is például simán idekerülhettek volna. Backman könyvét tényleg ajánlani tudom, szerintem te is szeretni fogod majd - nem olyan, mint a rövid könyve volt :)
Szent bolondok - most felírtam, köszi :) Még nem olvastam, de most már akarom :D Ezeregy tündöklő nap! Hát persze! Most jut eszembe, hogy ezt említetted is a Papírsárkányos posztomnál, mindenképp sorra kerül ebben az évben. Jó, hogy emlékeztettél rá!
Awww, köszönöm! <3 dehogy unom meg, a dicséret mindig jól esik :-*

PuPilla írta...

Igen, az említett könyveket is nagyon dicsérted, de így a legjobb, ha alig tudsz választani, mert annyi a jó! :)
Backmant nagyon kedvelem, szóval én is úgy sejtem, hogy tetszeni fog. A kis rövid könyve nagyon más, és hát nagyon nem kellett volna - szerintem.

Na, már lassan túl sok könyvet ajánlottam hirtelen. :)

Örülök! :*** Remélem sok kommentemet se unod még, de olyan szívesen jövök ide vissza. :)

Nikkincs írta...

Nagyon sajnálom, hogy ilyen kemény éved volt. Kívánom, hogy a szép lassú feldolgozás hamarosan meghozza a meg/belenyugvást, sajnos van, ami örökre ott marad hiányként bennünk :(
De nagyon örülök neked, hogy itt vagy újra, ennyit írsz és hát annak meg végképpen, hogy ez az év ilyen sok szuper könyvvel ajándékozott meg. Szerintem meg sem fogsz lepődni, hogy a te Top5-ből 4 az én kedvencem is, az Átmeneti üresedés meg még azért nem, mert idén fog sorra kerülni. Amúgy a képeid is álomszépek :)
A mennyiséget szerintem felnőtt fejjel kezdjük elengedni, nem ezen van a lényeg. Az a fontos, hogy ilyen klassz történetek találnak meg, mint amilyenekről fentebb is írtál, ennek a jó szériának a meg nem szakadását 2018-ra! :)

Heloise írta...

@PuPilla: Nagyon várom, hogy elolvasd te is majd a Backman könyvet! :)
Olyan nincs, hogy túl sok könyvet ajánlottál - mindig jó, ha felkerül az ember végtelen várólistájára még! Én legalábbis szeretem :)
Dehogy-dehogy unom, sőt köszönöm! Szeretem, ha zsizsegsz, tudod :) :-***

@Nikkincs: Köszönöm, remélem, így lesz egyszer.
Sok közös pontunk szokott lenni, szóval persze, hogy nem lepődtem meg :) És borítékolni tudom, hogy az Átmeneti üresedést is imádni fogod.
Awww, köszönöm szépen! :-*
Így van, ezt annyira jól mondtad - köszönöm szépen, neked is rengeteg klassz könyvet kívánok erre az évre! :)

Nita írta...

Kívánok neked sok erőt a feldolgozáshoz! Az én anyukám most megy át egy komoly betegségen, nagyon meg tudja ez viselni az ember lelkét.

Ugye tudod, hogy ezek után követelni fogom a macskás outfites posztokat? :)

A lehető legboldogabb 2018-at kívánom neked, és szuper, tartalmas olvasmányokat! :)

Heloise írta...

Köszönöm! Sajnálom nagyon, átérzem... Én meg sok erőt kívánok neked és a családnak is, és hogy tudjátok egymásban tartani a lelket. Szívből kívánom, hogy minél hamarabb meggyógyuljon.

:D :D szerintem az egyik cicám tutira benne lenne, ő nagyon odafigyel a megjelenésére :D

Köszönöm szépen :* Én is minden jót kívánok neked erre az évre könyves és nemkönyves élményekben gazdagot! :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS