Pages

2019. és a tervek

2019. január 5., szombat

Szóval itt vagyunk az új évben, magunk mögött hagytuk 2018.-at. Könyves szempontból számomra a múlt év nem pontosan úgy sikerült, ahogy terveztem. Egy közel három hónapig tartó olvasási válság tehet mindenről, illetve egyéb dolgok az offline életemben, amik elvonták olykor-olykor a figyelmemet a könyvek világától. De ezúttal ezeket abszolút pozitív élményekként kell érteni.

Mondanám, hogy sokat tanultam a félresikerült tervezgetéseimből meg egyebek, de valószínűleg ez úgyse lenne igaz. Írhatnám azt is, hogy majd 2019-ben sokkal következetesebb meg nem tudom még milyenebb leszek, de hát ugyan, kit akarok én becsapni? Nyilván vannak hosszú oldalakat kitevő terveim - főleg így év elején - , meg olyan célkitűzésem is akad rengeteg, amik most perpillanat jó ötletnek tűnnek.

De mielőtt ezekbe beleugranék, lássuk mik voltak a terveim 2018-ra és azok hogyan alakultak végül.

  • Várólista csökkentés: sajnos, ezt mint említettem az évösszegző bejegyzésemben, elbuktam. A kiválasztott tizenkettőből végül csak hatot tudtam abszolválni. Viszont ez a hat még mindig több, mint a semmi, szóval azért nem volt ez annyira gázos. 
  • Goodreads Reading Challenge: tavaly év elején, ahogy azelőtt is ötven darab könyvet tűztem ki célul magamnak. Mert ezt teljesíthetőnek tartom akkor is, ha kicsit nekilódul az offline élet, és nincs hangulatom vagy erőm a könyvekhez. 2018-at végül kereken ötven olvasmánnyal zártam, szóval éppenhogy és kicsit utolsó pillanatosan, de végül összejött. 
  • Újraolvasás: Büszkén jelentem, hogy sikerült a tavalyi évben egyszer-kétszer újraolvasnom régi kedvencet, ami most nem a Harry Pottert jelentette. (Persze, Rowling sorozata sem maradhatott ki azért a sorból) Elolvastam ismét Philip Pullman: Az arany iránytű című regényét illetve Daphne du Mauriertől A Manderley-ház asszonyát is.  
  • Titkos projekt: sajnos, ezt nem sikerült véghez vinnem, pedig nagyon lelkesen készültem rá még májusban is, de aztán az offline életem eseményei miatt sajnos háttérbe szorult ez a dolog. Még mindig nem adtam egyébként fel, mert rengeteg jegyzetem van hozzá, már közel másfél éve készülök rá. Szóval, ez egyszer valamikor majd valósággá válik szerintem - vagyis nagyon remélem. Ez a rossz egyébként abban, ha az ember nagyon maximalista és valami komolyat akar csinálni. Egyszerűen sosem érzem úgy, hogy most készen állok. Mindig csak azt érzem, hogy még mennyi minden hiányzik, hogy ez tényleg alapos dolog legyen. 
  • Megvett könyvek három hónapon belüli elolvasása: hahahahaha, persze! Nyilván nem lett ez így, de csodás volt elképzelni, hogy ennyire következetes olvasó leszek. Hát nem lettem. Viszont a tavalyi beszerzéseimre nagyon büszke vagyok, hiszen összesen huszonhat könyvet vettem, és ebből azt hiszem nagyjából majdnem mind tökre átgondolt beszerzés lett.


Nos, a tavalyi évre vonatkozó jóindulattal is kissé vegyesnek nevezhető célkitűzések megvalósulása után, térjünk át az idei célokra és tervekre!
Alapvetően nem akarom komolyan venni az idei évet olvasás szempontjából. Mondanám, hogy totálisan spontán leszek és ahogy esik, úgy puffan majd minden, de nem fogok ilyet mondani, mert kicsit kontrollmániás vagyok és a listákat is nagyon szeretem. Úgyhogy inkább úgy fogalmazok, hogy íme az abszolút komolytalan, egyáltalán nem fontos és különben is kicsit felesleges terveim listája:

  • Várólista csökkentés: Idén is, újra. Összeállítottam a saját tucatomat, és szerintem egészen király listát sikerült felstócolnom 2019-re. >> ITT << Aztán majd meglátjuk, mennyit sikerül elolvasottnak mondanom jövőre, mindenesetre én abszolút hiszek ennek a sikerében. Nem lesz itt semmi gond.
  • Goodreads Reading Challenge: Meglepő módon ismét ötven könyvet szeretnék idén is elolvasni, mert ezt továbbra is teljesíthetőnek tartom. Nem akarok változtatni rajta, mert nem szeretném, ha az elvárt mennyiség frusztrálna engem bármilyen módon. Ezt az irányszámot én igazából csak arra használom, hogy az olvasás jelen lehessen az életemben kényelmes olvasási tempóban. 
  • Újraolvasás: Ismét csak szeretnék idén is elővenni egy régebbi kedvencet, ami nem Harry Potter. Egyet, kettőt - nem sokat. Amennyit hoz az élet. 
  • Változatosabb nemzetiségű szerzők: az angolszász illetve az amerikai irodalom nálam kicsit túlsúlyban van, ezt tudom és érzem.  Szoktak ugyan előkerülni skandináv szerzők, néha egy-egy olasz vagy francia is becsusszan, de igazából ez eléggé a véletlennek köszönhető. Szeretnék idén kicsit tudatosabban nyitni más nemzetek felé. Örülnék, ha mondjuk akár öt könyvvel növekedne az egyéb nemzetiségű szerzők száma 2018-hoz képest. 
  • Átgondolt vásárlások: Nem, most nem viszem túlzásba, hogy mindet el kéne olvasnom még abban az évben meg egyebek, mert sajnos ezt tényleg be kell látnom, én nem tudok ennyire következetes lenni. Inkább arra finomítanám az év eleji fogadalmamat, hogy inkább tényleg csak olyan könyveket szeretnék megvenni, ami tartósan és tényleg érdekel, és olyan emberek tetszését nyerte el, akiknek bízom az ízlésében. 
  • Felesleges könyvek kiszanálása: nyugodtan lehet erre felhördülni meg ilyesmi, de az az igazság, hogy a mostani várólista csökkentős könyveim összeválogatásánál eléggé feltűnt, hogy sok olyan könyvem van, amiket hét vagy nyolc évvel ezelőtt vettem, de ma már ab-szo-lút nem hoznak lázba. Kicsit se. Csak a helyet foglalják a polcomon. Elhatároztam, hogy könyörtelen leszek, és tavasszal megszabadulok tőlük. De mivel túl lusta vagyok az eladásokkal bajlódni meg kedvem sincsen kivárni, amíg valaki megveszi őket, így inkább elviszem ezeket az itteni könyvtárakba, illetve a lakóhelyünk közelében csomó "Végy egy könyvet - Hozz egy könyvet" típusú szabadpolcos ingyenkönyvtár van, szóval ezekhez is fogok vinni. Azért ha valakit esetleg érdekelnek ezek a könyvek, még tavaszig tudok küldeni egy listát róluk meg a kért könyvekhez állapotfotókat. 



 És azt hiszem, ennyi idénre. Mindenkinek hajrá a komoly és komolytalan célkitűzésekkel egyaránt, vagy ha azok nincsenek, akkor éljen a spontaneitás!

11 megjegyzés:

PuPilla írta...

Tetszett nagyon a jó hangulatú, oldott kis összefoglaló, meg a komoly és komolytalan tervek! :D Az élet sosem alakul pontosan úgy, ahogy elterveztük szerintem, és még a kis apróságokra is nagyban kihat ez, mint a könyves terveink, de hát rá se ránts, így is sikerült szuper könyveket olvasnod, és még HP-n kívüli újraolvasás is belefért. ;)
A nagyon hangoztatott spontaneitás ellenére bennem is mindig van kontroll freakség és listamánia, ez van, de imádom ezeket a kis dolgaimat rendezgetni, szervezgetni, átgondolni, ez kikapcsol, és nem frusztrál, vagy max nagyon ritkán.
A vcs és a GR challenge is biztos sikerülni fog, már érezni a jókedvű hozzáállásodból is. ;)
A változatos nemzetiségű szerzők is jó ötlet, nekem sikerült tavaly a palettába tenni mindenfélét az angolszászokon kívül is: osztrák, máltai, japán és chilei szerzőktől is olvastam, pedig nem is törekedtem erre. :) Néha akkor sikerül valami, amikor kicsit félrenézünk. :D

Az átgondolt vásárlásokban is a felesleges könyvek szanálásában is egyetértünk, én is ezt fogom tenni. Jó, hogy nálad van ilyen szabadpolcos lehetőség is, én még könyves kávézókban gondolkodtam, ahol ott lehet hagyni, mert bizony keserves ez az egyenként eladogatás...

Sok szupi könyvet, és hát tényleg hajrá a tervekkel, legyenek már komolyak vagy komolytalanok! ;)

Tara Nima írta...

én is imádom a listákat, és én is képtelen vagyok tartani magam hozzájuk, ráadásul engem is feszkóban tartanak a számok, szóval teljesen megértelek.
az átgondolt vásárlásra én is törekszem, és ha lehet, papírkönyvekkel egyáltalán nem terhelem már a lakást, amit csak lehet e-ben veszek.
jó kis tervek ezek, végülis, éppen tarthatóak is lennének, sok sikert a teljesítéshez.:))

Heloise írta...

@PuPilla: Köszii :)
Igen, ez abszolút így van, amit nem tervezel be, ott minden sikerülne, amit meg betervezel, na ott tuti nem jön össze szinte semmi sem :D
A változatos nemzetiségű szerzőkkel eddig tök jól állok, két könyvet olvastam el az év kezdete óta, egyik sem angolszász szerzőtől :D (mondjuk tök véletlenül XD ) Igazából elkezdtem a szerző származása szerint is címkézni itt a blogon visszamenőlegesen is, és akkor döbbentem rá, hogy te jó ég, mennyi angol és amerikai szerzőt olvasok, több nemzettől meg szinte alig. De persze nyilván csak azért nem akarok majd elolvasni egy könyvet a jövőben sem, mert mondjuk izlandi szerző írta, de azért próbálom majd nyitvatartani a szememet :)
A könyves kávézó is tök jó ötlet, szerintem biztosan örülnének ott is :) Ah, ne is mondd, én már az egyenkénti eladogatásnak a gondolatába is belefáradok. :/ :D

@Nima: igen, ez a listákkal való tipikus se veled, se nélküled viszony esete :D
Amúgy tökre megértem nálad ezt az e-könyv dolgot, lehet lassan nekem is erre kéne ráállnom, mert most tényleg ahogy láttam, mennyi olyan könyv lett felhalmozva sok évvel ezelőtt, ami már nem érdekel... és most meg csak a probléma van velük. Mondjuk az is igaz, hogy akkor kábé mindent megvettem, ami csak egy picit is érdekelt, vagy azt hittem érdekel, közben meg nem is :D
Köszi, igyekszem majd :)

theodora írta...

Magamra ismertem a terveidben :) Spontánabb szeretnék lenni én is, de persze ott vannak a listák, amiket tök jó írni.
Hmmm a titkos projektedre van egy tippem, hogy mi és tök kíváncsi lennék rá :D :D
Szuper könyveket kívánok neked, az elsőt már el is olvastuk idén :D

Heloise írta...

Igen, talán ezt a tavalyi évzárónál is mondtad, hogy sejted mi lesz ez :)) Tényleg nagyon remélem, hogy össze tudom most már szedni magam, vagy csak abbahagyni a halogatást, és nekikezdeni, lesz ami lesz alapon :D
Köszönöm szépen! :)) Tök jó lenne még ilyen együttolvasásokat összehozni :) - hátha még lesz ilyenünk idén :)

PuPilla írta...

Juuuuj tényleg, a titkos projekt, nagyon kiváncsi vagyok én is! De nekem tippem sincs. :O Én nagyon meg fogok lepődni! :D

Heloise írta...

:D :D :D de aranyos vagy!
most mondanám, hogy én is meglepődök majd, ha megvalósul :D de neeeem, tényleg rajta leszek most már az ügyön!

Sister írta...

Teljes mértékben azonosulni tudok a terveiddel, nálam is hasonló az elgondolás. :) A Vcs-re nagyon sok sikert, és mindenek előtt kitartást kívánok, szerintem ehhez a kihíváshoz kifejezetten erre van szüksége az ember lányának a siker érdekében. Az újraolvasás nálam is tervben van, jó lenne újra elővenni az Abigélt... Remélem, bele fog férni. :)

A felesleges vásárlást és a szanálást is csak támogatni tudom: mindkettő segít egy kicsit tudatosabbá válni. :) Kíváncsian várom, mi mindent sikerül teljesíteni, és hogy fogod értékelni az évet! :)

Heloise írta...

Kösziii :) :-* igen, a kitartás az tényleg az egyik alappillér a vcs-nél. Főleg mivel erősen hangulatolvasó vagyok, ez néha különösen nehéz tartani magam egy olyan listához, amit sok-sok hónappal azelőtt csináltam :D a tavalyit ezért buktam el :D
Ó, az Abigél <3 én is úgy imádom az a regényt! :)

Én is kíváncsi vagyok, mi meg mennyire fog idén ebből megvalósulni, de abszolút pozitív vagyok :))

Nita írta...

Tetszenek ezek a komolytalan tervek. :)
Nálam is ugyanaz a helyzet, mindig a VCS válogatáskor veszem észre, mennyi, de mennyi van, amit még 2010 környékén vásároltam, és abszolút nem érdekelnek már... Főleg, amiket 500 Ft-ért vettem meg mindenféle akciókban. Szóval egy nagy szanálás nálam is elkéne, főleg a szüleimnél lévő könyveknél.

Heloise írta...

Igen, akkoriban én is mindent megvásároltam, ami egy kicsit is érdekelt, szóval nagyon ismerős :D főleg a nagy Alexandrás akciók vittek kísértésbe a durva havi beszerzéseket illetően. De ilyen is kellett, legalább ebből is tanultunk :)

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS