Pages

Tíz könyv, amiért hálás vagyok, hogy olvashattam

2018. november 25., vasárnap


Eredetileg olyasmi lett volna címe a bejegyzésnek, hogy "Könyvek, amik formáltak engem" vagy "Az utóbbi évek tíz meghatározó könyve számomra" vagy valami ilyesmi hasonlóan nyakatekert dolog, aztán addig húztam a megírását, hogy eljött az amerikai Hálaadás is, amit mi idehaza csak csütörtöknek hívunk, és végül ez adta a cím ötletét.
Szóval, most olyan könyveket gyűjtöttem össze az utóbbi évek élményeiből, amelyeknél már olvasás közben is azt gondoltam, hogy milyen klassz dolog, hogy a kezembe kerültek és igazán kár lett volna, ha kihagyom őket. Mármint persze, ezt sokszor érezzük - jó esetben - , de vannak azok az olvasmányok, amelyekre ez többszörösen is igaz. Amiknél érzed, hogy rengeteget tesz hozzá az érzéseidhez, a világról vagy az életedről szóló gondolataidhoz; vagy akár kicsit felold benned dolgokat, amiket eddig bárhogy próbáltál kibogozni, mégsem sikerült.
Én szívből hiszem azt, hogy vannak könyvek, amik sorsfordítóak vagy világformálóak. Viszont nem mindenki számára jelenti ezt ugyanaz a könyv. De mégis: egészen különleges érzés ilyen történetekkel találkozni. Mintha valami a helyére került volna a világban, a világunkban. Mintha ezután valami másképp működne bennünk.

Választott könyveim kifelé és befelé is adtak hozzám valamit. Volt, ami megerősített abban, ahogy a világra tekintek vagy éppen a saját látásmódom mellett hasonló, bár mégis új perspektívákat nyitott előttem. Ám a választott könyveim nagy közös üzenetét talán az elfogadásban kell keresnem. Elfogadni másokat és persze önmagunkat - bár az utóbbi megy a legnehezebben, de igazán dolgozom rajta. Olykor sikerül. És ezt a könyveknek is köszönhetem. Remélem, ti is találtok magatoknak a listában olyat, ami hasonló hatással lesz vagy akár már volt rátok, mint esetemben. Mindig jó másnak hasonló meghatározó könyves találkozásairól hallani. 

De nem is húzom tovább a bevezetést. Lássuk inkább, melyek azok a könyvek, amiért az utóbbi években hálás voltam:


David Nicholls: A nagy kvízválasztó  

Miről szól? Nicholls regénye őszintén meglepett, hogy mennyire meg tudott szólítani, hiszen egy másik általam regényével egyáltalán nem találtam meg a közös hangot. A kissé naiv és totálisan lúzer főszereplőnk, Brian öntudatlan útkereséséről szól a történet az egyetemi évei alatt. Igazi coming of age regény, ami a huszonéves korosztály felnőtté válási problémáit mutatja be rendkívül bölcsen és humorosan.
Kiknek ajánlom? Útkeresőknek vagy akik picit úgy érzik, megrekedtek valahol útközben. Akik a főhőshöz hasonlóan lúzernek érzik magukat ebben az életnek nevezett kalandban, ám erről mégsem egy érfelvágós történetben szeretnének olvasni, hanem egy olyanban, ami hangos nevetésre és öniróniára készteti őket.
BŐVEBBEN

Markus Zusak: A könyvtolvaj


Miről szól? A II. világháború németországi hétköznapjairól, amelyekre rávetül a világban zajló szörnyűségek és őrületek árnyéka. De szól még a gyermekkor napfényízéről, az otthon melegéről és az emberségről az embertelenség idejében.
Kiknek ajánlom? Akik hisznek vagy hinni szeretnének abban, hogy nincs olyan gonoszság, ami a jóság utolsó szikráját is kiolthatná. Hogy mindig lesz valaki, aki ellenáll a gyűlöletnek és az uszításnak.
BŐVEBBEN

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!


Miről szól?  A felnőtté válásról, a beilleszkedés nehézségeiről, a társadalmi elvárásokról, amik sokszor gúzsba kötnek minket. A regény szót emel az ártatlanokért, akiket el- vagy megítél a társadalom, és olyan  végzet felé hajszolja ezzel őket, amit nem érdemelne senki sem.
Kiknek ajánlom?  Akik hisznek az emberségességben. Akik maguk is megtapasztalták a kitaszítottságot vagy nyomasztották valaha a társadalmi elvárások.
BŐVEBBEN

Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet


Miről szól? A gyermeki ártatlanság elvesztéséről  gyönyörű és elképesztő allegóriába csomagolva.
Kiknek ajánlom? Gyermeklelkű felnőtteknek, akik szívesen menekülnek mesevilágokba. Azoknak, akik számára néha túl unalmas és szürke a valóság; akik szívesebben vágtáznának vad velocipédek hátán vagy kötnének barátságot egy A-tól Ly-ig nevezetű könyvtárgyíkkal a mosogatás helyett.
BŐVEBBEN

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel


Miről szól? A társadalmi elidegenedésről. Arról, hogy mennyi mindent veszíthetünk azzal, ha kizárjuk egymást az életünkből. Hogy jelenlegi életünk prioritásai valóban helyesek-e. Nem pont a jelentéktelen dolgokra pazaroljuk el az értékes időnket? Szól még az élet mulandóságáról, és arról, hogy meg kell becsülni minden egyes percet, amit egy számunkra fontos emberrel tölthetünk. Mindezt egy kisfiú, egy ártatlan elbeszélő szemén  keresztül láthatjuk.
Kiknek ajánlom? Az életben folyton rohanóknak vagy akik olykor úgy érzik, elvesztegettek valamit. Akik szeretnék felismerni mi az igazán fontos az életben, mi az, amit nem szabadna elszalasztani.
BŐVEBBEN


Marjane Satrapi: Persepolisz I-II.


Miről szól? Felnőtté válásról, nővé válásról. Egy olyan országban, amely éppen a diktatúra irányába tart, ahol a kivégzések egyre gyakoribbak, ahol a nőket egyre szigorúbb szabályok közé kényszerítik és egyre inkább elszakadnak attól a szerepkörtől, amit a Nyugathoz közelítő Irán nyújtott régebben számukra.
A duológia második része az idegenség érzéséről szól: a felnőtté válásról, illetve a külhonba szakadásról majd az onnan való visszatérésről. 
Kiknek ajánlom? Aki meg szeretné ismerni Közel-Keletet, azonbelül is Irán közeli történelmét. Aki szeretne megérteni idegen kultúrákat, és aki látni szeretné, hogy miként tör magának utat a diktatúra a kis emberek hétköznapjaiba. Ajánlom annak is, aki idegenként él külföldön vagy csak szeretné megérteni, hogy a külhoniak milyen nehézségekkel szembesülnek a távoli országokban. Aki érezte már idegennek magát külföldön vagy akár idehaza is.
BŐVEBBEN

Malala Juszufzai: Én vagyok Malala


Miről szól? A tanuláshoz való jogról. A szabad akarathoz való jogról. Arról, hogy a tudás jelentheti a fényt a körülöttünk zajló borzalmak sötétjében. Mindezt igaz történet alapján, egy olyan lány tollából,  aki sok szörnyűséget átélt és látott fiatal kora ellenére, ám bátorsága ekkor sem hagyta el őt, hanem tovább harcol azért, amiben hisz: hogy a független oktatás mennyire fontos és mindenkit megillető jog kellene legyen.
Kiknek ajánlom? Akit érdekel, mi megy Közel-Keleten és/vagy aki hisz a tanulás, a tudás szabadságában. Aki szeretné tudni, miért is harcol a világ legfiatalabb Nobel-díjasa.
BŐVEBBEN 

Khaled Hosseini: Papírsárkányok


Miről szól? Két ember kapcsolatában húzódó falakról, amelyeket olykor sikerül talán csökkenteni, viszont vannak olyan esetek is, amikor örökre ott maradnak. Szól még a megbocsátásról és az önmagunknak való meg nem bocsátásról. Az életen át tartó bűntudatról, és a vezeklés módjának megtalálásáról.
Kiknek ajánlom? Aki úgy érzi, vannak olyan kapcsolatok az életében, ahol láthatatlan falak húzódnak. Aki képtelen valamiért megbocsátani önmagának.
BŐVEBBEN

Patrick Ness - Siobhan Dowd: Szólít a szörny


Miről szól? Az éntörténetek fontosságáról. Hogy a megsemmisüléstől csak az önmagunk felé tanúsított őszinteség képes megmenteni. Mégha az igazság kegyetlen  is, sőt szinte elviselhetetlen. Hogy egyedül a színtiszta igazság képes feloldozást adni. Egyedül ez enged minket továbblépni.
Kiknek ajánlom? Azoknak, akik veszítettek el már valaki fontosat az életükben. Azoknak, akik kénytelenek voltak végignézni szerettük leépülését heteken, hónapokon vagy akár éveken keresztül. Akik szeretnék elbeszélni maguknak saját gyászukat, de nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá.
BŐVEBBEN

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak


Miről szól? Hogy ne ítéljünk elsőre. Hogy minden ember mögött ott van a maga története a saját örömével és fájdalmával együtt. Hogy meg kell adni a lehetőséget annak, hogy megismerjük ezt a történetet, hogy igazán csak akkor érthetjük meg a másik embert, ha tudjuk min megy vagy ment keresztül eddig. Szól még a gyász utáni életről; arról, hogy az ember ezután is képes legyen meglátni az élet szépségeit, és az óriási hiánnyal a szívében is megtanuljon újra teljes életet élni.
Kiknek ajánlom? Magukba fordulóknak, közvetleneknek, morcosoknak, vidámaknak, kicsit vagy éppen nagyon bogarasaknak. Örök romantikusoknak és kérges szívűeknek. Mindenkinek.
BŐVEBBEN


**És rátok milyen könyvek voltak nagy hatással az utóbbi években?**

4 megjegyzés:

PuPilla írta...

Nagyon jó poszt és posztötlet! :)
A könyvtolvaj és Ove nekem is mindenképp benne lenne a listában.
Örülök, hogy neked a Hosseini könyv is ide került. ♥
Néhányat még szívesen elolvasnék a listádról. :))
A cica irtó édes! :D

Heloise írta...

Köszönöm ♥ naggggyon kivancsi lennék a te listádra is :)) ha van kedved, csatlakozz nyugodtan :)
Ovét tényleg nem lehet kihagyni, olyan könnyen belopja magat az ember szívébe.
Chili nevében is köszönöm :) igazi szuttyongatni való cica amúgy, csak kis vadócka, ritkán engedi az ellágyulást :) helyette viszont folyton rosszalkodik. A levél a szájában például fotós kellék lett volna :DD

theodora írta...

De szép lista! Több könyvnél bólogattam, amiket már én is olvastam - hogy igen tényleg milyen szépen - humorosan - érdekesen jelenítette meg az élet nagy problémáit, érzéseit.
Van egy-kettő, amit még nem olvastam, de most kedvem lett hozzájuk!

Heloise írta...

@theodora: Köszi, és nagyon örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom pár könyvhöz. :) Ahogy ismerem kettőnk ízlésének hasonlóságát, biztos nem fogsz csalódni bennük :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS