Pages

Várólista csökkentés 2018. - Az összegzés

2018. december 31., hétfő

Ki gondolta volna, hogy a 2017.-es sikeres teljesítésem után ennyire csúfosan elbukom az idei várólista csökkentést? Nyilván, a tapasztaltabb versenyzők. Én azonban őszintén csodálkoztam ezen egész évben, hogy a szaloncukorkómából felébredő felelősségteljes énem által összeállított listához egyszerűen nem volt kedvem. Pedig egy baromi ütős könyvvel, A szolgálólány meséjével kezdtem, ami tényleg hetekre a falhoz vágott. De aztán valahogy el is hagyott a lendület a többi könyvet tekintve, és teljesen más témák felé fordultam. 
Olykor inkább bűntudatból, mint óriási kedvvel kezdtem neki a listán szereplő olvasatlan könyveknek, és ezen próbálkozások nagy többsége végül mindig kudarcba fulladt: pár oldal után félretettem őket. 
Így az év végére a kitűzött tizenkét könyvből csupán a felét, azaz hat darab regényt sikerült elolvasnom. De igazából ezt nem kudarcként könyvelem el magamban, inkább csak azt mondom, egyszerűen így alakult. 

Ami inkább szomorú, hogy sajnos ebből a hat könyvből csupán a fele volt az, ami igazán tetszett, a másik három könyv leginkább egy amolyan "elmegy" élményként maradt meg bennem. Hogy ez most az olykor feltörő kötelességtudatból való olvasásból fakadt vagy úgy egyébként sem találtunk volna egymásra már örökre titok marad. 

S hogy mi a tanulság a jövő évi várólista csökkentésemre vonatkozóan?
Fogalmam sincs. Pontosabban talán az, hogy lehet bármennyire is átgondolt meg alaposan kiválogatott, változatos listám, ha éppen úri kedvem úgy szottyan, ugyanúgy nem tud lázba hozni, mintha telepakoltam volna nehéz és depresszív könyvekkel. Szóval, talán a válogatást se veszem legközelebb már annyira komolyan, hogy napokon keresztül pakolgassam fel és le a könyveimet róla. Oké, nyilván így tettem egyébként, hogy napokon keresztül listáztam, mert a listázásért akkor is odavagyok.

És most jöjjön a lista (linkekkel) azokról a könyvekről, amiket idén elolvastam a várólista csökkentés keretein belül:


Tracy Chevalier: Hulló angyalok (alternatív listáról)

De mindenféle idei negatív tapasztalatomtól függetlenül nagyon örülök neki, hogy például végre megismerkedtem Margaret Atwooddal, akitől azóta már az Alias Grace-t is elolvastam, illetve beszereztem még A vak bérgyilkost illetve a Penelopeiát is, amik jövőre tutira ott lesznek az elolvasott könyveim listáján. Zseniális nő, de tényleg. De ott van még az újabb Poirot történet is, a Találkozás a halállal, amit szintén nagyon szerettem olvasni a karácsonyfánk közelében vagy az Egy különc srác feljegyzései is szintén emlékezetes olvasmányként maradt meg bennem. További jó hír, hogy Paula McLain könyveiről végleg letettem, így hiába csábítgatnak érdekesnek tűnő fülszöveggel vagy szép borítóval: ha ő írta, ezután tutira nem fog érdekelni. És a rászánt pénzem például mehet majd sokkal királyabb könyvekre is. 

Hamarosan jelentkezem a jövő évi listámmal is! Mert 2019-ben is indulok, ez nem is lehet kérdés.

2 megjegyzés:

PuPilla írta...

Mint egyike a "tapasztalt versenyzőknek" (talán magamra aggathatom ezt, mert amióta csak létezik a kihívás magyar verziója, részt veszek), bizony mondhatom neked, hogy az egyik év sikere, vagy akár egy tökéletesen összeállított szuper lista sem lehet garancia a következő évi teljesítésre. Ez már csak ilyen. Hiába olvasunk el egész évben sokszor 12 könyvet is, egyáltalán nem biztos, hogy a kijelölteket épp el fogjuk.
Egyébként nekem is nagyon megállt a lendület az első elolvasott vcs után, és csak nyáron folytattam a listámat. Van ilyen. :) Ez se jelent semmit néha.
Szerintem szuper, hogy hatot elolvastál ezek közül a régóta várakozó könyvek közül, ez már önmagában siker. ;) Sajnálom azonban, hogy kevés maradandó akadt köztük.
Hű, kíváncsi vagyok a következő évi listádra, mindjárt megyek is ahhoz a poszthoz! :D

Heloise írta...

Számomra abszolút tapasztalt versenyzőnek számítasz :) Igen, ez tényleg abszolút kiszámíthatatlan, főleg, ha az ember lánya ennyire hangulatolvasó. De igazából már tényleg azzal előrébb van az ember, ha csak pár - mondjuk akár három - régóta porosodó könyvet sikerül elolvasnia a várólistájáról.
Igen, ez most valahogy nem olyan év volt, hogy tele lettem volna szuper könyvekkel. Sajnálom én is, mert tényleg a 2017-es listából vagy négy vagy öt kedvencet is avattam, és valami ilyesmit vártam volna most is. De úgy látszik, akkor csak baromi nagy mázlim volt :D

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS