Pages

The Mystery of the Clockwork Sparrow - Sinclair's Mysteries #1

2017. augusztus 4., péntek

* Ezennel szeretettel meghívjuk Önt a Sinclair áruház nagyszabású megnyitójára!
Lépjen be a bonbonok, kalapok és parfümök világába, ahol minden sarokban egy-egy rejtély leselkedik! 
Ámuldozzon a felbecsülhetetlen értékű mechanikus papagáj vakmerő ellopásán!
Reszkessen a félelemtől, ahogy London leggaládabb bűnözői megvalósítják ördögi tervüket!
Álmélkodjon miközben bátor hősnőink, Miss Sophie Taylor és Miss Lilian Rose, kódokat fejtenek, cukormázas süteményeket falnak és megfogadják, hogy igazságot szolgáltatnak....
Egy pompás kaland vár Önre!*


Vannak azok a beszerzések, amiket hosszas átgondolások előznek meg, és vannak azok is, amiket csak elénk sodor a véletlen. Katherine Woodfine regénye ez utóbbiak közé tartozik nálam. Hiszen ha nem bolyongok a Goodreadsen, ha nem akad meg a szemem a gyönyörű borítón majd aztán a fülszövegen, akkor lehet, hogy elébem se kerül sose. Amiért persze igazán kár lett volna.

A Clockwork Sparrow egy igazán szórakoztató, aranyos könyv, ami nem szűkölködik kalapokban és rejtélyekben sem. A XX. század elején járunk, és történetünk nagy része a londoni Sinclair áruházban játszódik, amely éppen megnyitja a kapuit a nagyközönség előtt, hogy süteményeket, divatot, finom kelméket, ragyogó ékszekereket és más csillogást adhasson el vevőinek. A bátor hősnőink, Sophie és Lil pedig fiatal bolti eladók itt a Sinclair's-ben, akik egy furmányos rablás kellős közepén találják magukat, ami beárnyékolja az áruház megnyitójának hírét. Mivel Sophie egy véletlen folytán gyanúba keveredik ebben a botrányban, elhatározza, hogy saját szakállára nyomoz. 

Woodfine regényének legnagyobb erőssége szerintem a környezet, amelyben játszódik. A Sinclair áruház csillogása szinte pillanatok alatt elbűvölt, és imádtam olvasni erről a különös világról, erről a régimódian elegáns helyről, ami olyan akár egy porcukros álomvilág. És persze a korabeli London leírásait is élvezettel olvastam. Bár ifjúsági regény, de mégis érződik a mögötte levő alapos kutatómunka, hogy minél élethűbb, minél hihetőbb legyen a Clockwork Sparrow világa. Az írónő írt is erről a blogján, hogy mennyire fontos volt számára, hogy átélhetően megjelenítse ezt a világot. Rengeteget sétált Londonban emiatt, hogy elsősorban a saját benyomásaiból, élményeiből merítsen az ihletet. Különösképp nagy figyelmet fordított továbbá azokra az áruházakra (Fortnum & Mason, Harrods), amelyekből megalkotta a képzeletbeli Sinclair'st. 
Ezenkívül rengeteg térképet, fotográfiát nézegetett a korabeli Londonról, sőt még úti beszámolókat is olvasgatott az 1900-as évek elejéről, hogy minél inkább el tudja képzelni, át tudja adni ezt a kort. És ez szerintem maradéktalanul sikerült is. Nem erőlködik a leírásokkal, nincs benne semmi mesterkéltség - egyszerűen csak elragadó. 

Ahogyan főhőseink is. Sophie -t például egyenesen imádtam, ő volt az abszolút kedvencem. Amikor az első fejezetben találkozunk vele, épp egy omnibuszon zötykölődve tart új munkahelyére. Mint később megtudjuk, éppen egy igazán nehéz időszakon megy keresztül: édesapja elhunyt, és a gazdag környezetből kiszakadva kénytelen volt munkát keresni, hogy el tudja magát tartani. Ám Sophie nem panaszkodik. Nem csak másoknak, nekünk sem. Nem monologizál oldalakat ezen - pedig hát lehetne - , mert ő egy erős, okos hősnő, aki a történet végére igazán talpraesetté válik és nem féli a világot. Aki tudja ki ő és mit akar.

Ha egy szóval kéne jellemeznem ezt a könyvet, azt mondanám: bájos. És ezt csakis pozitív értelemben mondom. Szeretem az ilyen regényeket, amik látszólag nem veszik komolyan magukat, de a megírásukra mégis nagy figyelmet fordítottak. Nem is beszélve az illusztrációkról, amik meseszépségesek! Ezt már a borítót meglátva is le lehet szűrni, illetve a könyv belsejében található rajzok is rengeteget dobnak a könyv megjelenésén. Ez a tehetséges illusztrátor egyébként Júlia Sardà, aki olyan klasszikus mesékhez készített még rajzokat, mint a Mary Poppins vagy az Óz, a nagy varázsló
Egy szó, mint száz: örülök, hogy ez a kívül, belül csodálatos kötet végül a virtuális kosaramban landolt. Természetesen, a sorozatot mindenképp folytatni fogom, mert szeretnék még a Sinclair's-ben kalandozni, és azt is tudni szeretném, hogy mi lesz Sophiék további sorsa. 
Katherine Woodfine pedig egy nagyon szimpatikus írónő, aki igazán a szívén viseli az ifjúsági irodalom népszerűsítését - nem a saját könyveit értve ez alatt. Könyvajánlókat írogat, egy gyerekirodalommal foglalkozó podcastot vezet, és a YouTube csatornáján is szokott ifjúsági könyveket bemutatni. Ha lesz energiám, lehet hogy jobban bemutatom őt, mert nagyon izgalmas dolgokat csinál. 
Miss Woodfine, végtelenül örültem!

Katherine Woodfine: The Mystery of the Clockwork Sparrow - Sinclair's Mysteries #1
Illusztrációk: Júlia Sardá
Egmont
312 oldal

Nincsenek megjegyzések:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS