Pages

Gasztronómiai időutazás

2009. december 12., szombat


Károlyi F. Béla: Ízes Orosháza

Mivel már mindenki ajánlott a blogján karácsonyra könyveket, így én is szeretnék ezzel kedveskedni. Az én ajánlatom a fentebb említett mű, amit sajnos nem lehet kapni minden könyvesboltban, de az író honlapján megrendelhető (http://izesoroshaza.blogspot.com ).

Hogy miben más mint a többi szakácskönyv? -teheti fel a kérdést most az olvasó. Hiszen szakácskönyvek tömkelegét lehet kapni a különböző könyvesboltokban és nem kell vesződni a rendeléssel meg hasonlók. Van ott Jamie Oliver, Stahl Judit és különböző sztárséfek nagy, színes fényképpel díszített csodálatos albumai. Az Ízes Orosháza könyvnek az írója elárulom, nem sztráséf... még csak szakács sem. A végzettségét tekintve magyar tanár, de szabadidejében verseket, meséket ír. Már több díjat maga mögött tudhat, többek között a Darvas József-díjat, a Pro Novo Kiadó Országos Meseírói pályázatán II. helyezett lett, 1999-ben Orosháza kultúrájáért tett munkásságáért is elismerésben részesült.

Az Ízes Orosháza című műve a legnépszerűbb az összes közül, már a második kiadását érte meg ebben az évben. Írója lehet hogy nem szakács, de a jó ételek kedvelője. A szokásos szakácskönyvekre manapság az a jellemző, hogy olyan ételek is a lapok közé kerülnek, amik nagyon idegenek számunkra, nem a mi kultúránkhoz tartozók. Vagy ami a kedvencem, hogy olyan hozzávalók is belekerülnek a receptbe, amiket egy egyszerű ABC-ben nem lehet kapni, el kell menni egy speciális boltba és persze marha sok pénzt kiadsz érte, aztán kiderül, hogy nem is jó az a kaja...

Az Ízes Orosháza nem csak orosháziaknak szól, hiszen a könyvben nem kizárólagosan orosházi receptek vannak: bizonyos, hogy az ország többi részén is ismert receptek találhatók benne (főleg Erdély), maximum egy picit különböznek az elkészítési módjukban. A könyv tele van mások által kipróbált vagy titkos családi receptekkel. (az író sok orosházi ismerőst, barátot, családtagot megkért, hogy küldjenek neki recepteket és ő ebből válogatta ki a legmegfelelőbbeket. A recepteknél zárójelben oda is van írva, hogy kitől származik) És a könyv különlegessége, ami megkülönbözteti a többi szakácskönyvtől: nemcsak mai receptek találhatók benne, hanem 1900-as évek elejéről is találunk benne ételeket: pörköltek, kalácsok, kenyerek, sütemények stb. (a mértékegységek le is vannak fordítva maira) és hogy még érdekesebb legyen, az ilyen régi receptek szövegét szóról szóra kimásolta, és így gyönyörködhetünk őseink szóhasználatában, láthatjuk milyen volt régen egy recept.

A másik dolog, amiben különbözik a többi, könyvesboltokban fellelhető szakácskönyvektől, és ezáltal az én szememben még nagyobbat nő ez a könyv: itt nemcsak receptek találhatók (persze ezek vannak többségben), de az egyes tematikák között verseket, novellákat is fellelhetünk, amiket az író és a többi orosházi költő, író alkotott, témájukban pedig az ételekhez, a főzéshez kapcsolódnak. Mind, mind csodaszép műalkotás, amiket jól esik otthon olvasgatni, amíg várjuk hogy kisüljön a hús, vagy elkezdjen rotyogni a leves, de én elárulom Nektek, sokszor előveszem csak úgy, mindenféle főzés nélkül, és olvasgatom. A legjobban tetsző írás, amit már tényleg rengetegszer elolvastam, az az író családi ebédlőasztalának története: egy hatalmas faasztal, valahonnan még az 1800-as évek végéről. Csodaszép történet, csodaszépen megírva! A másik kedvencem, Az otthon melege címet viseli, és írója emlékek, érzések, ételek révén igyekszik meghatározni hogy mi is ez tulajdonképpen, mit is ért ő ezalatt. A könyvben még nagyon sok figyelemre méltó írás van, de nekem ez a kettő a kedvencem.

Még különféle, az ételekhez kacsolódó tanulmányok is vannak benne. Persze, itt ne a száraz, unalmas tanulmányokra gondoljunk, hiszen igazi érdekességeket tartogat: hogyan is zajlott régen a disznótor, a híres orosházi kenyér, aminek a receptje még Németországba is eljutott, az 1700-as években miket ettek és így tovább és így tovább.

A könyvet egyébként Tóth Nóri grafikus rajzai teszik igazán széppé és esztétikussá. Az ő rajzait az alábbi internetes oldalon tekinthetitek meg: www.tothnori.hu

Szóval, aki igazán szép és nem mindennapi karácsonyi ajándékot szeretne anyukájának, barátnőjének, feleségének, főzni tanuló lányának, főzni szerető férjének, barátjának, vagy akár a finom süteményeket készítő nagymamának is remek ajándék! A könyv ára pedig nem eget rengető: 2000 Ft + postaköltség

Tehát, akkor nem kell mást tenni, mint egy emailt küldeni a szerzőnek: helios@globonet.hu , akár dedikálva is kérheted, s a könyvet postai utánvéttel küldik pár napon belül.

3 megjegyzés:

zenka írta...

Olyan jó ez a borító. Nem bírom felfogni miért, de nekem az ilyenek tetszenek.

Heloise írta...

Nekem is iszonyatosan tetszik ez a borító! Tóth Nóri rajzait nagyon szeretem, szerintem a honlapját is érdemes megnézned, ott is sok hasonló gyönyörű képe van. Meseillusztrációkat is készített, amikhez szerintem még jobban mennek az ilyen stílusú rajzok.

De a könyv belbecsét nézve is nagyon értékes, és tényleg nem mindennapi. A receptek meg nagyon finomak, köztük van a kedvencem is az erdélyi töltött káposzta receptje, ami fel is kerül a karácsonyi menünk listájára :-)

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Úgy néz ki, hogy lassan a harmadik kiadást is elő kell készíteni.
A szerző megjegyzése ez!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS